محوطه مقدس مربوط به
دوره هخامنشی است و در شهرستان
پاسارگاد، بخش هخامنش، شمال مجموعه
پاسارگاد واقع شده است.
این محوطه در فاصله تقریبا هزار و دویست متری شمال غربی مجموعه
پاسارگاد و پشت تپه ماهوریهای سنگی مشرف به دشت واقع شده است که دو سکوی سنگی سفید رنگ و یک تپه مستطیل شکل پلهای را شامل میشود و به محوطه مقدس شهرت دارد.
در این محوطه با استفاده از سنگهای سفید دو سکوی نزدیک به هم ساخته شده که یکی دارای پله و دیگری فاقد پله میباشد. قاعده سکوی جنوب دو متر و چهل سانتیمتر و بلندی آن دو متر و پانزده سانتیمتر است.
این سکو دارای هشت پله با خیز بیست و هفت سانتی متر یعنی برابر با ارتفاع پلههای دیگر بناهای
پاسارگاد میباشد.
قاعده سکوی شمالی، دو متر و هشتاد سانتیمتر و ارتفاع آن دو متر و ده سانتی متر میباشد. مطالعه و بررسی سکوها نشان میدهد که آنها در
دوره کوروش و به عنوان آتشدان جهت اجرای مراسم آیینی بنا شدهاند.
درون آتشدانها جهت سبک کردن وزن، خالی شده و روی شالودهای به عمق حدود یک متر قرار داده شده که اطراف آنها را نواری از سنگ سیاه فرا گرفته است. در فاصله صد و بیست متری
...مشاهده کامل متن غرب، آتشدانها روی صخرههای طبیعی موجود در محوطه ساختاری خشتی و سنگی ایجاد شده که امروزه به صورت یک تپه درآمدهاست.
طول تپه حدود هفتاد و پنج متر، عرض آن حدود پنجاه متر و ارتفاعی نزدیک به پنج متر و نیم دارد. این ساختار دارای پنج طبقه بوده که طبقههای یکم تا چهارم از سنگ لاشه و طبقه پنجم از خشت ساخته شدهاست.
در نمای شمالی ساختار، یک پله جهت دسترسی به طبقات بالاتر با استفاده از سنگ لاشه ایجاد شده که دو متر و بیست سانتی متر ارتفاع و یک متر و نیم عرض دارد. با توجه به بررسیها و مطالعات انجام شده میتوان نتیجه گرفت که این ساختار در ارتباط با آتشدانهای سنگی و جهت اجرای مراسم قربانی یا تشریفات مذهبی ساخته شدهاست.
این محوطه که در فاصله سه کیلومتری آرامگاه کوروش و در غرب مجموعه پاسارگاد قرار دارد، شامل تپهای تاریخی و دو سکوی مجزای سنگی میباشد.
برخی از محققین اعتقاد دارند که سکوی سوم کشف نشدهای وجود دارد که تثلیث خدایان باستانی – اهوارامزدا، مهر و آناهیتا – را نمایشگر است.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.chn.ir/
http://alirezaanjel.blogfa.com/
http://aryazamyn.com/
http://ip3nter.mihanblog.com/