آدرس : ۴ کیلومتری بلداجی
درفاصله ۴ کیلومتری بلداجی و برفراز کوهی بارگاه متبرک
امام زاده حمزه بن علی با فضایی ملکوتی قرار گرفته است که یکی از پررونقترین جاذبههای مذهبی/تاریخی استان چهارمحال و بختیاری است و یکی از قطبهای مهم سیاحتی و زیارتی استان چهارمحال و بختیاری میباشد که به دلیل قداست و همچنین موقعیت طبیعی و آب و هوا و دیگر جاذبههای پیرامون آن سالانه حدود 30 هزار نفر به این مکان میآیند.
بارگاه
امام زاده حمزه بن علی باسابقه چندین قرن به خاطر کرامات، معنویت خاص و فضای جغرافیایی جذاب یکی از اماکن متبرکه منحصر به فرد درسطح استان و کشور است بگونه ای که در تمامی فصول سال از جمله
بهار و تابستان هر هفته میعادگاه خیل عظیم زائران و مشتاقانی است که از سراسر کشور در این مکان مقدس گرد هم میآیند.
در رابطه با ساختمان؛ قدمت بنای بقعه امامزاده حمزه علی مربوط به
دوره تیموریان تا قاجار برمیگردد و بنای امامزاده از یک بقعه،
ایوان قدیمی و مساجدی جدید متشکل میباشد.
مصالح این بنا از آجر، سنگ و ملاط گچ و گل میباشد.
ایوان ...مشاهده کامل متن بقعه در دورههای بعدی (قاجاریه) با آن اضافه گردیده است.
پوشش درونی دیوارها گچ اندود و در دو مرحله نقاشیها و کتیبههایی با مضمون آیات قرآنی بر سطح آن حک میباشد. کف بقعه سنگفرش و دیوارهای و کف طاق نماها موزائیک است.
در زیر گنبد بقعه، ضریح کوچک فلزی واقع میباشد.
در دوسمت ایوان، دو صفه با قوس جناغی تعبیه شده که صفه سمت چپ دربی آهنی دارد. فرم اصلی امامزاده 8 ضلعی است و در اضلاع بزرگتر 4 طاقنما با قوس جناغی به وجود آمده است.
اضلاع کوچکتر شبیه به طاقچههای 3 ضلعی با قوس جناغی میباشند.
بقعه امامزاده حمزه علی، دارای 3 ورودی است که ورودیهای سمت شرق و شمال به آقایان اختصاص دارد و ورودی سمت غرب مختص بانوان میباشد و آرامگاه امامزاده حمزه علی در سال 1382 توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با شماره 8225 در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردیده است.
زندگی نامه :
نسب شریف امامزاده حمزه علی (ع) مدفون در شهر بلداجی (شهرستان بروجن) با پنج واسطه به امام سجاد (ع) منتهی میشود که از قرار ذیل است :
سید حمزه ابوعلی بن محمد ابی الحسن بن حمزه الاکبر بن حسن المکفوف ابی محمد بن الحسن الافطس بن علی الاصغر بن الامام علی بن الحسین السجاد علیه السلام
وی سیدی جلیل القدر، عظیم الشان ، و زیاده با حشمت و بزرگوار بود.
او در سال ۲۵٠ هجری قمری در پی ناآرامیهای موجود در مدینه وعراق به همراه پدر بزرگوارش سید ابوالحسن محمد بن حمزه به منطقه جبل مهاجرت نمود.
علامه نسابه ابواسماعیل طباطباء از اعلام قرن پنجم هجری ، مهاجرت پدرش را به شهر بروجرد مینویسد. ظاهرا بدان جهت مقر سکونت پدرش در شهر بروجرد بوده که جمع کثیری از پسرعموهای وی قبلا در این شهر سکونت داشته اند از اینرو او بهترین مکان جهت زندگی را در شهر بروجرد برگزید.
سید محمد تا سال ۲۵٦ هجری قمری در قید حیات بود تا اینکه در آخر همین سال بدرود حیات گفت و در شهر بروجرد به خاک سپرده شد. آرامگاه او یکی از مزارات مشهور شهرستان بروجرد است که همه روزه پذیرای مشتاقان اهل بیت علیهم السلام میباشد.
امامزاده سید حمزه علی ، یک برادر به نام حسن و یک خواهر به نام فاطمه دارد که در بروجرد سکونت داشته اند . اکثر بنی اعمام سید حمزه علی از عالمان بزرگ و از مجاهدان سترگ و نقبای شریف و از سالکان و زاهدان عصر خویش بودند که پرچم هدایت را به دوش کشیده و منبع فیوضات اهالی بودند.
ظاهرا سید حمزه علی به خاطر دعوت اهالی بروجن (کنونی) به این منطقه مهاجرت نموده و در پی ناآرامیها ، آخرالامر در دهه اول قرن چهارم هجری وفات مییابد . در تذکرههای محلی چنین آمده است که او با نمایندگان خلیفه وقت پیکار مینماید تا اینکه عاقبت در مکان فعلی شربت شهادت را مینوشد.
او سه فرزند به اسامی احمد، علی و حسن داشت که از آنان جمع کثیری به وجود آمده و از بزرگان سادات اهواز و چهارمحال و بختیاری و جبل بوده اند. زیارتگاه وی یکی از مشهورترین زیارتگاههای استان چهامحال و بختیاری است.
منابع :
http://www.hamshahrionline.ir/details/161518
http://www.boldaji.com/fa/imamzadeh.php
http://kalar.ir/index.php/2012-05-04-19-57-51/106-2013-07-28-05-55-08/3994-2013-08-01-06-55-48.html