کولوسئوم، یک تماشاخانه بیضیوار در مرکز
رم در
ایتالیا است. این آمفیتئاتر بزرگترین از نوع خود در امپراتوری روم باستان بوده است. تعداد ردیفهای صندلی آن به تعداد پنجاه هزار میرسد و دارای ۸۰ در ورودی است.
واژه کلوسئوم به معنی «جایگاه بزرگ» و نام دیگر آن آمفی تئاتر فلاویوسی است. ساخت کولوسئوم توسط وسپاسیان امپراطور سالهای ۶۹ تا ۷۰ روم پایهگذاری شد. پس از آن پسرش تیتوس در سال ۸۰ بعد از میلاد آن را بنا کرد، که نهایتا توسط دومیتیان برادر تیتوس به پایان رسید.
امروزه بیشتر کولوسئوم را با تاریخ خونین نبرد گلادیاتورها در آن میشناسند. در کولوسئوم گلادیاتور با یکدیگر یا با حیوانات وحشی میجنگیدند و اسباب سرگرمی تماشاچیان خود را ( که اغلب از اشراف بودند) فراهم میکردند.
برخی اعدامها (مانند اعدام با رهاسازی حیوانات وحشی) نیز در کولوسئوم انجام میشده است.
پلان این مجموعه به شکل بیضی با قطرهای ۱۸۸ متر و ۱۵۶ متر و زیر بنای ۶ جریب میباشد. ارتفاع آن حدود ۴۸ متر است. کف
صحنه چوبی است و در زیر آن مجموعهای از اتاقها و گذرگاهها برای عبور حیوانات وحشی و سایر تدارکات لازم جهت راهاندازی و اجرای نمایش قرار گرفته است.
تعداد ۸۰ دیوار به عنوان تکیه گاه برای طاقهای گنبدی شکل، گذرگاهها، پلکان و ردیفهای
...مشاهده کامل متن صندلی، روی صحنه قرار گرفته است. لبه بیرونی طاقهای متوالی باعث اتصال طبقات مختلف و پلکان بین آنها به یکدیگر شده است.
نمای داخلی کولوسئوم از بالا سه ردیف طاقهای گنبدی شکل در روی ستونها و سر ستونها قرار گرفتهاند، در ستونهای طبقه اول سبک معماری سبک دوریکا، در طبقه دوم سبک ایونیک، و در طبقه سوم سبک قرنتی که نزدیک به سبک کلاسیک یونان بود، به کار رفته است.
این بنا به دلیل عبور و مرور آسان جمعیت به داخل و خارج میدان یکی از شاهکارهای مهندسی است. در بالای این سه طبقه اصلی، طبقه زیرشیروانی شامل ستونهای مستطیل شکل سبک قرنتی قرار دارد، فضای بین ستونها با ۴۰ عدد پنجره کوچک مستطیل شکل پر شده است.
در قسمت بالا، دیوارکوبها و بندگاههایی وجود دارد که تیرکهایی را که سایه بانها به آنها آویزان است، نگه داشتهاند.
در ساخت عمارت با دقت بسیاری از انواع ترکیبات ساختمانی استفاده شده، برای فونداسیون از بتون و برای ستونها و طاقها از سنگ آهک (تراورتن) استفاده شده، در ستونهای به کار رفته برای دیوار دو طبقه زیرین، از نوعی سنگ متخلخل به نام توفا استفاده شده است.
برای طبقات فوقانی و اکثر طاقها از آجر بتونی استفاده شده است.این اثر هم اکنون به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جدید به شمار میرود.
منبع:http://www.beytoote.com/
/fa.wikipedia.org