نژو نام روستایی در شمال غرب
بانه واقع در بخش
مرکزی و فاصله 12 کیلومتری شهرستان است.
طبیعت زیبای این روستا در
بهار و تابستان باعث شده است که در سالهای اخیر بسیاری از مردم از شهر برای سپری کردن ساعاتی در دامان طبیعت، به مراتع و سبزه زارهای این روستا بیایند.
در سراسر خاک این روستا لولههای گلی به ضخامت حدود 10 سانتیمتر با قابلیت آبرسانی لوله های1/3پیدا میشود و در تمام زمینهای روستا چه مزارع و چه دامنه کوهها از این لولهها میتوان یافت.
آثار تاریخی روستا در شرق روستا به نام شارکون که فقط کوزههای بزرگ و کوچک گلی که داخل بعضی از آنها زغال پیدا میشود باقی مانده است که آن هم در طول زمان به دلیل کشت و عملیات کشاورزی کم کم از بین رفته است.
در غرب روستا قلعه ای قرار دارد که مهمترین اثر باستانی روستا است که در حد فاصل روستاهای سیوچ میرآباد علیا و نژو قرار گرفته است.
در اطراف این قلعه که با نام محلی (قه لای نژو) معروف است چشمههای آب فراوانی وجود دارد که باعث میشود تعداد زیادی از طبیعت گردان و مردم منطقه برای گشت و گذار و بازدید به آنجا بروند.
طبق گفته ساکنان این روستا،قدمت این قلعه به پیش از اسلام بر میگردد و با توجه به اینکه مقبره هایی که در این ناحیه موجود است به طرف بیت المقدس
...مشاهده کامل متن کنده شده اند این قول به نظر صحیح میرسد.
خرابه قلعه هم شامل دو قسمت است که به وسیله یک سنگ بزرگ به عنوان پل به هم مرتبط شده است.
این قلعه یک حوض آب دارد که از ساروج ساخته شده است و در چند سال قبل به کلی تخریب شده است و چیزی از ان باقی نمانده است.
ساکنان روستا به تخت سنگ بزرگی که در غرب قلعه قرار دارد اغلی بگ میگویند و ظاهرا اغلی بگ نام پهلوانی بوده است که ساکن آنجا بوده است و در هنگام لشکر کشی اعراب،در دشت میر آباد به آنها شبیخون زده است و تعداد زیادی از آنها را کشته است تا اینکه شبی گرفتار کمین اعراب میشود
گفته میشود جملهی الاکراد من الجن (کردها از جنیان هستند) به خاطر شبیخون زدنهای الغ بیگ گفته شده است.
در جنوب این روستا و در فاصله بین شوی و نژو یک سد باستانی (آبگیر) وجود داشت که قدمت زیادی داشت .
دیوارههای ساروجی این سد تا این اواخر هم موجود بود اما در حدود 17-18 سال پیش قرار شد تا طی یک پروژه عظیم، در محل سد باستانی یک سد جدید برای تامین مصرف آب کشاورزی و آشامیدنی شوی احداث شود و در جریان عملیات خاک برداری، دیوارههای ساروجی این سد باستانی تخریب شد و پس مدتی عملیات احداث این سد متوقف شد.
بیشتر مردم این روستا به کار کشاورزی مشغول هستند و همانند دیگر روستاهای ایران،جوانان سعی در مهاجرت به شهرهای دیگر را دارند
منیع:
http://www.yjc.ir/fa/news/4414733
http://www.srusht.blogsky.com/1391/03/27/post-154/
http://yakob.blogsky.com/1392/03/28/post-453
http://fereshtehayeweblogi.blogfa.com/post-59.aspx
http://www.banehpedia.com/posts/baneh-playgrounds/nezho