توضیحات

ویرایش
تپه‌های گل افشان یکی از جاذبه‌های منحصر به فرد در دنیاست.گل افشان پیرگل با وسعت تقریبی 7 هکتار در منطقه ای با خاک‌های زرد رنگ و عاری از هر گونه پوشش گیاهی قرار گرفته است.
گل افشان پیر گل در 76 کیلومتری خاش با ارتفاع یک هزار و 653 متر بین حصار کوه‌های تفتان نمونه ای بی بدیل از آفرینش را در این منطقه به نمایش می‌گذارد.
گل افشان‌ها پدیده جالب و مهیجی هستند که با جزر و مد دریا از دل زمین گل به بیرون پرتاب می‌کنند.
گستره ای وسیعی پوشیده در لفافه گل‌های رس و مارن، بدون هیچ گیاه و سبزی در اطراف، منحصر و تک افتاده در نزدیکی ساحل دریای آزاد، منظره ای زیبا از عارضه جغرافیایی به نمایش گذاشته است.
خاک حاشیه ای گل افشان ترک برداشته و خشک و نیمه خشک، تکه تکه شده، با رنگی شبیه خاک کائولین (خاک زرد) جلایی زیبا به فضای بین کوه‌های سپیدپوش تفتان داده است.
گل افشان پیرگل از پدیده‌های ناشناخته ژئومورفولوژی استان سیستان و بلوچستان و از جاذبه‌های طبیعی بسیار زیبای این استان محسوب می‌شود.
ارتفاع این گل افشان از سطح زمین 127 متر و حداکثر ارتفاع آن از سطح دریا 1667 متر می‌باشد.
گل افشان پیرگل ...مشاهده کامل متن در حال حاضر هفت دهانه فعال و 3 یا 4 مخروط غیر فعال دارد و بر روی یک تپه مارنی با وسعتی در حدود 50 هکتار، واقع شده است.
آب خروجی از این گل افشان کاملا شور و گل آن تقریبا رقیق و رنگ آن خاکستری تیره است. مقدار گاز خروجی آن نسبتا کم و از نوع گاز دی اکسید کربن (CO2) می‌باشد.
تعداد سوراخ‌های استخراج گل در پیرگل به ۱۵ عدد می‌رسد که بلندترین آن بیش از بقیه از خود گل تراوش می‌کند. گل‌های ساحلی که با بالا و پایین رفتن آفتاب از دهانه‌های پیرگل بیرون می‌زند.
این جاذبه منحصربفرد در کوه‌های سیاه بندان در شرق بزمان و در جنوب غربی خاش واقع شده است.
گل فشان‌ها پدیده ای طبیعی وهمانند آتشفشان هستند که به صورت تپه ای مخروطی بوده و به جای گدازه، از دهانه آن گاز همراه با گل خارج می‌شود.
این عارضه عمدتا در دشتها و جلگه‌های مشرف بر دریا دیده می‌شود و اغلب آنها در فاصله کمی از دریا (حداکثر ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر) استقرار یافته اند.
این پدیده‌ها به صورت تپه‌های مخروطی قرینه وگاه بی قرینه هستند که حداکثر ارتفاع آنها به ۳۰ تا ۵۰ متر می‌رسد. مخروطهای مذکور گاه به صورت انفرادی و در برخی مناطق با یک یا چند مخروط کوچکتر و فرعی همراه هستند.
درحال حاضر برخی از گل فشانهای ایران خاموش و یا غیرفعال هستند و برخی دیگر فعال بوده و دارای فعالیت متناوبی هستند. در فصول بارندگی، فعالیت آنها بیشتر می‌شود، اما گل آنها رقیق‌تر وسیال‌تر بوده و به صورت سرریز جاری می‌شود.
در فصول خشک‌تر فعالیت آنها کمتر است و در عوض گل غلیظ‌تر و به حالت انفجاری‌تر بیرون می‌ریزد.
مسیر دسترسی
برای دسترسی به گل فشان پیرگل که در 80 کیلومتری جنوب خاش قرار دارد باید فاصله 30 کیلومتر جاده خاکی نامناسب و بی کیفیت را طی کرد.
منبع :
http://zahedan.irib.ir/
http://kahir73.blogfa.com/
http://fa.journals.sid.ir/ViewPaper.aspx?ID=34140
مسجد جامع خاش

مسجد جامع خاش

مسجد جامع خاش در مرکز شهر خاش در حاشیه خیابان امام خمینی ( ره ) قرار دارد. احداث اولیه مسجد به سال 1307 شمسی باز می‌گردد . این بنا از دو قسمت عمده تشکیل شده است, یکی ساختمان اصلی مسجد و دیگری مناره الحاقی بدان است . ساختمان اصلی مسجد با زیر بنای 5/247 متر مربع احداث شده است و شامل یک...

اطلاعات | نقشه
قلعه حیدر آباد

قلعه حیدر آباد

قلعه حیدرآباد در جنوب شرق شهرستان خاش قرار دارد, این قلعه درسال1920میلادی (1299 خورشیدی) توسط فردی به نام «عیدوخان» ساخته شد و تا سال1307 خورشیدی به عنوان محل سکونت همین شخص و خانواده‌اش مورد بهره‌برداری قرار گرفت. از این قلعه بعد‌ها به عنوان محل نگهداری آذوقه و مهمات نیروهای انگلیسی ب...

اطلاعات | نقشه
گل افشان پیرگل

گل افشان پیرگل

تپه‌های گل افشان یکی از جاذبه‌های منحصر به فرد در دنیاست.گل افشان پیرگل با وسعت تقریبی 7 هکتار در منطقه ای با خاک‌های زرد رنگ و عاری از هر گونه پوشش گیاهی قرار گرفته است. گل افشان پیر گل در 76 کیلومتری خاش با ارتفاع یک هزار و 653 متر بین حصار کوه‌های تفتان نمونه ای بی بدیل از آفرینش را...

اطلاعات | نقشه
کوه تفتان

کوه تفتان

تفتان یک کوه آتشفشانی نیمه خاموش فرسایش شده در منطقه جنوب شرقی ایران (سیستان و بلوچستان) می‌باشد. ارتفاع این قله از سطح آب‌های آزاد در حدود چهار هزار متر می‌باشد و بلندترین قله در منطقه جنوب شرقی ایران است. نزدیکترین شهر به تفتان خاش نام دارد. تفتان در زبان پارسی به معنای مکان حرارت ...

اطلاعات | نقشه
زیارتگاه مرتضی علی

زیارتگاه مرتضی...

زیارتگاه مرتضی علی در دو کیلومتری شرق میدان معلم در شهرستان خاش، 500 متری جاده آسفالته قدیمی خاش به سراوان در جوار تپه ای به همین نام واقع شده است. زیارتگاه به مرتضی علی با توجه به نوع معماری بنا به دوره تیموری- صفوی نسبت داده می‌شود. بنا دارای پلان مربع شکل و گنبدی که بر روی گوشواره...

اطلاعات | نقشه
تجکی

تجکی

تجکی از شیرینی‌های شهر خاش میباشد در سیستان و بلوچستان تجکی با سمنو یکسان نیست. روش تهیه سمنو و تجگی شبیه هم نیستند و تنها شباهت شان در مواد اولیه شان است. دستور 1: مواد لازم: 1.روغن 2.آب 3.آرد تجکی روش تهیه: ابتدا خمیر تجگی را مانند خمیر نان با این تفاوت که هیچ ماده اضافی به آن ن...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب