1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
شیروان از شهرستان‌های خراسان رضوی است و در شمال شرقی استان خراسان شمالی قرار گرفته است
این شهرستان از شمال به کشور ترکمنستان، از جنوب به شهرستان اسفراین، از شرق به شهرستان فاروج و از غرب به شهرستان بجنورد محدود می‌شود.
شهرستان شیروان ...مشاهده کامل متن در درۀ رود اترک بین رشته کوه­های کپه داغ در شمال و آلاداغ در جنوب شکل گرفته است.
آب و هوای این منطقه در تابستان­ها معتدل و در زمستان­ها بسیار سرد است. به دلیل وجود منابع آب کافی، از جمله رودخانه اترک و شاخاب‌های متعدد آن، کشاورزی در منطقه رونق دارد.
شهرستان شیروان با توجه به موقعیت مناسب زیست محیطی و راهبردی از دیرباز مورد توجه جمعیت­های انسانی بوده و مسکونی شده است. پراکندگی زیاد محوطه­های باستانی از دورۀ پیش از تاریخ تا دوره اسلامی نشان دهندۀ اهمیت این منطقه در طول تاریخ است.
تپه ارگ نادری در مرکز شهر شیروان و تپه دوین در روستای دوین در زمرۀ قدیمی­ترین استقرارهای دره رود اترک به شمار می­روند که قدمت سکونت در آنها به حدود شش هزار سال پیش می­رسد.
در بخشهای مختلف این شهرستان بقایای محوطه­‌های استقراری و قلعه ­های بارودار مربوط به دوره اشکانی و ساسانی شناسایی شده که احتمالاً بخشی از یک شبکه تجاری سازماندهی شده را تشکیل می­دادند که در دوره­های مذکور در تعالی فرهنگی استان نقش بارزی را ایفا می­کرده است.
در ایران معمولاً شهرهاو آبادی‌های قدیم را به پهلوانان و شهریاران نسبت می‌دهند، مثلا بجنورد را به بیژن و شیروان را به انوشیروان نسبت می‌دهند. نام شیروان منسوب به نقش شیری است که شکل و شمایل آن در دامن شمالی شیرکوه مشاهده می‌شود.
همچنین نام شیروان منسوب به شیربانانی بوده که در قرون گذشته در جنگل‌های منطقه شیروان به شکار و نگهداری شیر اشتغال داشته‌اند.
شیروان روزگاری پایتخت قوم پارت بوده‌است. دیاکونوف محقق و نویسنده روسی معتقد است اولین امپراتوری مقتدر پارتها(یوئه چرمی)به نام کوشانیان در شیروان به وجود آمده‌است.
ایزدوخاراکسی واسترابون از مورخین و جغرافی دانان یونان محل زندگی و حکومت پارت را در درّه رود اترک شیروان ذکر کرده‌اند.
شیروان در زمان اشکانیان در زمره قلمرو آنان قرار داشته و وجود گورهای زرتشتی و آثار تاریخی در نقاط گوناگون ناحیه شیروان، نه تنها بر شناخت رویدادهای تاریخی شیروان در پیش از تاریخ کمک می‌نماید، بلکه آبادی و اهمیت این شهر را در آن زمان نشان می‌دهد.
شهرهای خراسان، از جمله شیروان، بین سال‌های ۳۱ و ۳۲ هـ. ق، در روزگار خلافت عثمان، به دست مسلمانان افتاد.
در زمان حکومت طاهریان، صفاریان و سامانیان، شیروان یکی‌از آبادی‌های پرجمعیت و آباد بوده‌است.
سلطان محمود غزنوی در بازگشت از هندوستان از مسیر راه مشهد طَرَقی - شیروان، یک شبانه روز در روستاهای دهستان گلیان شیروان، اردو زده است؛ به طوری که این محل را تخت سلطان محمود نیز می‌نامند.
مغولان در ۶۱۸ هـ. ق، شهرهای خراسان، از جمله شیروان را گشودند و به کشتار و چپاول پرداختند. شیروان در ۸۷۴ هـ. ق، به دست تیمور لنگ افتاد. هم اکنون مقبره ای نیز منسوب به تیمور لنگ، واقع در روستای زیارت وجود دارد.
شیروان در زمان صفویه از اعتبار و اهمیت ویژه‌ای برخوردار شد و در زمان شاه عباس بزرگ، کردان جنگجو به این ناحیه کوچ کردند. شاه عباس صفوی چند بار، از جمله در ۱۰۰۷ هـ.
ق، به خراسان که مورد تاخت و تاز مردمان گوناگون بود و هم چنین به شیروان، مرکز حکومت ایلخانی سفر کرده‌است. نادرشاه افشار در ۲۴ شوال ۱۱۴۸ هـ. ق، به پادشاهی رسید و رضاقلی میرزا، پسرش را فرمانروای خراسان، از جمله شیروان کرد.

