توضیحات

ویرایش
حوضچه دختر گبر یادمانی از عهد ساسانی و یکی از جاذبه‌های دیدنی شهرستان اقلید در استان فارس است. . در مرکز شهر اقلید به چند تپه بر میخوریم . در پای تپه دوم امامزاده ای با گورستانی بزرگ قرار دارد.
در نیمه‌های این تپه در صخره سنگی، حوضی تراشیده شده است که در نمای جلوی آن در قابی 160*56 سانتیمتری نبشته ای در 21 سطر عمودی حک شده است. این اثر به لحاظ اهمیت تاریخی آن به شناسنامه اقلید نیز معروف می‌باشد و سند هویتی آن محصوب می‌شود که این مهم گواهی بر قدمت تاریخی این شهرستان دارد.
حوضچه دختر گبر در مرکز شهر اقلید و بر دامنه تپه سنگی قلات و درسینه کوهی ازدل سنگ فضایی دوپله ای تراشیده است که دروسط گودالی به ارتفاع 30 سانتی متر حفرشده است که مشهور به دختر گبر است.
حوض دختر گبر دارای سه پله، یک حوض با عمق کم و کتیبه ای به خط پهلوی ساسانی به طول دو متر و عرض ۸۸ سانتی متر می‌باشد. این اثر تاریخی در باورها و اعتقادات مردم این منطقه بسیار ارزشمند و مبارک است و برخی افراد اعتقادات خاصی به آن دارند.
تاریخ نبشته 11-12 آبان از ششمین سال فرمانروایی یزدگرد است و با توجه به سبک قبر احتمالا این نبشته مربوط به زمان یزدگرد سوم است. ...مشاهده کامل متن در نمای جلوی آن در قابی 160*56 سانتیمتری نبشته ای در 21 سطر عمودی حک شده است.
کتیبه حوض دختر گبر به صورت عمودی بر دیواره خارجی گودال، به خط پهلوی ساسانی نوشته شده است. از آنجا که این سنگ‌نوشته به صورت عمودی و با خط شکسته نوشته شده، همراه با سنگ‌نوشته‌های دربند قفقاز و چند نبشته در حوالی تخت جمشید از مهم‌ترین کتیبه‌های ساسانی، در این سبک خاص به شمار می‌روند.
این حوض سنگی در نبشته یاد شده دخمه نامیده می‌شود و هومباخ به این نتیجه رسیده که دخمه در اصل آرامگاه محصور است. به این ترتیب در حوض سنگی، یک نفر به راحتی می‌توانسته است با زانوی جمع شده دفن شده باشد.
بر اساس مدارک تاریخی این اثر مربوط به قبل از اسلام و جزیی از عبادتگاه زرتشتیان و متعلق به قلعه ای در بالای تپه بوده است.
در آن دوران خانه حاکم اقلید بالای این قلعه قرار داشته و در روزهای عید بویژه عید نوروز این حوضچه را پر از حنا می‌کرده اند و دختر حاکم مقداری از حنا را بعنوان تبرک به مردم می‌داده است .
در تعبیری دیگر ، با استناد به آثار دری که در بالای آن تعبیه بوده و هم اکنون از بین رفته است ، از این اثر بعنوان قبر یاد شده که نوشته‌های حک شده بر آن نیز می‌تواند گواهی بر این مدعا باشد.
همچنین وجود استودانهایی مربوط به زرتشتیان در بالای این تپه نیز این تعبیر را تقویت می‌کند.
وی معتقد است : بر اساس باورهای زرتشتیان ، این قوم مردگان خود را در بالای تپه قرار می‌دادند ، اگر کرکسها ابتدا چشم راست مرده را در می‌آوردند ، این فرد را دارای کردار نیک می‌دانستند و جسد وی را به استودان منتقل می‌کردند در غیر اینصورت جسد در همان تپه باقی می‌ماند.
حوضچه دختر گبر نیازمند توجه بیشتری می‌باشد و متاسفانه هشت سطر اول کتیبه آن شکسته شده است.
گرچه 8 سطر آغازین این کتیبه آسیب زیادی دیده، اما بقیه آن خوانده و ترجمه شده و شامل موضوعاتی است مانند نام و نسب متوفی ، تاریخ نگاشته شدن کتیبه (11 آبان سال ششم یزدگردی)، نام کسی که دستور به ساخت این مقبره را داده و اشاره به این که شخص درگذشته را چگونه مطابق آیین‌های مرسوم زمان خود به خاک سپرده‌اند.
این اثر در سال 1334 کشف شده و در سال 54 به شماره 936 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و بر اساس مدارک تاریخی این اثر مربوط به قبل از اسلام و جزئی از عبادتگاه زرتشتیان و متعلق به قلعه ای در بالای تپه بوده است.
لازم به ذکر است بقعه متبرکه امام زاده عبدالرحمن در مرکز شهر و درکنار کوه حوض دختر گبر قرار دارد. بقعه این امام زاده دارای دو گلدسته و گنبد است که در شبستان وصحن جلوی آن گلزارشهدای اقلید قرار دارد و در انتهای شرقی آن مرقدامام زاده عبدالرحمن (ع) قراردارد.
ضریح این امام زاده باقلم کاریهای زیبا مزین شده است.

منابع:
www.farschto.ir
http://fa.wikipedia.org/wiki
www.eghlidkhabar.blogfa.com/
http://fars.isna.ir/Default.aspx
http://irna.ir/fa/news/81097181
چشمه رسول الله

چشمه رسول الله

چشمه محمد رسول الله یا چشمه رسول الله، از جاذبه‌های دیدنی شهرستان اقلید در استان فارس است که این چشمه در ضلع جنوب غربی و در کنار مزارع و زراعت‌های شهر اقلید واقع شده است. چشمه رسول الله درجنوب غربی شهر اقلید و درفاصله 5 کیلومتری آن قراردارد. از زیر یک تپه سنگی ، آب زلالی می‌جوشد که تف...

اطلاعات | نقشه
کتیبه و حوضچه دختر گبر

کتیبه و حوضچه ...

حوضچه دختر گبر یادمانی از عهد ساسانی و یکی از جاذبه‌های دیدنی شهرستان اقلید در استان فارس است. . در مرکز شهر اقلید به چند تپه بر میخوریم . در پای تپه دوم امامزاده ای با گورستانی بزرگ قرار دارد. در نیمه‌های این تپه در صخره سنگی، حوضی تراشیده شده است که در نمای جلوی آن در قابی 160*56 سا...

اطلاعات | نقشه
دریاچه کافتر

دریاچه کافتر

دریاچه آب شیرین کافتر با مساحتی در حدود 48 کیلومترمربع، در جنوب شرقی شهرستان اقلید در استان فارس واقع شده است. این دریاچه از زیستگاه‌های بسیار ارزشمند پرندگان مهاجر محسوب می‌شود. اگرچه این دریاچه یکی از زیباترین چشم‌اندازهای طبیعی استان می‌باشد، اما هیچ‌گونه حفاظت جدی از آن صورت نگر...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع اقلید

مسجد جامع اقلی...

این مسجد در جنوب شهرستان آباده در شهر اقلید قرار دارد که بنایی خشت و گلی می‌باشد و به صورت مستمر بازسازی شده است. ساختمان مسجد ظاهرا از اهمیت معماری و هنری زیادی بر خوردار نیست، اما کتیبه ای چوبین بر سردر مسجد نصب شده که بر اساس مفاد آن، مسجد در ماه ربیع الاول سال هشتصد و چهل و نه هجری ...

اطلاعات | نقشه
تنگه براق

تنگه براق

تنگ براق در شمال روستایى به همین نام در منطقهٔ کامفیروز، تقریباً روبروى آبشار مارگون قرار دارد. این تنگ، محل عبور یکى از شاخه‌هاى اصلى آب سد درودزن است. این رودخانه دیواره کوه را بریده و شکافی با دیواره‌هایی عمودی به پهنای چهل متر و در حدود صد متر بلندی درکوه بوجود آورده‌است. تنگ براق...

اطلاعات | نقشه
منطقه شکار ممنوع بصیران

منطقه شکار ممن...

منطقه شکارممنوع بصیران در قسمتی از شهرستان اقلید در استان فارس محصور است. این منطقه با مساحتی حدود صد و پنجاه هزار هکتار در چهار کیلومتری جنوب شهر آباده واقع شده است. منطقه شکارممنوع بصیران به دلیل گونه‌های نادر گیاهی و جانوری مورد حفاظت قرار گرفته و یکی از ارزشمندترین زیستگاه‌های حیا...

اطلاعات | نقشه
چشمه بالنگان حاجی آباد

چشمه بالنگان ح...

چشمه بالنگان یکی از چشمه‌های شهرستان اقلید در استان فارس می‌باشد. این چشمه که یکی از سرچشمه‌های رود کر است در نزدیکی روستاهای حاجی‌آباد و آسپاس از بخش سده اقلید واقع است. چشمه بالنگان که از بن کوه بلندی به جوشش می‌آید به طرف سد ملاصدرا راهی می‌شود و از آنجا به طرف سد درودزن و سر انجام ...

اطلاعات | نقشه
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب