آنکارا (در قدیم: آنقره) پایتخت و پس از
استانبول دومین شهر بزرگ کشور
ترکیه است. این شهر همچنین مرکز سیاسی استان
آنکارا است.
آنکارا شهری جدید و نسبتاً مدرن با ۴٬۳۱۹٬۱۶۷ نفر جمعیت است (آمار ۲۰۰۵).
از مراکز دیدنی آن میتوان آرامگاه آتاتورک و برج گردان خرید آتاکوله را نام برد.
پیشینه
آنکارا ...مشاهده کامل متن از زمان حتیها (قومی کهن که در هزارهٔ دوم پیش از میلاد بر قسمت اعظم آسیای صغیر و سوریه فرمانروایی داشت) اهمیت داشت. در دورهٔ رومیها کرسی ایالتی شد.
خسرو پرویز ساسانی آن را گرفت (سال ۶۲۰ م.). هارونالرشید و معتصم خلفای عباسی آن را محاصره و تاراج کردند. در این شهر امیر تیمور، بایزید یکم (سلطان عثمانی) را مغلوب و دستگیر کرد (۱۴۰۲م.).
در ۱۹۲۳ پایتخت ترکیه شد.
این شهر سرزمینی که قلب بسیاری از تمدنها بوده است و کارزار تاریخی مابین شرق و غرب، هاتیسها، هیتی ها، فرنگیها،غلاطیه ایها، رومیها، رومیهای شرقی ، سلجوقیها و عثمانیها همگی برای خود مختاری خود جنگیده اند و حکمرانی خود را برقرار کرده اند.
در قرن یازدهم ترکهای مهاجر از سمت شرق ، خودشان این شهر را ساختند. در طول تاریخ ، آناتولی مرکزی در برابر هجوم فاتحان بزرگ چون اسکندر بزرگ و تیمور لنگ تاب آورده است.
در طول ده هزاره سکونت، ساکنان این ناحیه در هنر خود ،از نقاشیهای قدرتمندانه چاتال هویوک گرفته تا خطوط بی باکانه معماری سلجوقی و شکل مدرن و شگفت انگیز آرامگاه آتاتورک، نماهای جالب چشم اندازهای اطراف را منعکس کرده اند.
تاریخ این منطقه به عصر برنز و تمدن هاتیها بر میگردد که در هزاره دوم قبل از میلاد توسط هیتی ها، در قرن دهم قبل از میلاد توسط فرنگیها و سپس توسط لیدیا ایها و فارسها جایگزین شد.
بعد از اینها غلاطیه ایها از نژاد سلت آمدند. اولین کسانی بودند که در قرن سوم قبل از میلاد آنکارا را پایتخت خود قرار دادند. این شهر در آن زمان انکیرا نام داشت، به معنی لنگر که یکی از قدیمیترین کلمات در زبان سلتیهای دریا دوست بوده است.
این شهر متعاقبا به دست رومیها و سپس اهالی روم شرقی افتاد. سلطان آلپارسلان سلجوقی در زمان فتح مالازگیرت در 1071 راه آناتولی را به روی ترکها گشود. سپس در 1073 آنکارا را که یک موقعیت مهم برای ترابری ارتش و منابع طبیعی به قلمرو ترکیه بود تصاحب کرد.
این شهر یک مرکز مهم فرهنگی، بازرگانی و هنری در زمان رومیها، و یک مرکز بازرگانی مهم در مسیر کاروانها به سمت شرق در زمان عثمانیها بود. در حدود قرن نوزدهم از اهمیت آن کاسته شد.
مجددا زمانی که کمال آتاتورک آن را به عنوان یک پایگاه برای اینکه از آنجا جنگ آزادی را رهبری کند، انتخاب کرد، این شهر تبدیل به یک مرکز مهم شد. در نتیجه, نقش این شهر در جنگ و همچنین موقعیت استراتژیک آن ، آنکارا را در سال 1923 به عنوان پایتخت جمهوری جدید ترکیه معرفی کرد.
مردم
اکثریت جمعیت انکارا را مردمان ترک آناتولی تشکیل میدهند.
آناتولی مرکزی و زمینشناسی
شهر آنکارا یکی از آن شهرهایی است که نزدیک به گسل آناتولی مرکزی بزرگترین گسل از آناتولی مرکزی است که از شمال غربی ۵ کیلومتری اسکی شهر کشیده شده وتا آق سرای - قونیه - قرشهر- نوشهر- آنکارا-قرق قله - بیلجیک - چروم و منطقه خیلی کوچکی از شرق ۲۰ کیلومتری بورسا را در بر میگیرد تا حالا هزار زلزله از آنکارا گذشته در قرن ۶ جان ۱۲۴۵نفر را از دست داد و دومین زلزله بزرگ در قرن ترکیه شد اما هرروز با امکانات بیشتر این شهر احتمال خطر زلزله خیلی خیلی در این شهر کم شد و از قرن ششم تا حالا زلزلههای کمی به این شهر سر زداما اگر زلزلهای بیاید آسیب زیادی به شهر اطراف میزند بخاطر این که مرکز شهر از برج و خانوارها و آپار تمانهای بزرگ زیاد ساخته شده و مثل کوه این شهررا محکم گرفته است.
شهر آنکارا پایتخت کشور ترکیه و در مرکز آناتولی بر لبه شرقی فلات بزرگ و مرتفع آناتولی در ارتفاع 850 متری قرار گرفته است. آنکارا، ناحیه ای حاصلخیز است که غالبا در آن گندم کاشته میشود و دارای نواحی جنگلی در شمال شرقی اش میباشد.
شهر آنکارا از شمال با استانهای چانکیری و بلو، از غرب با اسکی شهیر، و از شرق با استان کیر شهیر هم مرز است. تاریخ آنکارابه عصر برنز و تمدن هاتیها بر میگردد که در هزاره دوم قبل از میلاد توسط هیتی ها، در قرن دهم قبل از میلاد توسط فرنگیها جایگزین شد و بعد از فرنگیها غلاطیه ایها بر روی کار آمدند.
از نژاد سلت اولین کسانی بودند که در قرن سوم قبل از میلاد آنکارا را پایتخت خود قرار دادند. این شهر در آن زمان( Ancyra انکیرا) نام داشت، به معنی "لنگر" که یکی از قدیمیترین کلمات در زبان سلتیهای دریا دوست بوده است.
این شهر متعاقبا به دست رومیها و سپس اهالی روم شرقی افتاد. سلطان آلپ ارسلان سلجوقی در زمان فتح "مالازگیرت" در 1071 راه آناتولی را به روی ترکها گشود. سپس در 1073 آنکارا را که یک موقعیت مهم برای ترابری ارتش و منابع طبیعی به قلمرو ترکیه بود تصاحب کرد.
این شهر یک مرکز مهم فرهنگی، بازرگانی و هنری در زمان رومیها، و یک مرکز بازرگانی مهم در مسیر کاروانها به سمت شرق در زمان عثمانیها بود. در حدود قرن نوزدهم از اهمیت آن کاسته شد.
مجددا زمانی که کمال آتاتورک آن را به عنوان یک پایگاه برای اینکه از آنجا "جنگ آزادی "را رهبری کند، انتخاب کرد، این شهر تبدیل به یک مرکز مهم شد. در نتیجه, نقش این شهر در جنگ و همچنین موقعیت استراتژیک آن ، آنکارا را در 13 اکتبر 1923 به عنوان پایتخت جمهوری جدید ترکیه معرفی کرد.
اقتصاد آنکارا
آنکارا از شهرهای مهم و بزرگ تجاری کشور ترکیه محسوب میشودکه میتوان گفت رشد اقتصادی این شهر بیشتر در زمینههای صنعت ، بانکداری ، حمل و نقل ، ارتباطات و گردشگری بوده است بطوریکه این رشد اقتصادی در اقتصاد ترکیه خود را تاثیر گذارتراز منطقههای دیگر نشان داده است.آنکارا بیشتر در صنعت کشاورزی فعالیت دارد و دارای محصولات برجسته ای مانند زردآلو ، انجیر ، آلبالو ، گردو ، فندق ، انار و تخم مرغ ، فلفل گیاهی سبز میباشد.این شهر در بخش صنعت نساجی و صنایع پوشاک نیز سهم بزرگی در اقتصاد کشور ترکیه دارد.همچنین آنکارا مرکز صنایع خودرو سازی ، تولید تلویزیون و لوازم الکترونیکی ، اسباب بازیهای الکترونیکی و لوازم خانگی محسوب میشود.زیر ساختهای فرهنگی و آموزشی در این شهر باعث توسعه دانشگاههای مدرن ، سالنهای تئاتر و اپرا و همچنین خصوصی سازی در صنایع گردشگری شده است و این امر سبب شده است که منابع و فرصتهای شغلی متعددی برای مردم منطقه ایجاد شود.
از مکانهای دیدنی درآنکارا میتوان به آنیتکابیر یا مقبره آتاتورک واقع بر روی یک تپه خیره کننده در بخش آنیتپ شهر، اشاره کرد. موزه تمدنهای آناتولی از دیگرجاذبههای آنکارا به شمار میرود، این موزه به ورودی ارگ نزدیک است.
یک بازار سرپوشیده قدیمی به زیبایی بازسازی شده و هم اکنون یک مجموعه خارق العاده و منحصر از آثار پالئولیتیک، نئولیتیک، هاتی ،هیتی،فرنگیها، یورارتینها و رومیها و نمونههای برجسته از گنجهای لیدیاایها را در خود جای میدهد.
از دیگر مکانهای دیدنی میتوان به موزه فرهنگ شناسی ، موزه نقاشی و مجسمه سازی ، موزه جنگ آزادی ، موزه جمهوری ، موزه تاریخ طبیعی ، موزه هوانوردی ، موزه پخش رادیو و تلویزیون ترکیه ، موزه فضای باز لوکو موتیو ، موزه هواشناسی ، موزه اسباب بازی ، موزه زراعت ، مسجد حاجی بایرام ، مسجد اصلان حانه ، مسجد اهی الوان ، مسجد علا الدین ، مسجد ینی جناب احمد و مسجد کجا تپه را نام برد.
بازدید کنندگان از این شهر معمولا مایل هستند از فروشگاههای قدیمی در چیکریکچیلار یوکوشو نزدیک به اولوس دیدن کنند. خیابان مسگران یا باکیرجیلار چارشیسی محبوبیت خاصی دارد و بسیاری از اشیای جالب قدیمی و جدید را ،علاوه بر اشیای مسی، میتوان در اینجا یافت، مانند جواهرات، فرش، لباس، عتیقه جات و کارهای سوزن دوزی شده و غیره.
با رفتن به بالای تپه به سمت دروازه ارگ، میتوانید مغازههای جالب بسیاری را ببینید که ادویه جات، میوههای خشک شده، آجیل و هر نوع محصول دیگری را میفروشند.
اینجا مجموعه ای است بزرگ و بسیار تازه. مراکز خرید مدرن بیشتر در کیزیلای و در خیابان تونالی هیلمی واقع در چانکایا یافت میشوند. این منطقه شامل بازار مدرن کاروم و همچنین برج آتاکوله در چان کایا میباشد.
از بالای آتاکوله در ارتفاع 125 متری، منظره با شکوهی بر فراز تمام شهر وجود دارد. رستوران چرخانی نیز وجود دارد که در آن میتوان به شکل آسودهتری از کل چشم انداز لذت برد.
گالریا در اومیت کوی ، مرکز بیل کنت ، آرمادا در سوگوت اوزو ، میگروس آک کپرو و کارفور در باتی کنت سایر فرصتها برای یک خرید مدرن هستند.
حمل و نقل آنکارا
فرودگاه بین المللی آنکارا در 35 کیلومتری شمال این شهر واقع شده است که شما میتوانید با قطار به این فرودگاه رفت و آمد کنید.
حمل و نقل عمومی در این شهر مبتنی بر تاکسی اختصاصی ، اتوبوس و مترو میباشد.
متر وسیله ای است که شما میتوانید با آن به اکثر نقاط شهر سریعا سفر کنید.
وسیله دیگر اتوبوس بوده و شما میتوانید از استگاههای اتوبوس برای رسیدن به مرکز شهر استفاده نموده و از ایستگاه اصلی به تمام مراکز دیدنی که در 5 کیلومتری جنوب غربی شهر قرار گرفته سفر کنید.
وسیله دیگر تاکسی است. تاکسیهای این شهر تماما به رنگ زرد بوده و محاسبه نرخ کرایه با استفاده از تاکسی متر انجام میگیرد. نرخ اولیه تاکسی متر در بدو ورود به وسیله در حدود 2 دلار میباشد و پس از طی یک مسیر 10 کیلومتری در حدود 20 الی 30 دلار با توجه به وضعیت ترافیک میبایست پرداخت نمود.
این تاکسیها فقط به صورت اختصاصی اقدام به سوار نمودن مسافر مینمایند.
منبع :https://fa.wikipedia.org