روستای تاریخی پیرامام در فاصله 97 کیلومتری شهرستان
الیگودرز در منطقه ززوماهرو ، قرار دارد، این روستا قدمت چند هزار ساله دارد.
روستای پیرامام مرکب از دو کلمه «پیر» و « امام» است ،کلمه پیر در لهجه بختیاری اصطلاحی است که در باب معرفی زیارتگاه بکار گرفته میشود و کلمه امام شاید بدین خاطر بوده است، که این زیارتگاه به امامان معصوم(ع) منتسب است .
با روشن شدن معنای اصطلاحی این واژگان به وجود زیارتگاهی در این مکان پی میبریم و آن وجود نورانی و پر برکت سه تن از نوادگان امام موسی کاظم علیه السلام به نامهای سید ابراهیم ،سید محمد و سید احمد (ع) معروف به سه فرزندان میباشد.
وجود غارهای متعدد در این روستا،نشان از سکونت افرادی از نوع بشر در چند هزار سال قبل در این مکان را دارد.
با توجه به اسناد تاریخی موجود سابقه سکونت درآن به سده دوم هجری قمری یعنی بعد از شهادت این سه بزرگوار بر میگردد ، اما آنچه از لابه لای تاریخ بر ما روشن است
دیر زمانی محل سکونت اقوام یهودی بوده است ، تا اینکه در قرن هفتم هجری آقای سید ابوالحسن خراسانی به همراه احمد و محمود فداله به زیارت قبور مطهر این امامزادگان آمده و مقبره ای را بر فراز آنان بنا میکند.
در این زمان آقای سید ابوالحسن خراسانی بخش وسیعی از مراتع
...مشاهده کامل متن و زمینهای کشاورزی اطراف حرم را که حدود چهارگانه آن در شجره نامه امام زادگان (ع) مکتوب است را از آقای رئیس قاسم ززی خریداری نموده و آن را تماماً وقف آن امام زادگان مینماید و آقای شیخ پیرعلی کوچک که مقبره آن در یک فرسخی حرم مطهر قرار دارد را به عنوان تولیت آستان مقدس معرفی و زمام کلیه امورات مربوط به املاکات موقوفه را در چارچوب شرایطی که در شجره نامه آمده است،به ایشان میسپارد .
اهالی کنونی روستای پیر امام اقوامی از ایل بختیاری هستند که سابقه سکونت آنان را برخی به حدود300سال قبل یعنی هنگامی که بابا غریب جد اعلی آنان از سردشت خوزستان به این ناحیه مهاجرت نموده است نقل میکنند و گروهی دیگر ساکنین کنونی این روستا را از نوادگان شیخ پیر علی کوچک اولین خادم و تولیت حرم مطهر سه فرزند امام موسی کاظم(ع) مدفون در این روستا میدانند.
وجود رودخانه دائمی و پرآب «زز» که از سر شاخههای عمده سد دز محسوب میشود،ضمن اشتغال افراد زیادی از ساکنین به پرورش ماهی قزل آلا محل مناسبی جهت تفریح و تفرج گردشگران درساباط درختان اطراف آن خصوصاً در فصول بهار و تابستان گردیده است.
مزین بودن این روستا به حضور فرزندانی از نسل ائمه معصومین سلام الله علیها و چشم اندازهای طبیعی زیبا ، این دیار را به عنوان قطب زیارتی - سیاحتی منطقه ززوماهرو تبدیل کرده است.
وجود کوه برنجه که نشان از استواری و سخاوتمندی مردان و زنان این دیار را دارد شکوه و عظمت مثال زدنی به این منطقه داده است.کوه برنجه با ارتفاع بالغ بر 3500 متر از سطح دریا و همچنین وجود پوشش جنگلی و جانوری گوناگون و آب افشانی آبشار زیبای تاف (برنجه) در سه پلکان با بلندای تاج بیش از 500 متر در ارتفاعات این کوه ، زیبایی چشم نوازی به این منطقه داده است.
پوشش گیاهی متنوع،گلهای رنگارنگ و لالههای واژگون در ارتفاعات کوه برنجه در دومین ماه سال به راستی بهشت را در نظر هر بیننده ای به تصویر میکشاند و با نظارگر بودن حرم مطهر از ارتفاعات کوه برنجه خصوصاً در ارتفاعی موسوم به« سرپیا » در حالی که آدمی خود را در بهشت گمشده الهی محصور میبیند و از عطر دلاویز گلهای بهاری مدهوش گردیده است حقیقتاً تماشایی است .
در حوالی این روستا و در منطقه ززوماهرو جاذبههای گردشگری، آثار باستانی و بقاع متبرکه دیگری نیز وجود دارد.
باتوجه به بافت کوهستانی این روستا و وجود چشم اندازها و مناظر زیبای طبیعی هر ساله مورد استقبال و بازدید گردشگرانی از داخل و خارج کشور قرار میگیرد.
مشتاقان طبیعت با حضور در این خطه زیبا و با دیدن مناظر طبیعی کم نظیر و تصویر سازیهای نقاش زبر دست هستی در کنار آستان متبرکه امامزادگان علیه السلام سر تسلیم خود را در مقابل خداوندگار خلقت فرود آورده و به شکرانه این نعمات سجده شکر به جای میآورند.
منبع:
http://shoolabad.persianblog.ir/post/26/
http://www.jamejamaligoodarz.blogfa.com/post/222
http://piremam641.blogfa.com/post/3