نام قدیم : امامزاده جعفر، سامنات
پیشوا از شهرستانهای استان
تهران است.
باستان شناسان معتقدند قدمت
پیشوا به پنجاه هزار سال پیش و
دوره پارینهسنگی میرسد. در دوران جدید،
پیشوا بخشی از منطقه سامنات بوده است.
سامنات دشت وسیع و گستردهای است که در دامنۀ جنوبی کوههای
البرز، میان
...مشاهده کامل متن تهران و سمنان قرار دارد که دشت ورامین نیز در امتداد آن ناحیۀ وسیع قرار دارد.
«سناردک» از معدود آبادیهای این منطقه است که از قدیمیترین و کهنترین مناطق مسکونی آن به شمار میرود ,سناردک در قدیم و قبل از تأسیس پیشوا، از شهرت و مرکزیت و رونق خاصی برخوردار بوده است.
در دستنویسی درباره تاریخ خوار- گرمسار امروزی - و ورامین که رونویس آن هنوز باقی است، حدود شهر امروزی پیشوا و سناردک را سامنات نامیدهاند , آنچه مسلم است نام کهن این محل سامنات بوده است.
این شهر تا پایان دوره قاجار به نام امامزاده جعفر نامیده میشد ولی با ساخت راهآهن سراسری نام آن از امامزاده جعفر به پیشوا تغییر یافت.
منشأ پیدایش و گسترش بسیاری از شهرها و آبادیهای جهان بویژه ایران، وجود شخصیتهای بزرگ در آنجا بوده است، پیشوا هم جزء همین شهرها بود بعد از مهاجرت امام رضا(ع) و نیز مهاجرت بزرگان و شخصیتهای علوی به ایران، حضرت امامزاده جعفر(ع)، یکی از فرزندان امام کاظم(ع) نیز با همراهی گروهی از علویان، به ایران آمدند و در مواجهه و درگیری با مأموران عباسی زخمی و در نهایت در حوالی سناردک شهید شده و در همانجا مدفون شدند.
به دلیل عشق و علاقه مردم به خاندان عصمت و طهارت(ع)، شیعیان در گرداگرد مرقد پاک این سلاله زهرای مرضیه سکنی گزیدند و همین امر موجب شد تا سناردک رونق و معروفیت خود را از دست بدهد و کم کم محلۀ امامزاده جعفر(ع) مرکزیت یابد
در لغتنامه دهخدا زیر واژه پیشوا چنین آمدهاست: “پیشوا؛ امامزاده جعفر؛ قصبهای جزء دهستان بهنام سوخته بخش ورامین است، سکنه آن فارسی زبان هستند و آب آنجا از قنات ورامین و محصولات آن غلات و صیفی، باغات و چغندر قند میباشد.
منطقه پیشوا بخشی از دشت حاصلخیز ورامین است و گفته شده سکنه آن از قدیم، تاجیکها بودهاند. به جز تاجیکها، طایفۀ بزرگ رازیها و جنیدیها که همگی از تبار شیخ جنید رازی، عارف نامدار قرن نهم هستند، از مشهورترین خاندانهای ساکن در منطقه پیشوا بودهاند و اغلب بزرگان و دانشمندان این خاندان، از خادمان و واقفان بارگاه امامزاده جعفر بودهاند.
تا فرنهای نهم و دهم هجری، خاندان جنیدی مشهورترین خاندان ساکن در منطقه پیشوا بودهاند اما به مرور ایام، مردمی از مناطق دیگر به آنجا آمدند و ساکن شدند که همگی علاقهمند به انتساب خود به امامزاده جعفر(ع) بودند.
به همین دلیل بیشتر آنان، پسوند “جعفری” را برای نام خانوادگی خود انتخاب کردند.
پیشوا جزء مناطقی است که همگی مردمان آن تقریبا بومی استان تهران و این منطقه میباشند.
پیشوا تا سال ۱۳۸۹بخش کوچکی بود که از لحاظ جغرافیایی و تقسیمات کشوری، از توابع شهرستان ورامین به شمار میرفت، اما افزایش جمعیت و توسعه شهر باعث شد تا در سال ۱۳۸۹ از بخش به شهرستان ارتقا پیدا کند
پیشوا از لحاظ اجتماعی دارای بافت مذهبی است که تاکنون به دلیل عدم مهاجرت دیگران به آنجا، اصالت خود را حفظ کرده است.
منبع:
http://fa.wikipedia.org
http://www.p-news.ir/?page_id=1218
http://www.encyclopaediaislamica.com/madkhal2.php?sid=2975