شیروان یکی از شهرهای مهم نادر شاه افشار به حساب آمده‌است. در ۱۲۱۰ هـ. ق، آقا محمد خان قاجار هنگام رفتن به مشهد، از شیروان گذشت و امیر گونه خان، حاکم شیروان نسبت به وی اعلام وفاداری کرد.
در روزگار محمد شاه قاجار، شیروان یکی از نواحی مهم درگیری‌های حاکمان محلی، از جمله حاکمان قوچان و بجنورد بود. ناصرالدین شاه قاجار، دوبار در سال‌های ۱۲۸۴ و ۱۳۰۰ هـ.
ق، به خراسان سفر و از شیروان نیز دیدن کرد.
زبان بومی قدیمی منطقه شیروانی فارسی با گویش تاتی بوده‌است. این زبان امروزه در بسیاری از روستاهای پشیروان رواج دارد.
زبان فارسی ، ترکی و کردی از گویش‌های امروزی این شهرستان است.
شیروان دارای انواع مختلف جانواران نیمه بیابانی وخزندگان وپرندگان است .
درمحیط طبیعی این منطقه پلنگ ، گرگ ، روباه ، گراز ، خرگوش ، آهو ، کل وبز کوهی دیده می‌شود .
درکوه هاومناطق رودخانه ای شیروان انواع معدن مس ، سنگ آهک ، شن وماسه وگچ وجود دارد
منبع:
http://www.nkhorasan.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=2d88a7b8-67ec-4636-bb71-2b61e0c64be3
http://www.bojnoord.post.ir/HomePage.aspx?TabID=5377&Site=bojnoord.post&Lang=fa-IR
http://shirvan-shahrema.blogfa.com/post/1
http://www.nkhorasan.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=b502fd67-8a1b-43ee-a521-65ff901e2af5
http://bojnourd.irib.ir/ostan/441-1390-06-31-06-58-20/8073-1390-07-03-07-08-08
http://nkh.mcls.gov.ir/fa/taavonkarkhorasanshomali/shahrestanha/shirvan/moarrefishirvan
http://nkchto.ir/?partid=2253
چهارطاقی تیموری

چهارطاقی تیمور...

چهارطاقی یا مقبره تیموری مربوط به اوایل دوران تیموریان می‌باشد و در فاصله ٦ کیلومتری شهر شیروان و ٣ کیلومتری جاده آسفالته در مجاور روستای زیارت شیروان خراسان شمالی قرار دارد,در قسمت شمال شرقی بنا هم مقبره امام زاده حمزه رضا(ع) واقع شده است. ساختمان بنا خشتی است و در مواردی با چوب استح...

اطلاعات | نقشه
غارهای هنامه

غارهای هنامه

غارهای هنامه در جنوب روستای هنامه از توابع دهستان سیوکانلو در 18 کیلومتری شمال شهرستان شیروان استان خراسان‌شمالی قرار گرفته اند,غارهای هنامه از مجموعه­ای فضاهای دستکند تشکیل شده که برای ایجاد یک روستا با موقعیت تدافعی ویژه در دل کوه کنده شده است. طبق مطالعات تطبیقی و مطالعۀ سفالینه­‌ه...

