عسلویه از شهرستانهای استان
بوشهر است.
عسلویه شامل ۲ بخش و ۴ دهستان است,مرکز این شهرستان بندر
عسلویه است ,۸۰ درصد جمعیت بومی منطقه اهل سنت هستند.
برخی افراد معتقدند عسل به معنای دریای خروشان بوده و بر همین اساس حدس زده اند احتمالا
عسلویه منسوب به دریای مواج است.
برخی هم گفته اند عسل یعنی سرعت عمل
...مشاهده کامل متن و شتاب در حرکت و عسلویه بدان جهت به این نام شهرت یافته که دارای ناخدایان چابک و چالاک در امر دریانوردی بوده است.
تا قرن دهم هجری جغرافی نویسان, نامی از عسلویه به چشم نمیخورد در حالی که نام شهرها و بندرهایی مثل کنگان،سیراف،گناوه و غیره در بسیاری از مکتوبات گذشتگان مشهود است.
از اواخر قرن دهم و آغاز قرن یازدهم هجری، در کتابها نام عسلویه دیده میشود
طبق همگان پرتغالیها 117 سال یکه تاز مناطق خلیج فارس و دریای عمان مخصوصا در نواحی بحرین،هرمز،بندر عباس و قشم بوده اند.
پرتغالیها در سال 997 ه.ق بر بحرین تسلط یافتند. هشتادو چهار سال پس از آنکه رکن الدین مسعود فالی برادر وزیر حاکم بحرین، از الله وردی خان حاکم فارس برای راندن پرتغالیها از منطقه تقاضای کمک کرد، الله وردی خان پدر امام قلی خان فاتح هرمز، رئیس معین الدین فالی را مامور تصرف بحرین کرد
معین الدین فالی در سال 1011 ه.ق سپاهیان خود را در بندر عسلویه به کشتی نشاند و به بحرین حمله کرد و آنجا را از دست پرتغالیها خارج ساخت.
البته در اثنای همین لشگر کشی معین الدین فالی مجروح شد و در گذشت.
بر اساس نوشتههای محققان علت استفاده معین الدین فالی از اسکله عسلویه از کار افتادن بندرگاه سیراف به واسطه زلزله و طغیان آب دریا بوده در حالی که بندرگاه عسلویه آباد و آماده بهره برداری بوده است.
از آن زمان به این دلیل نام عسلویه در کتابهای تاریخ و جغرافی دیده میشود.
بندر عَسَلویه مرکز شهرستان عسلویه است و یک منطقه عظیم صنعتی از توابع استان بوشهر در جنوب ایران است. این شهر در دوازده کیلومتری شرقی شهر نخل تقی و در هفت کیلومتری روستای بیدخون و در کرانه خلیج فارس قرار دارد.
شهرستان عسلویه امروزه محل اجرای پروژههای پارس جنوبی است و بندر عسلویه در این شهرستان قرار دارد.
بخش عسلویه شرقیترین بخش استان بوشهر میباشد. موقعیت ممتاز وجالب این بخش این است که در همجواری با استهای هرمزگان و فارس قرار گرفته است که این در نوع خود ویژگیهای خاصی به این منطقه بخشیده است.
بخش عسلویه از شمال به رشته کوههای سرافراز زاگرس، از شرق به شهرستان پارسیان (استان هرمزگان) ، از غرب به شهر کنگان(استان بوشهر) و از جنوب به خلیج نیلگون و همیشه فارس محدود است.
بخش عسلویه از دو شهر عسلویه و نخل تقی و ۲۱ روستا از جمله بندو ، سهمو ، چاه مبارک، زبار، بیدخون، اخند، خره، خیارو، هاله ، بساتین، عسکری، صفیه، بستانو، کلات، کنارخیمه،دهنو، بزباز، مروع و سواحل تشکیل شده است.
راههای دسترسی به این بخش از سه طریق هوایی، زمینی و دریایی امکان پذیر است.
منطقه صنعتی عسلویه در شرق استان بوشهر در حاشیه خلیج فارس در ۳۰۰ کیلومتری شرق بندر بوشهر و در ۴۲۰ کیلومتری غرب شهرستان بندر لنگه و در ۵۷۰ کیلومتری غرب بندر عباس قرار دارد و حدود ۱۰۰ کیلومتر باحوزه گاز پارس جنوبی که درمیان خلیج فارس واقع شده (دنباله حوزه گنبد شمالی قطر) فاصله دارد.
این موقعیت برای منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مزایای قابل توجهی دارد، از جمله کمترین فاصله ممکن با میدان گاز پارس جنوبی، وجود فرودگاهی که درزمان ساخت وساز میتواند سرویس مناسبی به عنوان فرودگاه بین المللی استقرار یابد، دسترسی مستقیم به آب دریا، عمق مناسب سواحل ازنظر بندری، برخوردار از شبکههای تأسیسات زیرساختی شریانهای ارتباطی فرامنطقه ای، وجود نیروی کار بالقوه در شهرها وروستاهای اطراف، طبیعت سرسبز وچشم اندازهای طبیعی زیبا وجود دارد.
عسلویه معروفترین بخش منطقه ویژه اقتصادی پارس است که هر ساله شاهد حضور تعداد قابل توجهی از افراد جویای کار است.
منبع:
http://www.persianpersia.com/social/sdetails.php?articleid=2447&parentid=132&catid=140
http://fa.wikipedia.org
http://asaluyehport.pmo.ir/fa/about/aboutassaluyeh