یکی از لوحهای قدیمی خطی دنیا در
جیرفت توسط هیات باستان شناسی ایرانی کشف شد
طبق گفتههای سرپرست هیأت باستان شناسی
جیرفت کشف معماری محل عبادتگاه تمدن
جیرفت در نزدیکی تپه تاریخی کنار صندل، کشف مجسمه مرد سنگی که احتمال دارد یکی از خدایان این تمدن باشد و کشف لوح نوشته هایی که ثابت میکند تمدن
جیرفت یکی از مخترعین خط در دنیا بوده است همگی از ضرورتهای تمرکز گروه باستان شناسی ما بر این سه نقطه است
وی با اشاره به نوشتههای روی سه لوح باستانی کشف شده گفت: تا قبل از کشف این الواح فقط دو خط باستانی میخی و هیروگلیف به عنوان خطهای دوران باستان شناخته میشد، اما خطهای کشف شده که به صورت اشکال هندسی هستند، هیچ گونه معادلی برایشان وجود ندارد و تاکنون نیز هیچ یک از کارشناسان دنیا موفق به خوانده آنها نشده اند.
به عقیده وی کشف این الواح تمام تاریخ منطقه و دنیا را به هم ریخته است زیرا تا قبل از این، فرض، بر این بود که در منطقه جنوب شرق
ایران در دوران باستان سواد وجود نداشته است اما این کشفیات خلاف این ادعا را اثبات کرده است.
سرپرست هیأت باستان شناسی
جیرفت همچنین گفت: بدون شک این الواح متعلق
...مشاهده کامل متن به جیرفت نیست بلکه متعلق به یک پادشاهی بزرگ است که نزدیک به 400 کیلومتر وسعت داشته و ما احساس میکنیم جیرفت پایتخت این پادشاهی بوده است.
مطالعات پنج زبانشناس آمریکایی، فرانسوی، روسی، دانمارکی و ایرانی روی کتیبه کشف شده در جیرفت نشان داد که خط عیلامی نوشتاری این منطقه، 300 سال از خط نوشتاری تمدن بزرگ شوش قدیمیتر است.
محوطههای باستانی هلیلرود که در کنار رودخانه هلیلرود جای گرفتهاند دارای غنای تمدن بسیار زیادی هستند که در جریان کاوشهای علمی باستانشناسان و حفاریهای غیر مجاز قاچاقچیان، آثار سنگی، سفالی و بقایای معماری از هزاره سوم پیش از میلاد در آنها به دست آمد.
تاکنون در حاشیه رودخانه هلیلرود با 400 کیلومتر
طول، 120محوطه باستانی شناسایی شده است.
دو نظر جداگانه در باره این خط وجود دارد. "استان کلر" این خط را خط نوشتاری عیلامی میداند با توجه به نظر وی وقدمت 2500 پیش از میلاد ساله قلعه محل کشف این آجر این خط 300 سال از اولین خط نوشتاری عیلامی مربوط به این شوشیناک قدیمیتر است .
اماپروفسور والا فرانسوی معتقد است این خط ایلامی مقدم است و متعلق به 3 هزار سال پیش از میلاد مربوط میشود. باستان شناسان تاکید بیشتری روی نظریه اولیه دارند
این کتیبه روی آجری نوشته شده که گوشه چپ پایینی آن بر جای مانده است.
اگرچه تنها بخش هایی از دو سطر کتیبه در دست است، اما نوشته به روشنی به عنوان نسخه ای از خط نوشتاری عیلامی قابل شناسایی است که شناخته شدهترین آن، کتیبه پوزور این شوشیناک، پادشاه عیلامی در نیمه دوم هزاره پیش از میلاد است که از حفاریهای شوش به دست آمد.
سرپرست هیئت باستان شناسی گفت: «این کتبه آجری در یک ساختمان شاهی کشف شد. هنوز مشخص نیست که این خط در زمان چه پادشاهی نگاشته شده است اما قدمت این خط نیز به همین دوره باز میگردد.
مطالعات بیشتری لازم است و به احتمال بسیار قوی این خط قدیمیترین خط موجود باشد. کاوشهای بیشتری برای پیدا کردن بقیه این کتیبه در حال انجام است و باکشف آنها صریحتر میتوان درباره آن اظهار نظرکرد.
اما این که خط قدیمیتر از خط عیلامی شوش است شکی در آن نیست.»
مطالعات باستانشناسی قدمتی سه هزارساله را برای این منطقه رقم زدهاست. ظروف سنگی کشف شده از اهالی این منطقه در نیمه اول هزاره سوم نشان از هنر حجاری بسیار پیشترفته دارد که مانند آن را در همین دوران در بینالنهرین مشاهده نمیشود.
منبع:
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=88329&Serv=0&SGr=0
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=49161&Serv=0&SGr=0
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8608120590
http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=54172
http://jiroft-culture.mihanblog.com/post/3