اطلاعات
مقبره کشته گان واقعه لهاک خان

مقبره کشته گان...

سروان لهاک خان، سالار جنگ و یکی از فرماندهان قشون محمد خان قاجار بود ,وی در سال 1304 هجری شمسی سرکشی کرد و پنج افسر و دو استوار از ماموران لشکر شرق خراسان را که با طغیان او مخالف بودند، در میدان سرخ بجنورد تیرباران کرد. میدان سرخ، مکانی در مجاورت باغی است که کشته شدگان واقعه لهاک خان ...

اطلاعات
ییلاق اوغاز

ییلاق اوغاز

ییلاق اوغاز منطقه خوش آب و هوایی است که در40 کیلومتری شمال شرق شیروان در شمال استان خراسان شمالی قرار گرفته است. روستای اوغاز کهنه از روستاهای قدیمی شیروان است و قدمت آن به ششصد سال میرسد، بنای اولیه این روستا توسط ازبکان بنیانگذاری شده است . اوغاز کهنه مناظر طبیعی بسیاری دارد و از ...

اطلاعات | نقشه
آبشار کهنه اوغاز

آبشار کهنه اوغ...

آبشار کهنه اوغاز در شرق روستای کهنه اوغاز قرار دارد که دارای آب فراوان و منظره‌های دیدنی است. این روستا در 30 کیلومتری شمال شرق شیروان و بعد از روستاهای قلعه چه، هنامه، بی بهره و اوغاز تازه قرار دارد. روستای اوغاز کهنه از روستاهای قدیمی شیروان است و قدمت آن به ششصد سال میرسد ,بنای اول...

اطلاعات | نقشه
امامزاده حمزه رضا

امامزاده حمزه ...

بارگاه مقدس امامزاده حمزه رضا (علیه السلام) درشهرستان شیروان، بخش مرکزی، در 5 کیلومتری شمال غرب شهر شیروان، دهستان زیارت، روستای زیارت، قرار دارد. به گمان اهالی وی برادر امام رضا (علیه السلام) است که به سوی برادر خود می‌رفته و در اینجا به دست مخالفان به شهادت می‌رسد. با مراجعه به کتب ...

اطلاعات | نقشه
غار پوستین دوز

غار پوستین دوز

پوستین دوز نام یکی از غارهای معروف منطقه شیروان است، این غار در فاصله 32 کیلومتری شهر شیروان و شش کیلومتری شمال شرقی شهر لوجلی در دامنه کوه‌های امام حاضر قرار گرفته است و نام خود را از روستای متروک شده پوستین دوز گرفته که در 3 کیلومتری شرق غار قرار دارد. طول مفید غار 120 متر بوده و نام...

اطلاعات | نقشه
آبشار اسطرخی

آبشار اسطرخی

آبشار زیبا و دیدنی روستای اسطرخی شیروان در ۲۸ کیلومتری جنوب این شهر برای گردشگران ناشناخته مانده در حالی که این منطقه مکانی مناسب برای اتراق گردشگران و مسافران بویژه در ایام نوروز است. روستای زیبای اسطرخی شیروان از روستاهای هدف گردشگری و کوهستانی بوده که در دره ای نسبتا ژرف قرار دارد ک...

اطلاعات | نقشه

شیروان؛ شهری 7000 ساله!

شیروان، عنوان شهری است که 7000سال قدمت دارد. این شهر در استان خراسان شمالی قرار گرفته و دومین شهر بزرگ و مهم این استان به حساب می‌آید.
نام شیروان منسوب به نقش شیری است که شکل و شمایل آن در دامنه کوهی که در فاصله چند کیلومتری جنوب شهر وجود دارد. این نقش با سنگ‌هایی درست شده که از نظر جنس، نوع و رنگ ... ادامه مطلب
شیروان؛ شهری 7000 ساله!

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره شیروان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید