اهواز نگین استان خوزستان که به پلهای زیبایش معروف است. بزرگترین رودخانه ایران، رود کارون از میان این شهر میگذرد و اهواز را به دو بخش تقسیم میکند. برای تسهیل ارتباط بین این دو بخش، پلهای زیادی در کارون احداث شده که در رفتوآمد داخلشهری، نقش مهمی دارند. در ادامه با ۱۰ پل معروف اهواز آشنا میشویم که جزء جاذبههای گردشگری اهواز هستند و در سفر به این شهر، میتوانید از آنها بازدید کنید.
پل سفید اهواز
پل سفید اهواز که با نامهای پل معلق و پل هلالی شناخته میشود، بهعنوان نخستین پل معلق ایران و چهارمین پل معلق جهان، متعلق به دوران پهلوی است. این سازه در سال ۱۳۱۵ خورشیدی بر روی رودخانه کارون ساخته شد و دو بخش غربی و شرقی اهواز را به هم وصل میکند. مهندسان آلمانی با نظارت یک پیمانکار سوئدی با هزینه ۵۰۰ هزار تومان ساخته شد. این پل معروف اهواز در سال ۱۳۷۸ به ثبت ملی رسید و در سال ۱۳۸۹ بازسازی شده است. با تهیه بلیط قطار اهواز به تهران و بالعکس، میتوانید به این شهر سفر کنید و از جاذبههای دیدنی اهواز بازدید نمایید.
پل سیاه اهواز
قدیمیترین پل شهر که بنام پل پیروزی نیز شناخته میشود، مربوط به دوران ساخت نخستین خطوط راهآهن ایران است. این پل در سال ۱۳۰۸ خورشیدی بر روی رود کارون بنا شد و در اتصال جنوب کشور به سایر نقاط نقش اساسی دارد. نامگذاری این پل به دلیل رنگ تیره سازه فلزی آن انجام شده است.
در دوران جنگ جهانی دوم، پل سیاه شاهراه انتقال مهمات و آذوقه به جنوب ایران بوده است. این پل با ۵۲ پایه بتنی، خط راهآهن بندر امام خمینی را به خط راهآهن خرمشهر – تهران وصل میکند. پل سیاه اهواز ۱۰۵ طول و ۶ متر عرض دارد و در دوران ساسانیان در این مکان پلی به نام شادووان وجود داشت که باگذشت زمان تخریب و پل سیاه جایگزین آن شد. گردشگران مشهدی میتوانند بعد از بازدید از پل سیاه با رزرو بلیط قطار اهواز به مشهد به شهر خود برگردند.
پل طبیعت اهواز
یکی از جدیدترین پلهای معروف اهواز که در دهه ۹۰ خورشیدی ساخته شد و دو پارک ساحلی و لاله را به یکدیگر متصل میکند. این پل روی رودخانه کارون قرار دارد و طول پل ۵۰۰ متر و عرض آن ۵ متر است. طراحی و ساخت این پل توسط مهندسان جوان ایرانی انجامگرفته است. این سازه در سال ۱۳۹۲ افتتاح شد و به پل طبیعت تهران شباهت زیادی دارد.
پل نادری اهواز
در سال ۱۳۵۴ خورشیدی پل نادری افتتاح شد. این پل به نامهای پل سلمان فارسی و کرخه نیز شناخته میشود. پل نادری خیابان کوی تختی (امانیه) را به خیابان سلمان فارسی وصل میکند و بهعنوان چهارمین پل قدیمی اهواز در کاهش ترافیک اهمیت زیادی دارد. این پل با طول ۵۷۶ متر و عرض ۱۸ متر بین پل هشتم و پل سفید قرار دارد. از بالای پل نادری میتوان این دو پل را مشاهده کرد. پل نادری مسیرهای جداگانه برای عبور افراد پیاده و ماشینها دارد.
پل غدیر یا پل کابلی اهواز
پل هشتم اهواز که با نامهای پل کابلی و پل غدیر شناخته میشود، بر روی رودخانه کارون احداث شده است. این سازه کابلی با طول ۱۰۱۴ متر، منطقه امانیه و خیابان تخت سلیمان را به خیابان زند متصل میکند. پل غدیر، بهعنوان بزرگترین پل کابلی ایران، از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ ساخته شد و نماد شهر اهواز است. این پل دارای دوپایه بزرگ با ارتفاع ۸۱ متر است که عرشه پل را از طریق کابل نگه میدارد. طراحی پایهها به شکل حرف A (نمادی از شهر اهواز) است. پل کابلی اهواز دارای ۴ مسیر برای عبور خودروها و ۲ مسیر برای عابران پیاده هست که جذابیت پل را چندبرابر میکند.
پل صنایع فولاد اهواز
جنوبیترین پل بر روی رودخانه کارون است که به نامهای پل ششم و پل اکباتان شناخته میشود. این پل در دهه ۸۰ خورشیدی بهمنظور اتصال کارخانههای صنعت فولاد اهواز به یکدیگر ساخته شد. پل صنایع ۷۴۰ متر طول و ۳۰ متر عرض دارد و بزرگراه آیتالله بهبهانی را به بلوار اکباتان وصل میکند. ساخت این پل در سال ۱۳۸۳ شروع و در سال ۱۳۸۶ به پایان رسید. ظاهر فولادی و نورپردازی زیبا در شب، این پل را از سایر پلهای معروف اهواز متمایز میکنند و به رود کارون جلوهای خاص میبخشد.
پل سپهبد قاسم سلیمانی اهواز
پل نهم اهواز یا پل سپهبد قاسم سلیمانی، از جدیدترین پلهای اهواز است. این پل بلوار منتهی به فرودگاه اهواز را به خیابان چهارم کیانآباد متصل میکند. پل نهم ۹۸۰ متر طول و ۱۲.۶ متر عرض دارد که در کاهش ترافیک نقش مهمی دارد. هدف از ساخت پل نهم، کاهش ترافیک پل سوم و بهبود دسترسی به نقاط مختلف شهر است. طراحی این پل به صورتی است که تعداد پایههای داخل رودخانه به حداقل رسیده تا از رسوبگذاری جلوگیری شود.
پل ترانزیتی اهواز
یکی از معروفترین پلهای اهواز، پل ترانزیتی است که به پل سوم شهرت دارد. این پل در سال ۱۳۴۹ افتتاح شده و ۴۹۶ متر طول دارد. پل ترانزیتی شمال کیان پارس را به میدان شهید بندر متصل میکند. این پل در ابتدا باهدف انتقال کالا از بندر امام به سراسر ایران ساخته شد و به همین دلیل نام ترانزیتی را برای آن انتخاب کردند. قرار بود این پل به راهآهن اهواز – تهران وصل گردد، اما در سال ۱۳۸۷ ریلهای قطار از روی پل برداشته شد و امروز محل گذر ماشینها است.
پل آبشار رنگینکمان اهواز
در دهه ۷۰ خورشیدی، پل آبشار که به پل هفتم و پل گفتگوی تمدنها معروف است، افتتاح شد. این پل منطقه کیان پارس و بافت تاریخی اهواز را به یکدیگر متصل میکند. پل آبشار رنگینکمان با ۵۰۰ متر طول و ۱۶ متر عرض بهعنوان یکی از معروفترین پلهای اهواز شناخته میشود. ویژگی اصلی پل، آبشار مصنوعی رنگارنگی است که زیر آن جریان دارد. این آبشار ۳۵ متر ارتفاع و ۲۰۰ متر طول دارد و عنوان بزرگترین آبشار مصنوعی خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
پل پارک جزیره اهواز
پارک جزیره به ساحل غربی رود کارون با پل اختصاصی پارک جزیره متصل میشود. این پل بین پل سفید و پل سیاه اهواز قرار دارد و کوچکترین پل اهواز بهحساب میآید. نورپردازی پل در شب، منظرهای زیبا از پارک ایجاد میکند و شباهت زیادی به پل سفید اهواز دارد.
کلام آخر
اهواز بهدرستی شهر پل نامیده شده است. این شهر مجموعهای از سازههای تاریخی و مدرن را در خود جایداده است. پل سفید با قدمت تاریخی و معماری خاص، پل سیاه بهعنوان یادگاری از دوران آهن و پل طبیعت با طراحی مدرن و فضای سبز تنها بخشی از معروفترین پلهای اهواز است. بازدید از این پلها و نمونههای دیگری مانند پل غدیر، پل آبشار رنگینکمان، پل قاسم سلیمانی، پل صنایع، پل نادری و پل جزیره تجربهای عالی از زیباییهای اهواز را به شما هدیه میدهد.