روستای تاریخی بنه وار در 32 کیلومتری شرق شهرستان لالی و در ۸۵ کیلومتری مسجدسیلمان قرار دارد.
این روستای تاریخی با رودخانه تلوک و چشمه بی بی ترخون همجوار است .
روستای بنه وار یک روستای عادی نیست قدمت این روستا به سدههای میانی اسلام، دوره تیموری و صفوی برمی گردد که به اتابکان لر بزرگ یا همان بختیاریها تعلق داشت.
این شهرتاریخی از شرق به دامنهی کوه"گریوه" و از شمال به بستر رودخانه " تلک" و از جنوب هم به درهی "سور" محدود میشود.
درسال ۱۰۲۵ ه.ق میرجهانگیرخان آسترکی به جهت رشادتها و دلاوریهای خود و سربازانش درجنگ با عثمانی به حاکمیت بختیاری منصوب شد.
از دودمان جهانگیر خان آسترکی آثار و ابنیه هایی به جامانده که از جملهی آنها میتوان به بنه وارلالی اشاره کرد که کتیبه ای منسوب به جهانگیرخان آسترکی در آنجا نصب و همچنان موجود است.
ویژگیهای خاص روستای" بنه وار" عبارتند از نوع معماری بناها و سقف آنهاست که هنوز برخی از این بناها سالم اند و امروزه مردم محلی و عشایر بختیاری (در زمستانها) از خانههای تاریخی این منطقه برای زندگی کردن در آنها استفاده میکنند .
سنگرهای دژبانی ، بقایای دو مسجد ، حمام ، ساختمانی با 18 در ، آسیابهای آبی ، زندان زیرزمینی ، شوادان . میدان چوگان در بقایای این روستای تاریخی به چشم میخورد .
همچنین از جاذبههای ویژه این روستا میتوان به نقارخانه،زندان بنه وار،۳ آسیاب قدیمی،میدان سوارکاری،قبرستان قدیمی بنه وار اشاره کرد.
عمارت تاریخی بنهوار معروف به کاخ اژدر هم درروستای بنه وار واقع شده که مربوط به خوانین بهرامسری آسترکی است و بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این روستا در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
منبع:
http://lalinews.ir/Pages/News
http://laliciti.blogfa.com/post-184.aspx
http://bonevarastereki.blogfa.com/
http://bakhtyarione.blogfa.com/post-44.aspx
http://www.taryana.ir/