1

توضیحات

ویرایش
رودخانه کارون بزرگترین و پر آب‌ترین رودخانه کشور می‌باشد که سد شهید عباسپور در فاصله 55 کیلومتری شمال مسجد سلیمان بر روی این رودخانه ساخته شده است .سد شهید عباسپور یا همان کارون 1 ، یکی از بزرگترین سد‌های ایران می‌باشد.
نوع سد بتنی دو قوسی است و به منظور تولید انرژی برق آبی ، تامین آب شرب ، صنعت کشاورزی و کنترل سیلاب ، طراحی و ایجاد گردیده است . نیروگاه این سد دارای 8 واحد 250 مگاواتی و نوع توربین آن فرانسیس می‌باشد .
این سد از اولین سد‌های ساخته شده در ایران و خاورمیانه می‌باشد که ساخت آن از دی ماه 1348 شروع و در آذر ماه 1355 به بهره برداری رسید . در زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق ، نیرو‌های بعثی برای خراب کردن این سد با جنگنده‌های خود چند موشک به بدنه‌ی سد پرتاب کردند که خوشبختانه آسیب جدی وارد نیاورد و این دلیل بر استحکام سد بود .
این سد در برابر زلزله‌های تا 6.5 ریشتر مقاوم بوده و در ریشتر‌های بالاتر ممکن است آسیب جزئی پیدا کند . امریکایی‌ها سازنده‌ی این سد بودند .
جالب است بدانید پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، هنگام خروجشان از کشور گفتند که ایرانی‌ها قادر نیستند حتی ...مشاهده کامل متن بیست روز از این سد استفاده بکنند و نیروگاه را راه بیندازند ! ولی خلاف گفته‌ی آن‌ها بیش از سی سال است که سد شهید عباسپور مورد بهره وری قرار گرفته و ظرفیت نیروگاه از 250 مگاوات به 2000 مگاوات افزایش پیدا کرده است !
از لحاظ اطلاعات فنی ، سد شهید عباسپور ( کارون 1 ) از نوع بتنی دو قوسی ( یعنی هم در طول و هم در ارتفاع دارای قوس است .
سد‌های یک قوسی ، فقط در طول دارای قوس هستند . ) است که ارتفاع آن از پی 200 و از کف رودخانه 180 متر است . عرض بدنه‌ی سد در پی 28 متر و در تاج 6 متر ، رقوم تاج سد 542 متر از سطح دریا و طول تاج 380 متر می‌باشد .
در زمان جنگ ایران و عراق نیروهای عراقی برای خراب کردن این سد با جنگده‌های خود ۱ موشک به بدنه سد پرتاب کردند، که خوشبختانه آسیب جدی وارد نیاورد و این دلیل بر استحکام سد بود، حتی تا حدود ۱۰ سال پیش لکه‌های سیاه که نشان از برخورد موشک بود به وضوح قابل دید بود که مورد بازسازی قرار گرفت.
حداکثر تراز بهره برداری از سد برای رقوم 530 متر طراحی شده بود که از سال 1369 به منظور بهینه سازی ، بهره برداری تا رقوم 532.5 متر افزایش یافته است . سطح دریاچه‌ی سد در تراز 532 متر به 8.54 کیلومتر مربع می‌رسد .
حداقل تراز بهره برداری از مخزن 500 متر از سطح دریاست . تراز کنترل طغیان در رقوم 540 متر و حجم کنترل طغیان ( بین 532 تا 540 متر ) حدود 570 میلیون متر مکعب تعیین شده است .
شرکت خدماتی، پشتیبانی و رفاهی ساب خوزستان با هدف ایجاد فرصت‌های گردشگری از مناطق زیارتی، سیاحتی و جاذبه‌های طبیعی، با در اختیار داشتن مجتمع‌های اقامتی و رفاهی، پلاژهای مجهز و امکانات تفریحی در محدوده دریاچه سد شهید عباسپور، با شرایط آب و هوایی مناسب، گونه‌های انبوه گیاهی، درخت‌های میوه که در کلیه فصول سال نظر گردشگران را به خود جلب می‌نماید دعوت به بازدید از آنها را به عمل می‌آورد.
از جمله امکانات این سد باشکوه مجتمع اقامتی تفریحی جزیره شهید عباسپور است که دارای امکانات اقامتی، تفریحی ورزشی، زیارتی و طبیعت‌گردی به شرح ذیل می‌باشد :
اقامتی : شامل 12 ویلای یکخوابه، دوخوابه، سه‌خوابه و چهارخوابه با ظرفیت 42 نفر.
تالار پذیرایی : سالن غذاخوری و تریا جزیره مشرف به دریاچه و فضای سبز طبیعی با ظرفیت 230 نفر برای پذیرایی از جشن‌ها، مراسم‌ها، نشست‌ها و سمینارهای آماده می‌باشد.
طبیعت‌گردی : کوه‌نوردی و پیاده‌روی در طبیعت دست نخورده کوههای اطراف جزیره، محیطی بسیار بکر که با آمیخته شدن مناظر آب، کوه و فضای سبز، طبیعت بسیار زیبایی را برای گشت گردشگران به وجود آورده است.
زیارتی : از طریق راه آبی دریاچه می‌توان به امام زاده سلطان‌ابراهیم که در کلیه فصول سال نظر زائران و گردشگران بیشماری را به خود جلب می‌نماید سفر کرد.
ورزشی و تفریحی : جزیره دارای پیست مخصوص دوچرخه‌سواری، قایق سواری بر آبهای دریاچه زیبای جزیره، زمین چندمنظوره ورزشی (مینی فوتبال، بسکتبال و والیبال، ماهی‌گیری، تنیس روی میز، بدمینتون، می‌باشد.
منبع :http://www.sabkz.ir/khadamatDtls.asp?id=11
http://www.goldensun.blogfa.com/post-140.aspx
http://khpimc.com/post_59.aspx
سد شهید عباسپور ( سد کارون 1 )

