آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : دورق-سورک-دورک
شهرستان شادگان به مرکزیت شادگان در جنوب باختری استان خوزستان واقع شده است.
این شهرستان از شمال به شهرستان اهواز، از خاور به شهرستان بندر ماه‌شهر، از باختر به شهرستان خرم‌شهر و از جنوب به شهرستان آبادان محدود می‌شود.
بلندی این شهر از سطح دریا 5 متر و آب و هوای آن گرم و مرطوب ...مشاهده کامل متن است.
نام پیشین و فارسی شهرستان شادگان «دراک» بوده که اعراب آن را معرب کرده و «دورق» نامیدند که ظاهرا مرکزآن روستای کنونی مدینه بوده است. دورق یکی از شهرهای قدیم ایران، سابقه تاریخی طولانی داشته که به تدریج ویران شد و از میان رفت.
شادگان در دوره ای نیز به نام «فلاحیه» نامیده شده است. دلایل انتساب این شهر به این نام متفاوت ذکر شده است.
بعضی این واژه را متشکل از دو بخش «فلا» به معنی دشت و «حیه» به معنی مار دانسته و علت آن را وجود مارهای بزرگ در این منطقه در گذشته می‌دانند. برخی نیز معتقدند که نام فلاحیه از کلمه« فلاح» به معنی کشاورز گرفته شده و چون زمین این منطقه آبرفتی بوده و استعداد کشاورزی آن زیاد است آن را فلاحیه می‌گویند.
از آن جا که ناحیه دورق (شادگان) به صورت جزیره ای است که دور‌تا دور آن را باتلاق، نهرهای بسیار، نخلستان، پوشش گیاهی، جنگل و نی زار فرا گرفته از راهزنان و غارت گران مصون مانده و به محل امنی تبدیل شده است.
«دورق»، «سورگ» یا «سرق» نام‌های قدیمی این منطقه هستند ولی نام باستانی و اولیه شهر، «شادکان» یا «شادگان» بوده که با تصویب فرهنگستان وقت، این شهرستان به نام باستانی خود یعنی «شادگان» نامیده شد.
سابقه تاریخی این شهر به ایلامیان می‏رسد. درکتاب حدودالعالم از دورق (شادگان) به عنوان شهری آباد و خرم نام برده شده است. دورق درزمان خلافت عمر، در جریان فتوحات اسلامی ‏بدست ابوموسی اشعری به تصرف مسلمانان درآمد.
استرنج در کتاب خود موسوم به جغرافیای تاریخی سرزمین‏های خلافت شرقی در مورد دورق می‏نویسد: « ... دورق دارای روستایی وسیع و بازاری بزرگ است که کالاهای فراوان در آنجا انبار می‏شود و کسانی که به قصد حج از فارس و کرمان می‏آیند از آنجا می‏گذرند.
اقدامات شیخ سلمان کعبی باعث رونق مجدد در این منطقه شد. قبیله کعب به جز اولاد و نواده شیخ سلمان کعبی هیچ کس دیگری را به عنوان رئیس خود نمی‏پذیرفتند به همین جهت دودمان و روسای کعب اشخاصی مورد توجه بودند.
در زمان پادشاهان افشاریه زندیه و قاجاریه و در دوره امارت شیخ سلمان کعبی نام دورق به فلاحیه تبدیل گردید در سال 1304 شمسی با تصویب هیئت وزیران وقت به شادگان تغییر یافت شادگان تا سال 1358 تابع شهرستان خرمشهر بود و پس از آن تاریخ به شهرستان تبدیل گردید.
مرکز این شهرستان در قدیم دورق نامیده می‌شد. یاقوت حموی نوشته است که دورق شهری است در خوزستان و مرکز کوره (شهرستان) سرق می‌باشد و آنرا دورق پارسیان می‌نامند.
در حدودالعالم از دورق به عنوان شهری آبادان و خرم نام برده شده ا ست. مسعر بن مهلهل نیز از وجود بناهائی ساخته قباد پسر دارا در شهر دورق یاد کرده است. شادگان علاوه بر دورق نامهای دیگری نیز داشته است که از جمله آنها می‌توان فلاحیه را نام برد.
نام فلاحیه در سال 1332 هجری شمسی با تصویب هیئت وزیران وقت به شادگان تغییر یافت.
شادگان تا سال 1358 تابع شهرستان خرمشهر بوده است و پس از آن تاریخ به شهرستان تبدیل گردید.
اقتصادی مردم شهرستان شادگان بر اساس کشاورزی است.
گندم، جو، شلتوک و صیفی جات از محصولات زراعی منطقه اهمیت بیشتری دارند، علاوه بر این محصولات بهره برداری از نخیلات (درختان خرما) بکی از فعالیتهای مهم محسوب گردیده و شادگان با بیش از یک میلیون و سیصدهزار اصله نخل یکی از مراکز مهم تولید خرما در کشور است.
اهالی این شهرستان در گذشته با استفاده از مواد اولیه موجود صنایع دستی شامل صندلی، تخت، فرشهای حصیری و عبای نازک و ضخیم می‌‏ساختند.
انواع فراورده‌های لبنی و تولیدات دامی مانند لبنیات، پشم و پوست از محصولات دامی این شهرستان می‌باشد.
منبع:
http://teacherofhistory.blogfa.com/post/105
http://www.lovetv.blogsky.com/1387/08/18/post-5/
http://shadegannews.mihanblog.com/post/1
http://www.portal-khz.ir/Default.aspx?tabid=138
http://hall-va-havaye-sh.blogfa.com/page/shadegan
http://golshn12.blogfa.com/post/483
تالاب شادگان

