شهرستان خوانسار دارای طبیعت زیبایی است که به دلیل بارش نعمت الهی و حضور در دامنه زاگرس انسان را مجذوب خود میکند. گلستان کوه با ارتفاع ۳۶۳۱ متر، منطقه ای است در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان خوانسار و 150 کیلومتری شمال غرب اصفهان، منطقه ای بسیار سرسبز و خوش آب و هوا که سراسر کوههای سر به فلک کشیده آن پوشیده از گونهای گزنگبین، پیاز وحشی (موسیر) و انواع گلهای زیبا که از آن جمله میتوان گلهای لاله اشک مژگان، انواع لالههای سرنگون نظیر سرنگون ایرانی، سرنگون حنایی، لاله پیشه زار، لاله آتشی و لاله کوهی را نام برد.
گلستانکوه منطقهای خوش آب و هوا و زیباست که گویی خداوند در آن قطعهای از بهشت را در منظر دید بندگان خود قرار داده است و از نظر پوشش گیاهی دارای 70 گونه گیاهی میباشد.
این منطقه سرسبز و بسیارخوش آب و هوا و دارای شرایط ییلاقی مناسب میباشد که درفصل بهار پر از گلهای اشک مژگان و لاله سرنگون میشود. این گلها درمیان بوتههای گزانگبین و حتی به روی صخرهها میرویند و خاصیت داروئی نیز دارند و با زیبائی خود هر بیننده ای را مجذوب و مسحور خود میکند.
مسافران خسته و مشتاق طبیعت بـرای ساعتی هم کـه شده خودرا به آغوش گرم و با صفای گـلستانکـوه میسپارند و از زیبائیهای آن لذت میبرند. اوج زیبائی این منطقه باصفا از فروردین ماه تا اواسط خرداد ماه میباشد.
طرح ساماندهی این گردشگاه طبیعی توسط فرمانداری خوانسار و با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی از سال 1391 آغاز شد. در فاز اول ساماندهی منطقه گلستان کوه اقداماتی چون ساخت و تجهیز نمازخانه، سرویس بهداشتی ، پارکینگ اتومبیل، سکوهای محل استقرار گردشگران برای دیدن گلها صورت گرفت.
همچنین ایجاد سر در ورودی محوطه عظیم گلستان کوه، جاده سازی در دامنه گلستان کوه و تپههای اطراف و محصور نمودن جادههای محل تردد بازدید کنندگان با میلههای فلزی و طناب کشی از دیگر اقدامات زیر ساختی برای گردشگران میباشدکه این اقدامات در بهار1392به پایان رسید .
دشت لالههای گلستانکوه خوانسار هر ساله در اردیبهشت ماه، میزبان شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است. لالههای واژگون منطقه گلستان کوه یکی از زیباترین انواع گلهای لاله در ایران است که این منطقه را به یک تفرجگاه طبیعی و منحصر به فرد تبدیل کرده است .
لاله واژگون گلستان کوه سازگاری زیادی با دامنههای سنگلاخی و صخره ای دارد و بزرگترین دشمن آنها دام و بازدیدهای کنترل نشده گردشگران میباشد.
مشخصات گلهای این منطقه به شرح زیر است:
گل واژگون "گل سرنگون": پیاز مشخص این جنس شامل چند برگ فلسی ضخیم بوده و با هیچ پوشینه ای مستور نیست. برگهای آن متناوب، متقابل یا بعضی فراهم در روی بنفش مایل به قهوه ای میباشد.
یکی از گونههای گل واژگون، گل سرنگون اشک مژگان میباشد که با ارتفاع ۱۲۰ سانتیمتر گلهای زنگوله ای درشت به رنگهای نارنجی مایل به قرمز که به طور زیبایی از سمت داخل با نوشگاههای سیاه رنگ یک زمینه سفید آرایش یافته اند.این گل از شناختهترین گیاهان پیازدار ایران به حساب میآید.
گل سرنگون ایرانی: ارتفاع این گل تا ۷۵ سانتیمتر میرسد. گلهای آن متنوع است که ۵٫۱ سانتیمتر اندازه آن و به رنگ ارغوانی میباشد که در میان عوام به گلهای صندوقی معروفند.
گل سرنگون حنایی: ارتفاع این گل ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر است. ترکیب گلها به رنگهای قهوه ای مایل به زرد و در بعضی مواقع گلها رنگ قهوه ای قرمز خود را از دست داده و به زرد متمایل به سبز در میآید.
فصل رویش و گل دادن آنها در اردیبهشت و خرداد است.
لاله بیشه زار: ارتفاع این گل ۲۵ سانتیمتر است. گلهای زرد همراه با خطوط سبز متمایل به بنفش دارای سه قطعه خارجی گل پوش و همچنین غنچه ای واژگون واقع بر یک دم گل بلند در اغلب ارتفاعات شرقی و غربی شهرستان دیده شده است.
لاله آتشی: این گیاه شبیه گونه قبلی اما بدون خط و عاری از پرز است. پیاز آن پوشیده از پوشینههای بسیار و نمدی است و در عمق زیاد خاک قرار دارد. این گیاه به لاله اراکی نیز معروف است.
فصل گل دهی آن بهار و در اغلب ارتفاعات خوانسار، گلپایگان و فریدن میروید.
لاله کوهی: ارتفاع آن ۱۵ سانتیمتر و دارای دو رنگ قرمز یا زرد میباشد. پیاز آن در داخل پوشینه نمدی است. گلدهی آن در اردیبهشت و خرداد در ارتفاع ۳۰۰۰ متر در منطقه است.
گزنگبین (گز علفی): شیره سفید رنگی است که در فصل تابستان از گون استراگالوس ترشح میشود. گز خوانسار نوعی مان است. مانها موادی با طعم کمی شیرین و ملایمند که به طور طبیعی یا بر اثر گزش حشرات و یا ایجاد شکاف در تنه درختان و یا برگ گیاهان مختلف به خارج ترشح میگردد که صفات درمانی دارد.
منابع:
http://cheshmehsar.ir/10023
http://www.isfahancht.ir/Fa.aspx
http://ww2.mehr.ir/
http://anjoman.tebyan.net/newindex.aspx
http://www.shahrdari.khansar.ir/post.aspx