سد شهید عباسپو...

رودخانه کارون بزرگترین و پر آب‌ترین رودخانه کشور می‌باشد که سد شهید عباسپور در فاصله 55 کیلومتری شمال مسجد سلیمان بر روی این رودخانه ساخته شده است .سد شهید عباسپور یا همان کارون 1 ، یکی از بزرگترین سد‌های ایران می‌باشد. نوع سد بتنی دو قوسی است و به منظور تولید انرژی برق آبی ، تامین آب...

اطلاعات | نقشه
دشت شیمبار ( شیرین بهار )

دشت شیمبار ( ش...

دشت شیمبار در 100 کیلومتری شمال شرقی مسجدسلیمان و ایذه قرار دارد.مساحت این منطقه 54000 هکتار و عمدتا از جنگل بلوط تشکیل شده است. مهم‌ترین راه دسترسی به منطقه جاده آسفالته مسجد سلیمان به شهرکرد (بازفت) است که پس از عبور از تونل دلا از میانه منطقه عبور می‌کند. همچنین راه شوسه رگ منار که ...

اطلاعات | نقشه
معبد بردنشانده

معبد بردنشانده

معبد برد نشانده کهن‌ترین عبادتگاه رو باز ایرانی میباشد که در پانزده کیلومتری مسجدسلیمان قرار دارد. این معبد مربوط به دوره هخامنشیان است ,در زمان هخامنشیان معابد در فضای باز ساخته می‌شدند. اولین معبدی که مسقف بوده در زمان اردشیر دوم ساخته شد. معبد "بردنشانده" یکی از معابد فضای باز هخا...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده هفت شهیدان

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده هفت شهیدان درشمال مسجد سلیمان در مسیر مسجد سلیمان به لالی با وسعت ۹۶۰۹ قرار گرفته است . این منطقه از شمال (گاوداران بالا کوه اله اکبر – کوه گچ) از شرق (کوه ترگس – کوه کره کنار – دره گور و ننگ مو – لادرازان – کوشکک)، از جنوب (دو دره – جاده آسفالته مسجدسلیمان)، مغرب (جاده...

اطلاعات | نقشه

سفر به سد کارون-۱ (قسمت سوم)

