اقلیم : معتدل
نام قدیم : امله
مساحت : ۲۲۳۰
جمعیت : ۶۲۹۴۵
شهرستان
گیلانغرب یکی از زیباترین شهرستانهای
کرمانشاه با وسعت۲۲۳۰ کیلومتر و با جمعیت 70 هزار نفرشهری و روستایی است که از شمال به قصرشیرین و سرپل زهاب ،ازغرب به قصرشیرین ،از جنوب به
ایوان غرب و از شمال به اسلام آبادغرب متصل میباشد.
این شهرستان دارای 39339 هکتار زمین مزروعی که شامل 32939 هکتار دیم و 6400 هکتار آبی
...مشاهده کامل متن است که به این خاطر یکی از قطبهای اقتصادی بویژه در بخش کشاورزی محسوب میشود.
نام گیلانغرب در ابتدا امله به معنی تجمع به جهت محل تجمع طوایف و سران آنها در این منطقه بوده است این شهرستان به دلیل شباهت آب و هوای خوش و طبیعت سرسبز و زیبای آن به استان گیلان در زمان رضاخان به گیلانغرب شهرت یافته است.
گیلانغرب دارای آب و هوایی معتدل بوده و به علت تنوع آب وهوایی در فصول سال دارای خاک حاصلخیز و هوای خوب و آب فراوان میباشد.
محصولات عمده کشاورزی آن عبارتند از: گندم - ذرت - جو - نخود -چغندر قند - آفتابگردان - برنج - لوبیا - عدس - صیفی کاری و...است .
شغل عموم مردم گیلانغرب کشاورزی و دامداری است.در بخش دام به علت وجود مراتع غنی و فرهنگ عشایری منطقه به صورت سنتی بیش از 450 هزار راس دام دارا میباشد که بخش عمده ای از فراوردههای دامی استان در کشور را تامین مینماید، علاوه بر این دارای معادن غنی گچ - زغال سنگ نیز میباشد.
همچنین بیشترین معادن قیر طبیعی ایران در گیلان غرب است.
شهر گیلان غرب به دلیل وجود درختچهٔ مورت(که متاسفانه در حال انقراض ونابودیست) که یکی از درختچههای مقدس درایران باستان است از دیرباز محل عبادت زردشتیان بودهاست .
به گونهای که تازگیها قصر و عبادتگاهی در سراب مورت شهر گیلان غرب از دل خاک بیرون کشیده شدهاست که به نظر میرسد مطعلق به دورهٔ ساسانیان است
درباره تاریخ پیدایش شهر اطلاعات کامل و جامعی در دست نیست اما بنابر اظهار نظر بزرگان از اواخر دوره قاجار این منطقه دارای تجمع سکونت و شهرداری بودهاست اما سرزمین گیلان غرب از گذشتههای بسیار دور به عنوان یکی از مراکز زندگی ایلی بشمار میآمدهاست.
گیلانغرب از نظر تاریخی در جنگ جهانی دوم توسط ارتش انگلیس بصورت موقت اشغال گردید.
این شهرستان دارای ابنیه تاریخی نظیر تپه قله که در مرکز شهر قرار دارد و قدمت آن به تاریخ پیش از اسلام زمان جنگ میان ایران و روم برمی گردد.
این شهرستان در ایام جنگ تحمیلی با تشکیل یک تیپ مستقل نقش مهمی در دوران دفاع مقدس داشت که به خاطر پایداری ومقاومت وترک نکردن منطقه لقب دومین شهر مقاوم کشور واولین شهر مقاوم غرب کشور را به خود اختصاص داد.
لقب دومین شهر مقاوم کشور ایران به سبب مقاومت مردم گیلان غرب درسال ۱۳۵۹ در مقابل حمله ارتش عراق، از جانب آیت الله خامنهای به این شهر اختصاص داده شدهاست.
منبع :http://islamabadtimes.ir/?page_id=1050
http://amleh.blogfa.com/post-2.aspx
کتاب ایل کلهر در دوره مشروطیت : اثر علیرضا گودرزی ، انتشارات کرمانشاه