مَروست شهری در بخش مروست استان
یزد است که تا سال ۱۳۵۹ جز استان
کرمان بوده است و به دلیل نزدیکی با استان
کرمان،
گویش مردم مروست بسیار به کرمانیها شباهت دارد.
مجموعه ابنیه تاریخی
مرکزی مروست از نقاط دیدنی و تاریخی این شهر است که عبارت است از: مسجد شاه حسین مروست، متعلق به دوران قاجاریه (که در فهرست آثار ملی ثبت شدهاست)، مسجد حاجی قاسم، گنبدی، قلعه تاریخی مروست، مسجد جامع، بقعه شیخ عبدالله، بقعه شیخ بهاالدین و کاروانسرای شعبه.
قلعه مروست، قلعهای بر فراز شهر تاریخی مروست است که مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در مروست، مرکز شهر بر روی تپهای مصنوعی به ارتفاع بیش از 4 متر، واقع شده است و نماد گذر سالیان طولانی از مردمان دیار مروست است.
قدمت این قلعه که به نظر میرسد قبلاً دو طبقه بوده و براثر مرور زمان طبقه زیرین آن تخریب شده است بنا بر آنچه کارشناسان میگویند مربوط به صدر اسلام بوده است.
آثار موجود هم حکایت از حیات این بنای تاریخی در دورانهای مختلف دارد و این قلعه با ساختاری از مصالح خشت و گل و به کارگیری آجر در سر در آن بر بالای بلندی و مشرف به شهر مروست قرار دارد
...مشاهده کامل متن .
این بنا دارای حصارهای بلند و کنگره دار به شکل چهار ضلعی است که در سه گوشه دیوار آن برجهای بلند ساخته شده و بر تمام دشت اشراف دارد. قلعه مروست از بلندترین قلعههای تاریخی کشور است که از نظر ارتفاع و نماد و یادآور خاطرات قلعه فلکالافلاک لرستان و ارگ عظیم بم است.
تا اوایل قرن حاضر این بنا دارای خندقی به دور خود بوده است. از تاسیسات داخل آن میتوان به هشتی ورودی ،شاه نشین اسطبلها و مطبخ اشاره کرد که با توجه به آن میتوان گفت که این قطعه در گذشته هم مسکونی بوده و هم کاربردی نظامی داشته است.
از آثار کشف شده در این قلعه تاریخی میتوان به وجود خشتهای 40* 50 دارای علامت، آجرهای نقش دار، پی سوز و غیره اشاره کرد که آثار بجا مانده از دورانهای اشکانی، ایلخانی و صفویه است.
بخشهای موجود قلعه نیز شامل رامپ یا پلکان ورودی، هشتی ورودی، شاه نشین، سه برج دیده بانی، حصار و تیرکشهای موجود است.
قلعه مروست در تاریخ ۸ دی ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۵۴۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منابع:
http://yazdrasa.ir/
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://isna.ir/fa/news/92011703369
http://www.taninekhatam.com/news/12968
http://www.yazdinews.ir/SC.php