یکی دو روز نخست به سرعت سپری شد، باران شدیدی همچنان میبارد و تقریبا همه کلافه شدن!
من تجربه سالها زندگی در جنوب شرق آسیا را دارم و باران‌های سیل آسای آن مناطق استوایی زبان زد است اما چیزی که در این سفر تجربه کردم گاه شدید‌تر از باران‌های استوایی بود. در استوا عموما هوای اکثر روزهای سال آفتابی و گرم آغاز میشود و بعد کم کم ابر‌ها شکل خشن‌تری میگیرند تا ساعت ۴ الی ۵ بعد از ظهر برای ۱ ساعت کمی بیشتر و کمتر باران بسیار شدیدی میبارد و بعد از آن حدود ساعت ۶ الی ۷ ابر‌ها کم کم کنار میروند و ضمن اینکه در طول شبانه روز رطوبت هم فراون است. اما در این سفر بجای یک نوبت باران، روزی ۱۵ تا ۲۰ بار باران با شدت زیاد به مدت ۳۰ دقیقه میبارید! بعلاوه باد شدید و چندین نوبت تگرگ درشد. درشترین تگرگی که تا به حال دیده ام، هر دانه تگرگ به اندازه یه توپ پینگ پونگ بود. زمانی که تگرگ‌ها با بدن برخورد میکرند واقعا درد آور بود، میبایستی سریعا به درون چادر‌ها میرفتیم یا جایی مناسب پناه میگرفتیم.
در ادامه خوش شانسی‌های من، چادرم در این تگرگ و باد و بارون شدید طاقت نیاورد. تمامی وسایل داخل چادرم خیس بودند، طوری که با سطل، آب چادر را خالی میکردم و با گذشت زمان آب تقریبا به درون هشتاد درصد تمامی چادر‌های دیگر کمپ نیز نفوذ کرد.
با تمام این تفاسیر قرار نبود این اتفاقات باعث کاسته شدن لذت من از این سفر میشد دیگر برای کسی خیس شدن وسایل مهم نبود. آتش همیشه برپا بود و حداقل ۲۰ نفری که دور آتش بودن فضای ایده عالی را برای گرم کردن، خشک شدن و گرفتن انرژی مثبت برای ادامه ماجراجویی در طبیعت زیبای منطقه کوشک ایجاد کرده بودند. خلاصه هوای بارانی با اندک کلافکی که بابت نمدار بودن ۲۴ ساعته داشت ولی اتفاقات بهتری رو هم به دنبال داشت.
با دوستانی که حال با هم چند روزی رو سپری کرده بودیم به نقاط اطراف کمپ میرفتم و ساعت‌ها در دل طبیعت لذت میبردیم. فصای خیره کننده این مناطق بسیار آرامش بخش بود و به واقع یکی از بهترین نقاط گردشگری ایران در تاریخ ذکر شده است.
چند باری با هماهنگی از کمپ دور شدیم و به اطراف سد رفتیم. در این گشت و گذار‌ها باز هم باران میبارد ولی نمایی که کوهایی اطراف به محض تمام شدن باران شدید نمایان میکردند چیزی بود که فکر میکردم فقط در فیلم‌ها وجود دارد. صد‌ها آبشار کوچک و بزرگ به مدت ۵ دقیقه جاری میشدند.

ادامه داستان این سفر و سفر‌های دیگرم به دیگر نقاط ایران را در پست‌های آینده بنده مطالعه بفرمایید.

پدرام آب خضر ... ادامه مطلب
سفر به سد کارون-۱ (قسمت سوم)

جواد کشتگار

جواد کشتگار یکشنبه 19 مهر 94 - 16:52

قلمتان سبز بسیار زیبا نگاشتید

سفر به سد کارون-۱ (قسمت دوم)

بعد از حدود ۱۴ ساعت مسیر نه چندان خسته کننده ( به دلیل جو شاد داخل اتوبوس و شوق یافتن دوستان جدید و کلی حرف‌های نزده و نشنیده) به اسکله ایی رسیدیم که میبایستی توسط قایق‌های موتوری به سمت دیگر سد میرفتیم. از همان ابتدا باران نم نم شروع به باریدن کرد. با این حال وسایل و کوله پشتی‌ها رو به سرعت از داخل اتوبوس به قایق هایی که انتظارمان را میکشیدند نقل مکان دادیم و به سمت منطقه مورد نظر حرکت کردیم. حدودا با ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قایق سواری به سمت دیگر سد رسیدیم. هرچه بیشتر با قایق از اسکله دور میشدیم، مناظر جلوه رویایی‌تری به خود میگرفت.
حدودا ساعت ۱۲ ظهر به محل کمپ رسیدیم، عده دیگری در محل کمپ حاضر بودند که کمی تا قسمتی فضا را برای ما ۵۰-۶۰ نفر آماده کرده بودند. تعداد چادر‌های برپا شده کافی نبود و عده زیادی از دوستان بدون برنامه و خسته از راه طولانی بی تکلیف فقط نظاره گر منظره بودند و زیاد رمقی برای تکون خوردن نداشتند. من هم با کمال میل تصمیم گرفتم که از چادر‌های در نظر گرفته شده گروه صرف نظر کنم و چادر مورد علاقه خودم رو بر پا کنم. با وجود خستگی زیاد، شدت بارون هم هر لحظه بیشتر میشد و باید سرعت عمل به کار میبخشیدیم.

