1 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : سرد
شهرستان نهاوند از شمال به شهرستان تویسرکان، از شمال باختری به شهرستان کنگاور (از استان کرمانشاه)، از خاور به بخش سامن (از شهرستان ملایر)، از جنوب به شهرستان سلسله و دلفان (از استان لرستان) ...مشاهده کامل متن و از باختر به شهرستان کرمانشاه محدود می‌شود.
نظریه‌های مختلفی از پیشینه‌ی تاریخی این منطقه باستانی باقی مانده است. برخی از مورخین نهاوند را محل پهلو گرفتن کشتی نوح می‌دانند.
بنابر پژوهش‌های پاره‌ای از زبانشناسان ایرانی، واژه نَهاوند به معنی شهر یا آبادی قرار گرفته در پیشِ رو است، زیرا «نَها» در زبان‌های ایرانی به معنی پیش و وند از فعل کهن «وندیدن» به معنی نهادن گرفته شده‌است.
بنابراین نهاوند یعنی «نهاده در پیش رو». به همین صورت واژه دماوند که صورت اصلی و قدیمی‌تر آن دُمباوند و دُنباوند ضبط شده به معنی «قرارگرفته در پشت» است زیرا دُنب در زبانهای ایرانی به معنی دنباله و پشت است.
به استناد تحقیقات باستان‌شناسان در تپه گیان (روستایی در 18 کیلومتری جنوب باختری نهاوند ) در حدود 37 قرن قبل از میلاد مسیح قومی در این منطقه زندگی می‌کرد که تمدنی شبیه تمدن بین النهرین داشت و بعدها به دست اقوام دیگر اروپایی و آسیایی از بین رفت.
منطقه نهاوند دارای سراب‌های زیادی است که باعث شده اند کشاورزی منطقه از رونق خاصی برخوردار باشد. دام‌داری و پرورش طیور نیز از دیگر مشاغل اصلی مردمان این ناحیه است.
صنایع دستی نیز در کنار دام‌داری و کشاورزی از فعالیت‌های مهم مردم این شهرستان به شمار می‌آید.
بافت قالی، قالیچه، گلیم و گیوه که بیش‌تر توسط روستاییان و عشایر انجام می‌شود. قالی‌های این شهرستان با طرح همدان بافته و صادر می‌شود. شهرستان نهاوند به علت دارا بودن موقعیت جغرافیایی ویژه، آب فراوان و خاک مستعد از نواحی ممتاز استان همدان به شمار می‌رود و اساس اقتصاد آن بر کشاورزی، دام‌داری و صنایع دستی استوار است.
عمده صادرات این منطقه را گندم، چغندر قند،‌انواع‌میوه، بنشن، خشک‌بار، قالی، لبنیات، دام زنده و تره‌بار تشکیل می‌دهد. شهرستان نهاوند از مکان‌‌های دیدنی و تاریخی متعددی برخورداراست.
سرآب‌گاماسیاب،سرآب‌ملوسان،سرآب‌فارسبان،سرآب‌کنگاور،کهنه‌جنگل‌‌وسرآب‌گیان،خرابه‌های قلعه سرسام گبری،کتیبه و ستون‌های معبدلااودیسه، تپه باستانی گیان، حمام حاج آقا تراب، مسجد جامع نهاوند،مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی، مقبره نعمان‌ابن مقرن، شاه‌زاده محمد و علی، تالاب وسج، تالاب (آب‌بند) رودباری و بوستان جنگلی ابوذر از جمله مکان‌های دیدنی و تاریخی این شهرستان به شمار می‌آیند.
مکان‌های دیدنی و تاریخی
سرآب‌گاماسیاب،سرآب‌ملوسان،سرآب‌فارسبان،سرآب‌کنگاور،کهنه‌جنگل‌‌وسرآب‌گیان،خرابه‌های قلعه سرسام گبری،کتیبه و ستون‌های معبدلااودیسه، تپه باستانی گیان، حمام حاج آقا تراب، مسجد جامع نهاوند،مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی، مقبره نعمان‌ابن مقرن، شاه‌زاده محمد و علی، تالاب وسج، تالاب (آب‌بند) رودباری و بوستان جنگلی ابوذر از جمله مکان‌های دیدنی و تاریخی این شهرستان به شمار می‌آیند.

کشاورزی و دامداری
منطقه نهاوند دارای سراب‌های زیادی است که باعث شده اند کشاورزی منطقه از رونق خاصی برخوردار باشد. مهم‌ترین محصولات این شهرستان عبارتند از گندم، چغندر قند، تره بار مانند خیار و هندوانه، توتون و دانه‌های روغنی.
هم چنین باغ‌داری نیز در شهرستان نهاوند دارای رونق خاصی است و انواع میوه مانند سیب، آلبالو، گیلاس، گلابی و انگور به حد وفور به عمل می‌آید که بعضی به صورت تازه و بعضی به صورت خشکبار صادر می‌شود.
دام داری را می‌توان مهم‌ترین رشته فعالیت اقتصادی نهاوند و توابع آن دانست که از دیر باز به علت موقعیت خاص منطقه و مراتع مرغوب آن رونق ویژه داشته است.
پرورش دام در این شهرستان بیش‌تر شامل گوسفند و بز بوده که توسط روستاییان و عشایر صورت می‌گیرد. دام‌داری در این شهرستان برسه نوع است : دام‌داری روستایی، دام‌داری ایلات (متحرک) و دام‌داری صنعتی که شامل 86 مرغ‌داری گوشتی، واحدهای تولید تخم‌مرغ و چندین واحد زنبور داری صنعتی با تعداد 25 هزار کندوی مدرن در سطح شهرستان می‌شود.

مشخصات جغرافیایی
شهرستان نهاوند از شمال به شهرستان تویسرکان، از شمال باختری به شهرستان کنگاور ( از استان کرمانشاه )، از خاور به بخش سامن ( از شهرستان ملایر )، از جنوب به شهرستان سلسله و دلفان (از استان لرستان) و از باختر به شهرستان کرمانشاه محدود می‌شود.
مرکز شهرستان نهاوند 1660 متری از سطح دریا قرار گرفته است. این شهرستان از 2 بخش مرکزی و خزل تشکیل شده است. رود گاماسیاب مهم‌ترین رودخانه شهرستان نهاوند است که پس از عبور از دشت نهاوند با نام سیمره وارد استان لرستان می‌شود و سپس با نام کرخه به خوزستان سرازیر شده و در نهایت به باتلاق هور العظیم در خاک عراق می‌ریزد.
بر اساس سرشماری سال 1375 جمعیت نهاوند برابر با 184160 نفر بوده است. مردم منطقه به فارسی با گویش لری ( لکی ) سخن می‌گویند و مسلمان و شیعه مذهبند.
مرکز شهرستان نهاوند توسط راه‌های زیر با شهرستان‌های مجاور مرتبط می‌شود:
1- راه آسفالت درجه یک نهاوند- بروجرد با جهت جنوب خاور به طول 50 کیلومتر
2- راه آسفالت درجه یک نهاوند - ملایر به طول 55 کیلومتر به سمت خاور
3- راه آسفالت درجه یک نهاوند - کنگاور- اسد آباد - همدان به طول 115 کیلومتر
4- راه آسفالت درجه یک نهاوند- کرمانشاه به طول 120 کیلومتر
5- راه آسفالت فرعی نهاوند - ملایر به طول 50 کیلومتر
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
نظریه‌های مختلفی از پیشینه این منطقه باستانی باقی مانده است.
برخی از مورخین نهاوند را محل پهلو گرفتن کشتی نوح می‌دانند. به استناد تحقیقات پروفسور گریشمن در تپه گیان (روستایی در 18 کیلومتری جنوب باختری نهاوند ) در حدود 37 قرن قبل از میلاد مسیح قومی در این منطقه زندگی می‌کرد که تمدنی شبیه تمدن بین النهرین داشت و بعدها به دست اقوام دیگر اروپایی و آسیایی از بین رفت.
نهاوند همگام با همدان از شهرهای مهم و آباد دوران مادها و در زمان هخامنشیان یکی از مراکز لشگری و سوق الجیشی خشایار شاه بوده است. نهاوند مقارن انقراض هخامنشیان در حمله اسکندر مورد تاخت و تاز قرار گرفت، اما به کمک دژ و باروهای محکم در امان ماند.
سلوکیان نیز به این شهر حمله کردند و پس از فتح آن مدتی در آنجا اقامت داشتند. وضعیت شهر نهاوند در دوره فرمان‌روایی اشکانیان به درستی معلوم نیست، اما می‌دانیم که در دوره ساسانیان، یزدگرد سوم دژ محکمی در آن بنا کرد که تابستان‌ها را در آن به سر می‌برد.
در این زمان نهاوند یکی از هفت اسپهبد نشین ایران بوده از نظر سوق الجیشی از نقاط مهم محسوب می‌شده است. در حمله اعراب به ایران، نهاوند محل یکی از سخت‌ترین پایداری‌های سپاهیان ایران در مقابل اعراب بود.
گفته می‌شود که مقبره خواجه نظام الملک وزیر ملک شاه سلجوقی، که در بین راه بازدید از نظامیه بغداد به دست یکی از فداییان اسماعیلیه به قتل رسید، در شهر نهاوند است.
در دوره قاجار، ناصر الدین شاه ضمن بازدید از این شهر دستور داد تا قلعه نهاوند را که اثری تاریخی محسوب می‌شد، خراب و ویران کنند.
منبع :http://www.nahavandnews.ir/
http://www.nahavandcement.com/
http://www.irancities.ir/
سراب گیان

سراب گیان

سراب گیان نهاوند یکی از زیبا‌ترین و پر آب‌ترین سرابهای استان همدان ایران است. این چشمه در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهر نهاوند و ۲ کیلومتری تپه باستانی کیان و در شمال شهرگیان قرار گرفته‌است و دارای آب بسیار غنی و مرغوب و درختان چنار کهن و جنگلی زیبا است. گیان واژه یی کردی به معنای جان است ...

