روستای زیبا و بکر سرپیر در دهستان پشتکوه از بخش
مرکزی شهرستان
اردل استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
این روستا در کنار تنگ قیصری، در
بن بست کامل جاده ای و در میان کوهها و تپهها و بر سر راه کوچ عشایر و ایلاتی نظیر شهنی، سادات سلطان ابراهیم، گله دار و سلحشور (سله
چین) قرار دارد.مردمان بی ریای روستا از ایل بزرگ بختیاری و از شاخهی هفت لنگ میباشند و به زبان بختیاری صحبت میکنند.
سرپیر به معنای مجاور پیر است و به مناسبت قرار گرفتن این روستا در کنار امامزاده حلیمه خاتون مشهور شده است.
جاذبههای گردشگری روستا:
یکی از جاذبهها طبیعی روستا چشمهها پر آب منطقه است که نه تنها برای کشاورزی اهالی روستا مفید هستند، بلکه زیبایی چشم گیرشان بر جلوهی این روستا افزوده است.
ازجمله این چشمهها میتوان به چشمه حاجت (که از مکانهای تفریحی مذهبی روستا است) همچنین ،چشمه گا(گاو) ،چشمه ریزک ،چشمه پری، چشمه سردار، چشمه شفا، چشمه کول میشان، چشمه نازی، چشمه سیو رو (سیب بالا)، چشمه سوره، چشمه گهر تاک اشاره نمود.
کوه احمد لیوه از رشته کوه زاگرس یکی از جاذبههای زیبای این منطقه است
از جمله آثار تاریخی روستا میتوان به بردگوریها اشاره نمود.
بردگوری این روستا سنگی است که دارای
...مشاهده کامل متن هفت سوراخ که به همدیگر راه دارند به نام بردگوری سرپیر ۱ تا ۵ (بردسیلا) و در گردنه ورودی روستا قرار دارد.
برخی بر این باورند که این سنگ را گذشتگان برای نشان گذاشتن بر روی اشیاء قیمتی خود، که در زیر این سنگ پنهان شده بود، قرار داده اند، چرا که در سالهای اخیر در زیر این سنگ، گنج هایی یافت شده است.
در قسمت شمال روستا، در سینه کشی کوه گوردخمه ای از گذشتگان وجود دارد، که به بردگوری مشهور میباشد.
بر طبق مطالعات تاریخی در سالهای دور عشایری که برای قشلاق و ییلاق مجبور به ترک محل اسکان خود میشدند، به ناچار برای پیرزنان و پیرمردانی که قادر به همراهی سایر اعضا نبودند، در دل کوه مکانی را میساختند و اغذیه کافی برای آنها قرار میدادند و اگر شانسی برای زنده بودن آنها وجود نداشت، همان مکان محل دفن آنها میشد.
برخی نیز بر این عقیده اند که قبرستانهای دورههای پیشین را در دل کوه قرار میدادند و چون برد به زبان محلی به معنی سنگ میباشد به این مکان "بردگوری" یعنی گورهایی از سنگ، میگفتند.
و از جاذبههای مذهبی روستا میتوان به امامزاده حلیمه خاتون اشاره نمود .
سرپیر نیز، همانند بسیاری از روستاهای ایل بختیاری شیر مردان بزرگی داشته است، که بر روی قبر آنان شیرهای سنگی قرار داده اند و اکنون از آثار تاریخی این روستا میباشند.
گرچه تعداد این شیرهای سنگی به دلیل سادگی و بی درایتی برخی از اهالی و سودجویی برخی دیگر، بسیار کمتر از سالهای قبل شده است.
منابع :
padidehnews.com
http://fa.wikipedia.org/
http://www.sarpir.rozblog.com/
khabarfarsi.com