بعد از برپایی کامل کمپ بالاخره تصمیم به صرف غذا گرفتم. غذایی که با آن باران حال و هوایی دیگری داشت. چای همیشه بر روی اجاق و افرادی که میبایستی از روشن نگاه داشتن آتش اطمینان حاصل میکردند. (فراموش نکنید، آتش منبع غذا و گرماست و همچنین ابزاری برای دور نگاه داشتن حیوانات وحشی) ابتدا ۲ نفر برای چند ساعت جان فشانی کردند و با نگاه داشتن پلاستیکی بزرگ بالای آتش از آن محافظت میکردند ولی زمانی که مدت زمان بارون طولانی شد، تصمیم بر این شد که این کار به صورت نوبتی توسط تمام اعضای گروه در ۲۴ ساعت شبانه روز تا زمانی که بارون قطع نشده ادامه پیدا کند. ( از خوش اقبالی من،شیفت ساعت ۳ تا ۵ نیمه شب یکی از این پنج روز به من رسید!)
هر روز یک قایق موتوری از اسکله به سمت کمپ می‌آمد، مواد غذایی و مواد مصرفی لازم را تنها همان یک قایق تامین میکرد، پس میبایستی دقت کامل به خرج برده میشد تا هیچ کدام از افراد تا ۲۴ ساعت آینده با مشکلی مواجه نشود.
ادامه داستان این سفر و سفر‌های دیگرم به دیگر نقاط ایران را در پست‌های آینده بنده مطالعه بفرمایید.

پدرام آب خضر
... ادامه مطلب
سفر به سد کارون-۱ (قسمت دوم)

آدینه منفرد

آدینه منفرد چهارشنبه 15 مهر 94 - 22:29

سپاس لذت بردیم

تماشایی‌‌ترین سدهای جهان (2)

سد Bhakra، هند
این سد که در ایالت هیماچال پرادش (Himachal Pradesh) واقع شده، ساخت آن در سال ۱۹۶۳ به پایان رسید. این سد همواره مایه‌ی افتخار هندی‌ها بوده‌است تا جایی که برای گرامیداشت پنجاهمین سال ساخت آن یعنی در سال ۲۰۱۳، تمبری با تصویری از این سد، منتشر شد.
سد Almendra، اسپانیا
ساخت این سد که در سالامانکا (Salamanca) واقع است و با نام (Villarino) نیز شناخته می‌شود، در سال ۱۹۷۰ به پایان رسید. سد Villarino با ۲۰۲ متر ارتفاع، بلندترین سازه‌ی اسپانیا است که ۵۶۷ متر نیز طول دارد.
سد Glen Canyon، آریزونا
سد دیگری که روی رود کلرادو بنا شده‌، Glen Canyon است که سی سال بعد از سد Hoover ساخته شد. این سازه‌ی ۲۲۰ متری، دریاچه‌ای به نام Powell را در پشت خود ایجاد کرده‌است. این سد همواره به دلیل قرار گرفتن در منطقه‌ی بیابانی مورد بحث بوده‌است. طرفداران محیط زیست معتقدند که نشت آب در صخره‌های خلل و فرج دار و تبخیر، موجب از دست رفتن آب زیادی می‌شود.
سد کارون، ایران
جدیدترین سد در این فهرست، سد کارون در میهن عزیزمان ایران است که روی رود کارون و به منظور تامین انرژی مورد نیاز، احداث شده‌است. عملیات اجرای ساخت این سد در سال ۱۳۸۳ به پایان رسید. ارتفاع بدنه‌ی این سد ۲۰۵ متر و حجم مخزن سد ۳ میلیارد متر‌مکعب است.
سد Inguri، گرجستان
ساخت این سد در سال ۱۹۸۷ به پایان رسید و در سال ۱۹۹۴ با کمک‌های مالی اتحادیه‌ی اروپا بازسازی شد. این سد با ارتفاع ۲۷۲ متر، ششمین سد بلند دنیا است.
سد Dworshak، ایالت آیداهو (Idaho)، آمریکا
این سد که بر روی رود (Clearwater) احداث و در سال ۱۹۷۳ تکمیل شده‌، با ارتفاع ۲۱۹ متر، سومین سد بلند ایالات متحده‌ی آمریکا است. مخزن این سد به دلیل داشتن جاذبه‌های گردشگری نظیر اسکی روی آب و ماهی‌گیری، شناخته شده‌است. ... ادامه مطلب
تماشایی‌‌ترین سدهای جهان (2)

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب