جشن
انار یکی از آیینهای دیرینه برای شکرگزاری و سپاس از پروردگار برای برداشت محصول به شمار میرود، که در بسیار از استانهای کشور از جمله
ساوه،
کاشان،
گیلان و ... همچنان پابرجا باقی مانده است.
در کتیبههای
تخت جمشید میتوان کنده کاریهای
انار را مشاهده نمود و این خود نشانه شناخت ایرانیان از
انار و کشت و کار آن در
ایران باستان بوده، به طوری که در تمامی استانهای کشور در حاشیه کویر
مرکزی از قدیم الایام کشت و کار
انار به عنوان یک محصول اقتصادی رونق ویژه ای داشته و امروزه به عنوان یک محصول صادراتی عمده منبع درآمد اقتصادی کشاورزان است.
یکی از کارکردهای این گونه آیین ها، گرد آمدن اهالی، اقوام، معرفی فرهنگ بومی و راهکاری در جهت جذب گردشگر به مناطق است، به طوری که هریک از اقوام ایرانی، به شکرانه برداشت محصول در طول سال کشت و برداشت جشن شکرگذاری برپا میکنند.
جشن برداشت محصول
انار از آیینهای دیرینه ی مردمان روستاهایی
...مشاهده کامل متن مثل روستای کوهستانی نوده، شهرستان رودبار،روستای انبوه است که از سدههای گذشته تا به امروز،همچنان پابرجا باقی مانده است.
طبق سنت معمول،هرساله یک روز جمعه در فاصلهی روزهای 20 تا 25 مهر،مردم روستا به مزارع انار میروند تا محصول خود را برداشت کنند.
قبل از این روز کسی مجاز به برداشت محصول انار مزرعهی خود نیست چنانکه میگویند،اگر کسی یا کسانی پیش از روز معین،انارچینی کنند،در عرف مردم روستا مغضوب واقع میشوند و باید در انتظار مجازات متعارف باشند.رعایت این امر حاکی از تعهد به حفظ آداب و سنن گذشته است.
در بخش تارم اواخر شهریور ماه یا اوایل مهر یک روز از قبل تعیین میشود تا در آن روز اهالی روستا دسته جمعی به مزارع انار بروند و به همراه نواختن دایره و یا سرنا و دهل شروع به چیدن انار کنند.
روستای کوهستانی «نوده» فاراب،واقع در منطقه ی«عمارلو» شهرستان رودبار استان گیلان، اگرچه از برخی امکانات زندگی شهری، بینصیب نیست،با این حال به دلیل سه ویژگی:راه خاکی،خانههای گلی و اقتصاد زراعی و دامی،هنوز از روستاهای نسبتا بکر و سنتی به حساب میآید.
منابع:
http://www.yjc.ir/fa/news/4596769
http://www.beytoote.com/art/city-country/introduction-celebrate2-pomegranate.html
http://jashnname.com/article/wedding/1/236