مزار امامزادگان زید و قاسم در 30کیلومتری شهرستان ازنا، در روستای امامزاده قاسم واقع شده است.این دو امامزاده از نسل 5خود با امام حسن مجتبی(ع)منسوب میشوند
برای رسیدن به روستای قاسم آباد این مسیر را طی کنید:
شهرستان ازنا, روستای مرزیان ,شهر مومن آباد ,روستای گنجه ,روستای کرتیلان و روستای امامزاده قاسم
این مسیر حدود30کیلومتری سراسر زیباییهای طبیعی خیره کننده ای را دارد.
طبق اظهارات ساکنین این روستا در زمان ساسانیان نام این روستا به دلیل شرایط جغرافیایی "کنده سفید" بود و بعدها به تقدس نام این امامزادگان روستای کنده سفید به نام "امام زاده قاسم" معروف شد
بنای اولیه این معماری مربوط به سده 8 هجری قمری معاصر با دوره تیموریان میباشد، سبک این معماری شباهت زیادی به معماریهای ترکی و مغولی دارد
گنبد مخروطی شکل امامزاده قاسم با 40 متر ارتفاع یکی از موارد خاص معماری در نوع خود و از عجایب معماری ایران میباشد.این گنبد از بیرون مخروطی ولی از داخل حرم به شکل کروی میباشد.
دیوارهای بلند، ضخیم وآجری با شبستانهای مرتفع و مقرنس کاری از مشخصات بارز این بنا میباشد, سطح حیاط آن با آجرهای مربع 20*20 فرش شده است.
کتیبههای روی در ورودی مقبره و حاشیههای ضریح سالهای 738و808و850 را نشان میدهد از نظر هنری و تاریخی دربهای ورودی و2صندوق چوبی آن مرقد بسیار گرانبها ست که متاسفانه تاکنون بارها به سرقت رفته اند.
بر روی این صندوق آیاتی از قرآن کریم با خطوط رقاع و ثلث نگاشته شده است و از متن روی آن مشخص است که این مزارها برای امامزادگان قاسم و زید در محرم سال738 مرمت وبازسازی شده است.
صحن داخلی بقعه اصلی تا ارتفاع پنج متر کاشی منقوش به گل و بوته زینت داده شده ، نظم و شکل هندسی گنبد زیبا ساده است که دور تا دور گنبد هشت دریچه به منظور سالم سازی هوا تعبیه شده است.
سر درب رفیع این زیارتگاه تاریخی که قدمت آن به حدود 700 سال میرسد دارای کاربندهای زیبا با اشکال هندسی منظم میباشد.
بخشهای مختلف بقعه امامزاده قاسم ازنا یک بار در دوره سلسله قاجار توسط یکی از مجتهدین وقت به نام سید محمد شفیع جاپلقی ملقب به آقا سید تعمیر و بازسازی شده است.
شجرهنامه امامزادگان (قاسم و زید) در دسترس نبوده و خواندن متن کتیبه کمربندی داخل بقعه نیز در حال حاضر دشوار است ولی اهالی معتقدند بانی ساختمان امامزاده تاجری ایرانی بنام سید میرنظام الدین احمد مدنی بوده است که این نام در بعضی از وقفنامهها موجود بوده و بخشی از املاک کشاورزی این روستا موقوفه میباشند.
نامهای خانوادگی میرنظامی ، قریشی ، و مدنی شاید برگرفته از نام آن تاجر باشد. در قرون بعد با مهاجرت ترکها به گاپله ( جاپلق ) نام آنالویی هم به ساکنان این روستای پارسی اضافه شد.
این بنا به عنوان یک نماد از شهرستان ازنا عنوان شده و در اکثر تبلیغات و خبرهای مربوط به شهرستان ازنا این نماد به عنوان لوگو یا برند شهرستان ازنا معروف است.
این امامزاده دارای اولین موقوفات کشور بوده در ردیف آثار ملی ایران با شماره1757 ثبت شدهاست.
منبع:
http://harameyar.com/?part=emamzade&inc=emamzade&id=5236
http://aznakhabar.ir/fa/news/6034
http://www.iqna.ir/fa/news/1387789
http://www.mehrnews.com/news/2262478
http://www.negahmedia.ir/media/show_video/13698
http://www.javanemrooz.com/imagegallery/image-13804.aspx