در شهرستان
سیاهکل و ۲۵ کیلومتری شهر
لاهیجان و ۷۵ کیلومتری شهر
رشت،کاروانسرایی در سمت راست ساحل شیم رود و محل تلاقی آب شیم رود و بابا کوه به نام کاراوانسرای تی تی واقع شده است و در سال ۱۳۷۵ به شماره ۱۷۸۴ در فهرست آثار ملی
ایران ثبت گردیده است.
این شهرستان با موقعیت جلگه ای در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر
لاهیجان قرار دارد و رودخانه کوچکی به نام شمرود از وسط آن عبور میکند که زیبایی خاصی به این منطقه بخشیده است.
تی تی در زبان گیلکی به معنی “شکوفه” است، در زبان گیلکی مانند زبان انگلیسی جای صفت و موصوف بر خلاف زبان فارسی است بنابراین تی تی کاروانسرا به معنی کاروانسرای شکوفه میباشد.
این کاروانسرا، آن هم در روزهایی که کاروانسراهای کمی در شمال کشور ساخته میشد، گوشه ای از اهمیت مسیر عبوری
سیاهکل و موقعیت استراتژیک این شهر را روایت میکند.
روایتی که البته این روزها به دلیل
بن بست بودن ناقص و ناتمام باقی مانده است.
از زمانی که تی تی خانم، عمه یکی از شاهان صفوی، تصمیم گرفت کاروانسرای زیبایی به نام خود بنا کند، بنیان یکی از قدیمیترین بناهای
سیاهکل ...مشاهده کامل متن گذاشته شد. بنایی سنگی و آجری که تاریخ ساخت آن به دوران صفویه بر میگردد و اگر گذارتان به آن بیفتد، میتوانید ساختمانی از سنگ رودخانه ای، آجر و ملات گچ و ساروج را ببینید که در مسیر راه کاروانی دیلمان به لاهیجان بر سر دوراهی رودخانه باباکوه و میثم رود احداث شده است، دارای حیاط مرکزی و ورودی هشتی مانند و دو ایوان در اطراف هشتی است.
جایی درست در 10 کیلومتری جاده سیاهکل به دیلمان و بر پای تپه ای نسبتا بلند و سرسبز که در گذشته راه اصلی کاروان رو از لاهیجان به دیلمان و طالقان بوده است.
از ویژگیهای معماری این بنا میتوان گفت که این کاروانسرا از نوع کاروانسراهای برون شهری و دو ایوانی است. ورودی بنا در ضلع شمالی قرار دارد. پس از گذر از فضای ورودی فضای هشتی و سپس میانسرا قرار دارد.
در ضلع شرقی و غربی فضای هشتی از طریق فضاهای واسط به دو اتاق با مساحت 17 مترمربع را پیدا میکنیم.مساحت میانسرا 398 مترمربع است. در وسط آن حوض کوچکی قرار دارد.
در چهار کنج بنا اتاق مربع شکلی به مساحت 14 مترمربع قرار گرفته است.قبل از ورود به اتاقها با یک فضای نیم هشت مواجه میشویم. در جبهه جنوبی بنا یک فضای شاه نشین و در دوطرف آن دو اتاق همانند جبهه شمالی قرار دارد.
بطورکل اصل تقارن در ساخت این کاروانسرا رعایت شده و بنا دارای محور تقارن در جهت طولی است.
با توجه به موقعیت جغرافیایی دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است که آب و هوای خنکتر قسمت کوهپایه ای آن را تحت تاثیر قرار میدهد.
منبع:
کتاب گیلان جلد اول
سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان گیلان
http://raha631.blogfa.com/post/67
http://www1.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100902945760
http://www.darsiahkal.ir/63