در حدود 60 سال پیش، در روستای متروک عصر آباد واقع در در شهرستان صدوق، حدود 50 خانوار زندگی میکردند اما با خشک شدن قنات محل زندگی خود را ترک کرده و دیگر به آنجا بازنگشتند.
نام قدیم این روستا مجومرد بوده و در زبان فارسی قدیم به نام مرد جویای محبت شهرت داشته است.
عصرآباد از روستاهای زرتشتنشین شمال
یزد است که بین حسینآباد و اللهآباد واقع شده و با وجودی که سالهاست رنگ زندگی به خود ندیده، اما بقایای خانهها و بناهای تاریخی آن هنوز توجه افراد زیادی را به خود جلب میکند.
اما آنچه بیش از هر چیز این روستای تاریخی را مورد توجه قرار داده، آبانبار بیآب آن است که از شهرتی جهانی برخوردار و متعلق به دوران قاجار است
این آب انبار در سال 1319 شمسی به پشتکار جهانگیر
رستم ایزدی که از نیکوکاران زرتشتی
یزد بوده در روستای حسین آباد در دو دهانه برای مسلمانان و زرتشتیان ساخته شده است و تا سالها از آب قنات حسن آباد بهره میبرده و در این اواخر از آب لوله کشی سیرآب میشده است.
این مکان دارای دو مخزن چسبیده به هم و7 بادگیر خوش قواره ونقش است که به وسیله استاد عباس اشکذری ساخته شده است. دارای دو کتیبه سنگی بوده که متاسفانه هر دو به سرقت رفته اند.
آب انبار هفت بادگیر از هفت بادگیر بلند و 2 مخزن برخوردار
...مشاهده کامل متن است. هر بادگیر دارای چهار منفذ در هر ضلع است. آجر خشت خام، ساروج، گچ و قلوه سنگ عمده مصالح بکار رفته در این بناست.
این آب انبار به طرز زیبایی روی 2 مخزن خود بنا شده است، ارتفاع مخزن از سطح زمین بیش از 5/3متر بوده و دارای گنبدی بزرگ و زیبا از جنس خشت است که روی آن با آجر تزیین شده است.
ارتفاع بادگیرها نیز از سطح زمین ۶متر و دارای نمای آجری است.
معماری خاص این بنا باعث میشده که در گرمای طاقتفرسای فصل تابستان در استان یزد، آب سرد و خنک باشد. مخازن عمیق، آب را در جایگاه پایینی از سطح زمین نگاه داشته تا نسیم خنکی توسط بادگیرها از روی سطح آن جریان یابد.
همچنین از آنجا که آب زمینهای عصرآباد شور بوده، آب رشته قنات حسینآباد را به سمت این آبانبار هدایت میکردند. به هر حال روستای تاریخی عصرآباد، چند سال پیش به عنوان سایت بینالمللی و ملی پیشتاز اکوتوریسم بیابانی برگزیده شد؛ اتفاقی که میراثدوستان را امیدوار کرد تا شاید حیاتی دوباره به این روستا و آبانبار جهانیاش ببخشد.
در همین راستا سامان کارگر، معاون حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی استان یزد از مرمت و ساماندهی تعدادی از آبانبارهای قدیمی و تاریخی یزد در سال جاری و با مشارکت مردم خبر میدهد.
اما از آنجایی که روستای عصرآباد و روستاهای اطراف آن همواره مورد حمله طوفانهای شنی است اکنون این آب انبار با تمام هفت بادگیرش در حال غرق شدن در میان تلی از شنهای روان است که نیازمند توجه بیشتر همگان میباشد وهمچنین افراد سودجو در حوالی این روستا اقدام به حفاریهایهای غیر مجاز کرده اند.
متاسفانه در حال حاضر آب انبار هفت بادگیری روستای تاریخی عصرآباد هم این روزها در میان تلی ازشنهای روان، روزگار سختی را پشت سر میگذراند. این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۷۵۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.yjc.ir/fa/news/4791627
http://majoomerd.blogfa.com/post-40.aspx
http://old.mehrnews.com/fa/NewsDetail.aspx?NewsId=1454814
http://www.memaran.ir/index.php/home/iran-sec/2011-09-07-12-11-47/11-reportage/1527-yazd-windwards-are-in-danger#sthash.Wp7phYTZ.dpuf
http://mkhalili.blogfa.com/post-464.aspx
http://rezvannews.blogfa.com/post/640