منطقه پناهگاه حیات وحش سلکه با وسعت 32/366 هکتار در قسمت جنوبی
تالاب انزلی و در محدوده شهرستان
صومعه سرا قرار دارد
این تالاب از شمال به تالاب از جنوب به حاشیه مزارع روستاهای هنده خاله و صوفیانده از غرب به رودخانه هنده خاله و از شرق به رودخانه ترابخاله محدود است.
مسیر رسیدن به منطقه حیات وحش سلکه از طریق مسیر
رشت – میدان شهید قلی پور- پیربازار – جاده قدیم وبین المللی
آستارا- روستای شیخ محله – هندخاله – حیات وحش سلکه میباشد
با عبور از این مسیر و با مشاهده مناظر زیبا و شالیزارهای برنج در دو طرف جاده روز به یاد ماندنی را سپری خواهید کرد.
این منطقه بر اساس مصوبه شماره 15 مورخه 17/10/1349 به عنوان پناهگاه حیات وحش تعیین گردید
پناهگاه مذکور بدلیل مهاجرت پرندگان در فصول زمستان یکی از مناطق مهم اکولوژیک جهت زمستان گذرانی پرندگان محسوب میشود .
پوشش گیاهی این منطقه شامل گیاهان خشکی به طور عمده توسکا ، بید ، صنوبر ، تمشک ، علف هفت بند ، سرخاب کولی ، تاج ریزی و گیاهان آبزی شامل نیلوفر تالابی ، تراپا ، نی ، لویی ، اسپرغان ، آلاله آبی ، عدسکها ، تخت قورباغه ، مریم آبی ، بارهنگ آبی و میباشد .
عمده پرندگان منطقه گونههای مهاجر آبی شامل : انواع
...مشاهده کامل متن قو ، غاز ، مرغابیها از جمله سرسبز ، گیلار ، خوتکا ، سرحنایی ، اردک سیاه کاکل ، ارده ای و ... چنگر ، چنگر نوک سرخ ، انواع حواصیل ، اگرت ، گاوچرانک ، چوب پا ، آووست ، ماهیخورک ، پرستو ، انواع گونههای شکاری مثل سنقر تالابی ، عقاب تالابی ، لیل و ... میباشد .
پناهگاه حیات وحش سلکه یکی از تالابهای با ارزش شمال کشور است که سالانه تعداد متنابهی از پرندگان مهاجر در این تالاب زندگی مینمایند.
بخشی از این منطقه به صورت تالابی و بخشی دیگر آن بصورت چمنزار و مرتع بوده که از نظر زیستگاه انواع غازها فوق العاده حائز اهمیت و موردنظر بوده که در طول سالیان متمادی در اثر پایین رفتن سطح آب دریای خزر و در نتیجه پائین رفتن سطح آب تالاب انزلی منطقه سلکه نیز با خطر نابودی مواجه شد که در سال 1354 مطالعاتی در زمینه جلوگیری از نابودی این منطقه با ارزش انجام گرفت که درنهایت جهت احیاء این منطقه یک سد خاکی در ضلع شمالی منطقه حد فاصل رودخانه هنده خاله و ترابخاله به طول 2400 متر به عرض 6 متر در پایه و 3 متر در تاج و ارتفاع 5/1 متر احداث شد تا در طول فصل مهاجرت پرندگان به این تالاب نزولات جوی را در خود ذخیره نموده و محیط زندگی پرندگان در آن حفظ گردد.
در چند سال گذشته بدلیل بالا آمدن سطح آب دریای خزر و تالاب انزلی سطح آب پناهگاه سلکه نیز افزایش یافته به طوریکه کلیه سطح منطقه حالت تالابی گرفته و نقاطی که قبلاً بصورت چمنزار و مرتع بود کاملاً از بین رفته است
در نتیجه این تغییرات زیستگاهی جمعیت غازهای مهاجر نسبت به گذشته کم شده و جمعیت گونه هایی دیگر که با محیط آبی منطقه سازگاری بیشتری دارند افزایش پیدا کرده است.
منبع:
http://tourismgilan.persianblog.ir/tag
http://www.kishkhal.blogfa.com/post/76/
http://www.doe.ir/portal/home/?news/189929/189949/231384
http://gilan.doe.ir/Portal/home/?167642
http://www.iew.ir/1391/06/11/1277