روستای گورج یکی از روستاهای آباد منطقه شهرستان
املش میباشد. قلعه خرابه ای در بالای قله کوه قرار دارد که حدود یک ساعت با پای پیاده میتوان به آن دسترسی پیدا کرد.
این قلعه مشرف به دو رودخانه چاکرود و بلورود میباشد. گسترش قلعه شمالی و جنوبی است. از قلعه گورج فقط یک دیوار استحفاظی عظیم در قسمت پایین که حدود هشت متر ارتفاع داشت، به طرز مشهود باقی مانده است.
این دیوار از تخته سنگهای طبیعی گل و آهک ساخته شده است. محیط قلعه به شکل نیم دایره ساخته شده بود و دیوار باقی مانده آن را تشکیل میداد. خرابه دیوارهای دیگری که به شکل منحنی ساخته شده بود دیده میشود.
قدمت تاریخی این قلعه به دورانهای پس از اسلام باز میگردد.
برای دیدن قلعه گورج ابتدا باید به
املش و از آنجا به دو کیلومتری شمال روستای گورج رفت، قلعه گورج بینِ روستای گورج و رودخانه چاکرود قرار دارد.
این قلعه بین مردم منطقه به نامهای گورجی قلاکوتی، قلعه گردان، شاه نشین قلعه و قلعه اسماعیلیان معروف است، دسترسی به قلعه از روستای گورج از جاده مالرو، کنار صخرههای طبیعی و دامنههای جنگلی بعد از گذر از سربالایی تند، امکانپذیر است.
محوطه قلعه با چهار دیوار از پستی و بلندی کوهها احاطه شده است، در شمال غرب قلعه گورج بقایایی از دیوار استحفاظی بزرگی که بیست و پنج متر
...مشاهده کامل متن طول و هشت متر ارتفاع دارد، دیده میشود.
در ساخت این دیوار از تخته سنگهای طبیعی، گل و آهک استفاده شده است. در سطح جنوبی قلعه دو برج سنگی بزرگ وجود دارد، در محوطه داخل قلعه نیز چند آب انبار برای ذخیره آب باران ساخته شده که تنها وسیله ذخیره آب در این قلعه بوده است.
در سطح قلعه آثاری از دیوارها و پیِِ بناها مشاهده میشود که نشان میدهد این قلعه، مسکونی و نظامی بوده است، متاسفانه قسمتهای مختلف این آثار بر اثر کاوشهای غیر مجاز فراوان به شدت تخریب شده است.
دیوارها و حصارهای قلعه چون در قله کوهی واقع شده که از هر طرف شیب دارد، از نظر دفاعی قلعه را چنان مستحکم میکرد که دسترسی به آن برای مهاجمان کار آسانی نبود، با توجه به سبک معماری میشود این قلعه را متعلق به دوره اسماعیلیه نسبت داد.
این قلعه در دوم آبان ماه سال هزار و سیصد و هشتاد و دو با شماره ثبت ده هزار و ششصد و پنجاه و سه به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.gchto.ir/
http://gorajnews.blogfa.com/
http://www.iranvillage.ir/
http://gooraj.blogfa.com/