سفالسازی در کلپورگان: این روستا در 25 کیلومتری شهرستان سراوان واقع شده است. ساخت سفال امروزه هم در این روستا به صورت کاملاً ابتدایی و به روش لولهای (کُویلْ-فتیلهای)، بدون لعاب و با نقوش سیاهرنگ، توسط زنان بومی، با دست انجام میپذیرد.
این هنر نیز مانند دیگر هنرهای منطقه، به دلیل شباهت به سفالهای ماقبل تاریخ، از شهرت خاصی برخوردار، و طرفداران زیادی دارد. مواد اولیه آن که دو نوع خاک است، توسط مردان تهیه میشودوپس از مخلوط نمودن به نسبتهای مورد نظر، به صورت دوغاب و سپس گل درآمده و در اختیار زنان هنرمند قرار میگیرد.
ابزار کار بسیار ابتدایی است و هر کدام نام محلی خود را داراست یکی از این ابزارها بونو (bono) گل را روی آن قرار میدهند. شکل آن محدب و مدور است و با دست و انگشتان پا به چرخش درمیآید و به گل فرم میدهد.
تولیدات سفالهای کلپورگان شباهت زیادی به سفالهای به دست آمده از حفاریهای مناطق باستانی در هزارة سوم پیش از میلاد سیستان و بلوچستان و کرمان، گیلان، مناطقی از کشورهای آسیایی چون هند، ژاپن و پرو دارد.
و اغلب به شکل کاسه، کوزه، جام، قدح، پارچ، لیوان و … ساخته میشود. اغلب ظرفهای ساخته شده دارای سرپوش است. برخی از سرپوشها به عنوان یک ظرف مستقل نیز کاربرد دارد.
سرپوشی به صورت کاسة آبخوری ساده، و سرپوشی دیگر به صورت قدح به روی کاسهای بزرگ است که به عنوان جامی برای تنقلات در پذیرایی از مهمان به کار میرود.
منبع :http://www.ichto.ir/Default.aspx?tabid=647