تالاب شادگان

تالاب دیدنی شادگان با مساحتی بالغ بر 400 هزار هکتار دارد و از رودخانه‌های جراحی و کارون همچنین جزر و مد خلیج فارس تغذیه می‌کند. این تالاب از شمال به شادگان و خور دورق و از جنوب به رودخانه بهمن شیر آبادان و از غرب به داخوبن و از شرق به آبهای خورموسی محدود می‌شود. نقش این تالاب در عرصه‌...

اطلاعات | نقشه

روستای صراخیه

صراخیه نام یکی از روستای خوزستان است که در نزدیکی تالاب شادگان در بخش خنافره، دهستان ناصری، شادگان واقع شده است.
این روستا به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری خوزستان معرفی شده است، این روستا با بافتی سنتی، یکی از روستاهای قابل مطالعه در استان خوزستان است.
این روستا به لحاظ مردم شناسی از اهمیت ... ادامه مطلب
روستای صراخیه

تنها زیستگاه اردک کرکری در جهان

تالاب بین المللی شادگان 296 هزار هکتار مساحت دارد و از شمال به شادگان و خور «دورق» و از جنوب به رودخانه بهمن شیر، از باختر به جاده دارخونین و آبادان و از خاور به آب‌های خورموسی محدود می‌شود. سطح تالاب با گیاهان آبدوست چون لویی و چولان و گیاهان غوطه ور پوشیده شده و محل بسیار مناسبی برای پرندگان آبزی می‌باشد. ... ادامه مطلب
تنها زیستگاه اردک کرکری در جهان

روستای سراخیه ونیز ایران

سراخیه نام یکی از روستاهای خوزستان است که د‌‌‌ر نزد‌‌‌یکی تالاب شاد‌‌‌گان د‌‌‌ر بخش خنافره، د‌‌‌هستان ناصری، شاد‌‌‌گان واقع شد‌‌‌ه. تالاب بین المللی شاد‌‌‌گان که به عنوان یک تالاب مهم بین المللی شناخته شد‌‌‌ه، این تالاب زیستگاه 174 گونه پرند‌‌‌ه است که 13 گونه از آنها مانند‌‌‌ارد‌‌‌ک مرمری، پلیکان پا ... ادامه مطلب
روستای سراخیه ونیز ایران

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره شادگان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید