3 1 2 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : آپادانا، اوپاتان، عبادان، جزیرة الخضر
آباد از شهرستان‌های استان خوزستان است
آبادان یا عبادان در جنوب غربی ایران و در استان خوزستان قرار دارد و بعد از اهواز مهم‌ترین شهر خوزستان به حساب می‌آید که از زمان جنگ جهانی دوم یکی از مهم‌ترین شهرهای خاورمیانه و ایران ...مشاهده کامل متن بوده است.
آبادان به شکل جزیره ای در کنار خلیج فارس قرار گرفته و دارای آب و هوای اقلیمی گرم و مرطوب است.
این بندر در قدیم عبادان و مدتی نیز (جزیره الخضر) نامیده می‌شد اما شکل کهن این نام (اُپاتان) است. اُپاتان از سه کلمه اُ- پات- ان تشکیل شده است. (اُ) به معنی آب و (پات) از ریشه پائیدن و (ان) پسوند نسبت است.
بنابراین اُپاتان به معنی جایی است که در محل ورود آب دریا افرادی پاسبانی می‌کنند و آنرا می‌پایند نام ایرانی(آبادان) مسلماً از کلمه (آباد) گرفته شده است.
زیرا پس از احداث پالایشگاه در آن رو به عرمان و آبادانی گذاشت و آبادان نامیده شد.
یاقوت حموی جزیرة بزرگ آبادان را " میان رود " نام داده است. ناصر خسرو قبادیانی نیز در سال 438هجری قمری آبادان را دیده و آن را توصیف کرده است.
جهانگرد معروف عربی، ابن بطوطه نیز در طی سفر خود از جزیره عبادان دیدن کرده است و آنرا قریه ای بزرگ در دشتی صاف و شور معرفی کرده است.
آبادان در دوران عباسیان از حالت دهکده خارج گردید و به شهری کوچک تبدیل شد. در طول تاریخ همواره عثمانی و ایران بر سرتصرف این جزیره در ستیز و نزاع بوده اند اما بالاخره در سال هزار دویست و پنجاه و سه (1874) میلادی این جزیره به تملک ایران در آمد.
در اواخر قرن سیزدهم هجری قمری آبادان به واسطة وجود صنعت نفت رونق و گسترش یافت.
در سال هزارو نهصد و نه میلادی شرکت نفت به دنبال عملیات استخراج نفت در خوزستان پالایشگاه و تصفیه‌خانه‌های عظیمی در آبادان ایجاد کرد. در سال هزار و دویست ونود و دو (1913) پالایشگاه آبادان فعالیت خود را با قدرت شروع کرد و بالاخره در سال هزار و سیصد و هفده (1938) پالایشگاه آبادان به بزرگترین پالایشگاه نفت جهان تبدیل شد.
پس از ایجاد پالایشگاه اهمیت اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی این جزیره افزایش یافت.در زمان سلطنت رضاشاه پهلوی نام عبادان به آبادان تغییر یافت.
در سال هزار و سیصد و هجده (1939) دانشکده نفت آبادان به عنوان دومین دانشکده کشور(پس از دانشکده فنی تهران) جهت تربیت نیروی متخصص در پالایشگاه آبادان شروع به کار کرد.
در سال هزار و سیصد و سی و پنج (1956) جمعیت این شهر به رقم کم نظیر دویست وبیست هزار نفر رسید که دلیل عمده آن شروع به کار پالایشگاه و ایجاد اشتغال و شرایط مساعد اقتصادی در این شهر بوده است شهر آبادان قبل از حملة عراق به ایران در سال 1359 خورشیدی از شهرهای بسیار باشکوه و آباد ایران بشمار می‌رفت.
اما با آغاز نبرد هشت ساله پیکره این شهر آماج حملات دشمنان قرار گرفت و شهر به ویرانه ای بزرگ تبدیل شد.
در همان ابتدای جنگ تحمیلی آبادان به محاصره دشمنان در آمد اما با دلاوری جوانان ایران زمین طی عملیات ثامن الائمه حصر آبادان شکسته شد اما همچنان این شهر آماج موشک‌ها و خمپاره‌های دشمنان بود.
بلافاصله پس از جنگ، کار بازسازی این شهرستان و پالایشگاه عظیم آن آغاز گردید. چند سالی است کار بازسازی و نوسازی این شهر به اتمام رسیده است
شاید بعد از تهران هیچ شهری را نتوان یافت که به اندازه آبادان تنوع اقوام مختلف را در خود جای داده باشد.
اقوامی که در آبادان سکونت داشتند عبارت بودند از: عرب‌ها ، صائبین ،انگلیسیها، هندی ها، پاکستانیها،رنگونی‌های برمه،فارس ها،ارامنه ، آشوری‌ها ،یهودیها ،لرها ،بلوچ‌ها ، کردها ، ترک ها، کولی ها.
هرکدام از این اقوام در مقطعی از تاریخ معاصر آبادان وارد آبادان شدند و در درون خود به گونه‌های متعددی تقسیم شدند.
در تاریخ معاصر آبادان پیروان ادیان اسلام، مسیحیت، کلیمی، زرتشتی و صائبی حضور داشتند.
آبادان پرآب‌ترین شهرستان استان خوزستان است. دو رودخانه بهمنشیر و اروند در این شهرستان جریان دارند.
عمده‌ترین فعالیت‌های اقتصادی منطقه تا قبل از جنگ مربوط به صنایع نفت و پتروشیمی بود. پالایشگاه آبادان که یکی از بزرگترین پالایشگاههای جهان بوده است، پتروشیمی و تاسیسات ذخیره سازی از جمله واحدهای مهم این صنایع می‌باشند.
کشاورزی و ماهیگیری نیز در این شهرستان دارای رونق بوده، بویژه ماهیگیری به سبب وجود رودخانه و دریای آزاد اهمیت خاصی داشت.
بخشی از جمعیت آبادان را روستاییان که بیشتر ایرانیان عرب زبان هستند ، تشکیل میدهند.
از محلات آبادان می‌توان بریم، بوارده، اروسی(اروسیه)، فیه (fai'ie)، هزاری‌ها، هلندی‌ها، امیری، احمدآباد، شاه آباد، فرح آباد، میدان طیب و بهمنشیر را نام برد.
منبع:
http://abadan.irib.ir/aboutabadan
http://www.abadan-bazar.ir/index.php/abadan
http://paeeziyan.blogfa.com/post-5.aspx
http://abadan.ostan-khz.ir/Default.aspx?tabid=151
http://www.portal-khz.ir/Default.aspx?tabid=126
http://www.degar.ir/dan_city_abadan.htm
موزه آبادان

موزه آبادان

موزه آبادان یکی از موزه‌های قدیمی ایران است که موزه در سال ۱۳۳۸ در محله بوآرده شمالی در ضلع جنوب غربی دانشکده نفت آبادان در زمینی به مساحت تقریبی هزار و 800 مترمربع توسط علی هانیبال و با همکاری شرکت نفت آبادان ساخته شد و در سال 1340 به بهره‌برداری رسیده است. ساختمان موزه دارای گنبدی ب...

اطلاعات | نقشه
مسجد رنگونی‌ها

مسجد رنگونی‌ها

مسجد رنگونی‌ها در جنوب غربی پالایشگاه آبادان در کنار اروند رود و نقطه صفر مرزی همجوار با کشور عراق در سال ۱۳۰۰هجری شمسی ساخته شده است. پالایشگاه آبادان در سال ۱۲۹۱شمسی به عنوان اولین واحد تصفیه نفت ایران و مرکز عمده صدور فرآورده‌های نفتی در نیمکره شرقی کار خود را آغاز کرد . زمانی که...

اطلاعات | نقشه
کلیسای سورت گاراپت ( ارامنه )

کلیسای سورت گا...

کلیسای سورت گاراپت در شهر آبادان در بلوار معلم، ابتدای خیابان طالقانی (زند سابق) جنب مسجد امام موسی بن جعفر (ع) قرار دارد ,این کلیسا در سال ۱۳۱۹ ساخته شده است. کلیسای سورت گاراپت دیوار به دیوار مسجد امام جعفر صادق (ع) قرار داشته و نماد فرهنگ و آزادی عقیده و هنر ادیان است. این کلیسا در...

اطلاعات | نقشه
ماهی تنوری صُبور

ماهی تنوری صُب...

ماهی تنوری صبور یکی از چندین غذای سنتی و محلی خوزستانی‌هاست. مواد لازم‌: ماهی صُبور: 2 عدد سبزی پلویی: 300 گرم سبزی ماهی گشنیز و شنبلیله: کمی پیاز متوسط: 2 عدد سیر: یک حبه آب تمر هندی: نصف لیوان نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم رب گوجه‌فرنگی‌: یک قاشق غذا خوری طرز تهیه‌: * ابتدا ...

اطلاعات

موزه آبادان

موزه آبادان یکی از موزه‌های کهن ایران است. این موزه در سال 1338 با مجموعه آثاری از دوره ما قبل تاریخ و آثاری از دوره‌های متأخر تا دوره قاجاریه و نیز آثاری از هنرمندان کارگاه‌های هنرهای سنتی افتتاح شد. در برپایی این موزه مرحوم علی هانیال مساعدت بسیار نمود. ساختمان موزه با الهام از معماری سنتی ایران شکل ... ادامه مطلب
موزه آبادان

سوغات آبادان

در میان سوغات آبادان، شاید ادویه آبادان از دیگر ارمغان‌های این شهر توجه بیشتری را به خود جلب نماید. در شهری که خرما و ماهی و حصیر و بوریایش، زبانزد خاص و عام است، عطر ادویه اش هوش از سر هر اهل «دلی» می‌رباید و خواه ناخواه او را به دنبال خویش می‌کشاند. اصولاً مردم آبادان، با توجه به طبع جنوبی و دریایی ... ادامه مطلب
سوغات آبادان

خوشمزه‌های آبادان...

فلافل: متنوع و سرپایی است، فلافل فروشی‌های آبادان علاوه بر فلافل اصیل، ترکیبات فلافل دیگری هم دارند مثل فلاسیس (فلافل و سوسیس)، فلابرگر (فلافل و همبرگر)، فلامیکس (فلافل و سوسیس بندری) و انواع سمبوسه هندی، پیتزایی و لقمه ای.
متن بریانی با دال عدسی: ربطی به بریانی معروف اصفهان ندارند. تکه‌های گوشت و مرغ که در برنجی پر از ادویه و فلفل ادغام شده اند. چیکن بریانی با دال عدسی هم عالی است.
کوبه عراقی: ترکیب له شده سیب زمینی، تخم مرغ و برنج پخته شده با زردچوبه و نمک که در وسط آن، گوشت چرخ شده، گردو و پیاز خرد شده را جاسازی می‌کنند. کوبه یک کُپه برنج و گوشت چرب است که خوردنش دستان را چرب و چیلی می‌کند.
قلیه ماهی: چند تکه ماهی شوریده است که در ظرفی مملو از ملغمه ای مس از تمبر هندی و ادویه جات، غوطه ور هستند. طعم ترشی دارد. قلیه میگو هم همین معجون است با این تفاوت که به جای ماهی ،چندین میگو در معجون غوطه می‌خورند.
ماهی صبور: لذیذترین و در عین حال چرب‌ترین غذای دریایی که معمولا در تابستان، در پشت بام خانه‌ها کباب می‌شود و چون سنگین است، ظهر جمعه می‌خورند تا بعدش بخوابند. این ماهی پرتیغ را با مهارت می‌شکافند، ادویه می‌زنند و کباب می‌کنند.
خرما: آبادان، 12 هزار هکتار نخلستان دارد که سالانه 70 هزار تن انواع خرمای سعمران، برحی، گنتار، حلاوی، بریم و... تولید می‌کند. بسته‌های خرمای بریمی، خِربتی که نوعی خوردنی زردرنگ از نی است، رنگینک که معجون پرانرژی خرما، آرد و روغن و مُعسل (یعنی عسلی شده) که مخلوط شیره، کنجد و خرماست، سوغات خوبی هستند. ... ادامه مطلب
خوشمزه‌های آبادان...

چه غذای محلی را کجا بخوریم؟

شلیکنه و خورش ریواس را در کردستان بخورید:
کردستان را برای سفر انتخاب کنید. به مسیر کوچ عشایر بروید. غذای محلی بخورید و به دل و جگرتان با آش دوغ این مردم دوست داشتنی، حالی اساسی بدهید. راستی یادتان نرود که لباس محلی هم بخرید. از آن ارزان هایش هم پیدا می‌شود هر چند لباس‌های زنانه اش هر دست تا روی یک ... ادامه مطلب
چه غذای محلی را کجا بخوریم؟

علیرضا اسپنانی

علیرضا اسپنانی پنجشنبه 9 مهر 94 - 16:56

وای هوس کردم

ماهی حلوا سفید یا زبیدی:
خوزستانی‌ها به حلوا، زبیده می‌گویند و زبیدی در زبان عربی از زبده گرفته شده به معنای برگزیده.
این ماهی کتابی شکل و چهار گوش است به رنگ نقره فام، فلس بسیار نرمی دارد که با مالش دست برداشته می‌شود. برای تمیز کردن آن کافی است شکافی در زیر گوش آن بدهید و آبشش‌ها را با انگشت ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

حمید سجادی

حمید سجادی شنبه 21 شهریور 94 - 20:07

من ماهی‌های جنوبی رو بیشتر از ماهی‌های شمال دوست دارم. البته بسته به ذائقه است دیگه. من اینجوری ترجیح میدم

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره آبادان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید