آدرس : غرب استان لرستان و غرب شهرستان کوهدشت در جنوب رودخانه سیمره و در دامنهی فیروزکوه از رشته کوههای زاگرس - شهر درب گنبد
در انتهای شمالی طرهان، بر دامنه کوههای «تت» و «درامار» کنار رود سیمره گنبد و مقبره شاه محمد واقع شده که زیارتگاه مردم
لرستان و
کرمانشاه است. سبک ساختمان مقبره شبیه تاق
مسجد جامع بروجرد است.
اصل بنا چهار گوش است که در بالا به هشت ضلعی تبدیل شده است.
دیوار هر ضلع با کاشیهای مشبک زینت داده شده است گنبد آن درگذشته دو جداره بوده که امروزه تنها گنبد زیرین آن باقی مانده است. گلدسته ها، استوانه ای شکل اند که در انتهای هر یک از آنها، تزییناتی با آجر به صورت زیک زاک ایجاد شده است.
تاریخ بنای آن 1322 هجری قمری است که این تاریخ بر سنگی در دیواره خاوری مقبره نوشته و نصب شده است. در اصلی مقبره به سوی شمال باز میشود و اندازه هر لنگه در 60×110 سانتی متر است.
هر دو لنگه در روکشی از نقره دارند که آیات و اشعاری با خط نستعلیق بر آنها حک شده و در فاصلههای خطوط نقش هایی منظم و ریزه کاریهای بسیار جالب توجه وجود دارند.
بر حاشیه آنها چند بیت از مرثیه مشهور محتشم کاشانی با خط نستعلیق نوشته شده است. قبر ضریحی از ورشو به طول و عرض 2×2 متر دارد. گنبد مقبره
...مشاهده کامل متن از آجر ملاط و کاشی ساخته شده است.
مصالح به کار رفته در این بنا در قسمتهای مختلف متفاوت بوده و در قسمت قدیمی بنا از گچ، آجر و پوشش کاهگل استفاده شده و قسمت الحاقی بنا از مصالح امروزی مانند آجر، ماسه، سیمان، آهن، کاشیهای هفت رنگ، کاشی معرق و آیینهکاری ساخته شده است، از بنای قدیمی مقبره فقط قسمت اتاق مقبره باقیمانده که در فضای داخلی الحاقات جدید قرار گرفته است.
در فاصله 5/5 متری دیوار حرم، چهار اتاق برای سکونت زایران بنا شده است.
با این کیفیت که اصل بنا چهار گوش ساخته شده است، سپس در محلی که طاق شروع میشود هر ضلع به دو قسمت تقسیم میگردد. بعد ساقه هشت ضلعی به ارتفاع یک متر ساخته شده و در دیوار هر ضلع کاشی کاری مشبک کار گذاشته شده است.
بر روی هشت ضلعی طاق اصلی زده شده است.
گلدستههای استوانه ای شکل که در انتهای هر یک تزئینات آجری بکار رفته موجود میباشد. تاریخ بنای آن 1322 هجری قمری میباشد و بر سنگی که بر دیواره شرقی مقبره نصب شده است هفت سطر نوشته شده که متن آنها چنین است:
1-در عهد سلطان عادل بیقرین، شاه اسلام پناه مظفرالدین.
2-غلام آستان، حسین نیک نژاد این دو گلدسته را بنام نهاد.
3-از برای آشکار شدن دین رسول، خصوصاً شیر حق زوج بتول.
4-این آستان آل رسول، انشاء الله به نزد حق افتد قبول
5-این بارگاه ابن موسی، محمد، بدنیا و عقبی شفیع
6-تاریخ، شهر ربیعالاول سنه 1322 این دو گلدسته را غلام حسین بک پشت کوهی ساخت.
روی هر دو لنگه در کفش کن، روکشی از مقبره دیده میشود که بر هریک آیات و اشعاری با خط نستعلیق بصورت برجسته نوشته شده و سطح در و فواصل خطوط را با نقاشی منظم و ریزه کاریهای بسیار جالب توجه سپر کردهاند و بر حاشیه آنها چند بیت از مرثیه مشهور «محتشم کاشانی» نیز با خط نستعلیق نوشته شده است.
بر روی دو لنگه در نام واقف و سازنده آن نیز چنین آمده است.
1-وقف حضرت زهرا نمود
2-مرحوم محمد قلی خان پشت کوهی نام هنرمند و سازنده درهاست. محمدحسین قلمزن درهای کرمانشاهی است. این درها در سال 1326 هجری ساخته شدهاند.
برابر شجرهایکه بنقل از کتاب «تحفه الازهار»تألیف ضامن بن شد قم المهونی الحسینی استخراج و تهیه گردیده نام و کنیه شاه محمد چنین آمده است.
(محمد الزاهد ابن ابی جعفر، احمد الزاهد بن تاج الدین ابراهیم المجاب ین محمد العابدین الامام موسی الکاظم علیه السلام و قبره فی لرستان علی مای سیمره و یعرف «بشاه محمد»
غیر از این شجره دیگری در دست نیست ولی در کتاب آثار باستانی لرستان تألیف حمید ایزدپناه آمده که مؤلف نگارنده سنگ مقبره را شخصاً دیده که نوشته شده بود (هذا قبر محمد بن احمد)
منابع :
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.ichto.ir/Default.aspx?tabid=532
http://koohdasht.mihanblog.com/post/22
http://shahzademohammad.blogfa.com