اطلاعات | نقشه
کوه گرین

کوه گرین

گَرین از رشته کوه‌های مهم غرب ایران است که بیشتر مساحت آن در شمال استان لرستان و بخشی نیز در استان‌های همدان و کرمانشاهان قرار دارد. این کوه از رشته کوه‌های بلند زاگرس است که در ادامه اشترانکوه قرار دارد و طول آن به بیش از ۱۸۰ کیلومتر می‌رسد. رشته کوه گرین در استان کرمانشاهان به کوه...

اطلاعات | نقشه
سراب ملوسان

سراب ملوسان

سراب ملوسان در ۱۷ کیلومتری شمال شهرستان نهاوند ونزدیک روستایی به همین نام واقع شده است. روستای ملوسان به علت داشتن کوههای پهناور و مرتفع و دشتهای وسیع که دارای پوشش گیاهی مختلف ومناسب هستند . محل زندگی گونه‌های مختلف جانوری وگیاهی میباشد.قوچ ومیش یکی از مهمترین جانوران ساکن این روست...

اطلاعات | نقشه
سراب گاماسیاب

سراب گاماسیاب

سراب گاماسیاب نهاوند (بزرگترین چشمه ایران) در ۲۰ کیلومتری جنوب شهرستان نهاوند به سمت نورآباد واقع شده و از دره‌های شمالی رشته کوه گروین (کوه چهل نابالغان) سرچشمه می‌گیرد، منشا آب آن یخچال طبیعی است و دارای آبدهی پنج متر مکعب در ثانیه و دمای متوسط پنج درجه سانتیگراد است. جایی که رویاهای...

اطلاعات | نقشه
تپه گیان

تپه گیان

در ۱۹ کیلومتری شهر نهاوند در کنار روستایی به نام گیان تپه ای به همین نام یعنی تپه گیان واقع شده است. باستان شناسان قدمت این منطقه را ۳۷ قرن پیش از میلاد مسیح (ع) می‌دانند و مورخان معتقدند که ۵۵۰۰ تا ۵۷۰۰ سال قبل در این تپه مردمانی می‌زیسته اند که از اقوام بومی ایران بوده اند و تمدنی شب...

اطلاعات | نقشه
حمام حاج آقا تراب

حمام حاج آقا ت...

حمام حاج آقا تراب از بنا‌های تاریخی شهرستان نهاوند است که در بخش قدیمی شهر نهاوند و در جانب راست کوچه ای، به نام سیدها و رو به روی مسجد حاج آقا تراب، ساخته شده است. از کتیبه موجود در سر در ورودی این حمام، بر می‌آید که ساخت و اتمام بنای حمام مذکور در زمان قاجاریه بوده است و اکنون به موز...

اطلاعات | نقشه
روستای فاماسب

روستای فاماسب

فاماسب از روستاهای شهرستان نهاونداست که در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر نهاوند در دامنه‌های شمالی ارتفاعات کوه گرین از رشته کوهای زاگرس قراردارد که از شمال به شهرهای نهاوند و ملایر و از شرق به بروجرد، از غرب به نور آباد لرستان و از جنوب به استان لرستان محدود است.به اشتباه این روستا فاماست ...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده ملوسان

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده ملوسان با سیمای کوهستانی ، دره‌ها و پناهگاههای فراوان و با وسعتی حدود 9500 هکتار در فاصله 24 کیلومتری شمال غربی شهرستان نهاوند، در محدوده طول جغرافیایی 48 درجه و18 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 34 درجه و42 دقیقه تا 34 درجه و42 دقیقه شمالی ، واقع گردیده است. وضعیت پوشش گی...

اطلاعات | نقشه

سفر به سراب بهشتی گیان

سراب گیان نهاوند با آب زلال و چشمه‌های جوشان در 22 کیلومتری جنوب غربی نهاوند واقع شده است.
منطقه همدان، تپه باستانی گیان نیز در مسیر و دو کیلومتری این سراب قرار دارد.
در مسیر این سراب جنگل‌های طبیعی با پوشش‌های گیاهی به وسعت بیش از 100 هکتار وجود دارد که زیبایی این منطقه را دوچندان کرده و گویی ... ادامه مطلب
سفر به سراب بهشتی گیان

هادی شفیعی

هادی شفیعی ﺳﻪشنبه 14 مهر 94 - 11:07

خیلی زیباست

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره نهاوند

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید