موج شکن نام اسکله ای در
بندر انزلی میباشد که یکی از قدیمیترین آثار این شهر محسوب میشوند و میتوان از آنها به عنوان شاهکار معماری قرن نوزدهم نام برد. ساخت این موج شکنها زیر نظر مهندسان روسی از سال هزار و دویست و هفتاد و چهار آغاز و در سال هزار و دویست و نود و سه به پایان رسیده است که بر روی پایه هایی چوبی ایجاد شده که طی این سالها مرمت گردیده اند.
این موج شکنها برای جلو گیری از آسیب رساندن امواج دریا به کشتیها ایجاد شده اندکه علاوه بر بهره برداری تجاری باعث ایجاد مکانی تفریحی برای گردشگران نیز شده است و نظر هر گردشگری را جلب میکند زیرا منظره دریا و ساحل و بلواری که از کنار ساحل میگذرد از روی موج شکن بسیار تماشایی و چشم نواز است.
قبل ازاینکه این موج شکنها ایجاد شوند کانالی که بین غازیان و انزلی بود همانند خلیجی بود که کشتیها برای بارگیری و پهلو گرفتن از آن استفاده میکردند ولی موجهای دریا به داخل کانال میکوبیدند که موجب آسیب رساندن به کشتیها میشد که همین امر مسئولان را به فکر ساخت موج شکن انداخت و در سال هزار و دویست و هفتاد و چهار قرار داد ساخت آن نوشته شد.
برای ساخت این موج شکنها برای سهولت و تسریع در انجام کارها راه اهنی به طول چهارده کیلومتر از پونل تا کپور چال کشیده شدکه پس از استخراج سنگها از کوههای پونل به کپور چال آورده میشد
...مشاهده کامل متن و از انجا توسط کرجیها به و وسیله قایقهای موتوری به محل احداث انتقال میافت.
از سال هزار و سیصد و شش که اداره بندر، از شوروی به ایران تحویل داده شده، اداره بندر انزلی برای تعمیر و مرمت این موج شکنها دست به کار شد و برای جلوگیری از آسیب رساندن امواج به این سازه از مکعبهای بتونی در جلو و اطراف موج شکن استفاده کرد و بعدها نیز فضای خالی زیر موج شکن را با بتون پوشاندند.
منابع:
http://abays.blogfa.com/post/472
http://fa.wikipedia.org/
http://khazarfood.com/fa/Details525.aspx
http://www.karkan.ir/post-5607