توضیحات

ویرایش
روستای توریستی آسیاب سر در بخش مرکزی شهرستان بهشهر و در ۱۵ کیلومتری جاده نکا قرار دارد ،که از طـــرف شمال وصل به جـــاده سراسری بهشهر و نکا و منتهی به زمین‌های کشاورزی ، از ســوی جنوب به سلسله جبال البـــرز و از طـــرف شرق به روستای کوهستان و ازسمت غرب به روستای گرجی محله متصل میگردد.
روستای آسیاب‌سر همچوار روستای کوهستان می‌باشد. نهر ایجاد شده توسط چشمه آسیاب‌سر جدا کننده دو روستا می‌باشد. فاصله تا رستمکلا ۲ کیلومتر است.
این روستای با دارا بودن طبیعتی کم‌نظیر، بکر و منحصربه‌فرد چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند و آب و هوای آن نشاط و شادابی را بر جان و روح انسان می‌نشاند.
روستای آسیاب سر بهشهر ازجمله روستاهای 17 گانه هدف گردشگری و نخستین روستای انتخاب شده برای توسعه گردشگری و حفظ میراث کهن نیاکان و احیای فرهنگ منطقه است که آغوش خود را به روی گردشگران به‌خصوص گردشگران علاقه‌مند به طبیعت گردی گشوده است.
ویژگیهای ...مشاهده کامل متن طبیعی روستا
الف: ناهمواری ها:
شکل نا هموار ی‌های روستا بگونه ای است کـه به روشنی می‌توان آن را به دو قسمت جلگه ای و کوهستانی تقسیم کرد . امتداد و جهت رشته کوه البرز به صورت دیواری در مسافتی تقریبی به طول 700 متر ناحیه‌ی جنوبی روستا را با ناحیه‌ی شمالی آن که به صورت جلگه ای می‌باشد تقسیم می‌کند بدین علت تقریبا در سراسر روستا ( ازجنوب به سمت شمال ) شیب زمین کاهش می‌یابد .
شایان ذکر است در فاصله‌ی 1600 متر از جاده (بهشهر ـ نکا ) به سمت جنوب روستا ، زمین قسمت غربی روستا دارای شیب می‌باشد که منازل مسکونی روستائیان در بالای ارتفاعات منظره زیبایی را بوجود آورده است .
ب) کوه ها:
کوه‌های روستا متعلق به رشته کوه البرز است و بر اثر کوهزایی آلپی دوره سنوزوئیک ( ترشیاری ) تشکیل شده است و از دل کوههای این روسنا چندین چشمه می‌جوشد که کوسان رود را پدید آورده است که این رود موجب جدایی دو روستای آسیابسر و کوهستان گردیده است .
همچنین در پیدایش و گسترش قسمت شمالی ( جلگه ای ) روستا عواملی از قبیل میزان آب کوسان رود ، و سعت حوضه کوسان رود ، شیب بستر کوسان رود ، مقاومت سنگ‌ها و در نهایت عمق دریای خزر موثر بوده است .
ج) پوشش گیاهی :
تنوع پوشش گیاهی ، بویژه در قسمت جنگل در سطح اراضی روستا کاملا مشهود می‌باشد . البته در گذشته فلمرو جنگل روستا ، وسیع‌تر از امروز بوده است ولی استفاده بی رویه و قطع در ختان توسط مردم جهت احداث بنا و سوخت ، در زمانی که منابع سوختی مانند نفت و….
براحتی در دسترس نبوده است و در زمانی که روستا از نعمت گاز محروم بوده است و قطع درختان توسط شرکت‌ها مانند نکا چوب و …. از وسعت جنگل کاسته است و حواشی شمالی جنگل بعضا توسط برخی از اهالی تصرف شده و به کشت انواع محصولات و ایجاد باغ‌ها اختصاص یافته است .
وبا توجه به ارتفاع زمین ،در جنگل روستا ، در ختان پهن برگ و سوزنی برگ ازقبیل آزاد، ازگیل، افرا، انجیلی،اوجا ، مازو ، تمشک ، راش و توسکا فراوان دیده می‌شود .
د) ژئو مرفولوژی:
شرایط جغرافیایی روستای آسیابسر به تبعیت از عمل نیرو‌های داخلی و خارجی زمین ، پسروی دریا و فرسایش ، امکان تشکیل رسوبات تمام دوران‌های زمین شناسی را فراهم کرده است .
قدیمی‌ترین سنگ‌های زمین روستا از نوع سنگ هاتی شیستی دوران پرکامبرین است و رسوبات دوران پالئوزوئیک که بیشتر از نوع آهکی هستند در ارتفاعات این روستا گسترش دارند همچنین رسوبات دوران مزوزوئیک که عمدتا از نوع آهکی لار ، ماسه سنگ و شیل شمشک تشکیل شده اند به صورت نوار پیوسته ای شرقی ـ غربی کسترش دارند .
همچنین در این روستا رسوبات دوران سنوزوئیک (ترشیاری ) که بصورت رسوبات آهکی هستند و مر بوط به رسوبات دوره نئوژن دریای مازندران میباشد وجود دارد و وجود آبرفت‌های رودخانه ای رسوباتی را بوجود آورده است که به صورت نسبی موجب حاصلخیزی خاک‌ها گردیده است که اکثر این رسوبات متعلق به دوران کواترنر می‌باشد که به رسوبات کواترنری معروف می‌باشد .
ه) آب و هوا :
روستای آسیابسر آب و هوای معتدل خزری دارد و به سبب نزدیکی با دریای خزر ، دیوار کوهستانی البرز و کمی فاصله بین کوه و دریا ، دمایی معتدل و رطوبتی دارد به طوری که میزان بارندگی آن همانند دیگر مناطق شهرستان قابل توجه می‌باشد و توزیع فصلی باران متناسب و دوره خشکی کوتاه است و به علت رطوبت نسبی بالا و پوشش ابری مداوم آسمان و کمی ارتفاع ، دمای هوا معتدل و دامنه‌ی گرمای آن محدود است و تابستان‌های گرم و مرطوب ( شرجی) و زمستان هایی معتدل و مرطوب دارد و یخبندان به ندرت اتفاق می‌افتد .
و) بـــاد :
از وضعیت جغرافیایی این منطقه روشن است از آنجایی که این منطقه تحت تاثیر توده هوای سیبری می‌باشد باد‌های خوبی می‌وزد و جهت باد در روز اکثرا بصورت شمال غربی به سمت جنوب شرقی و در شب اکثرا به صورت جنوب به سمت شمال می‌باشد .
که وزش باد در شب بویژه در فصل تابستان خنکای مطبوعی را برای آن دسته از ساکنینی که ساختمان آن‌ها دارای درب و پنجره جنوبی می‌باشد به ارمغان می‌آورد .
البته در گذشته قلمرو جنگل روستا وسیع‌تر از امروز بود ولی استفاده بی‌رویه از منابع طبیعی و قطع درختان توسط مردم برای احداث بنا و تامین سوخت و بهره‌برداری از جنگل‌ها توسط شرکت‌های مختلف از وسعت جنگل کاسته و حواشی شمالی جنگل بعضاً توسط برخی از اهالی تصرف شده و به کشت انواع محصولات و ایجاد باغ‌ها اختصاص یافته است.
بنابر تحقیقات و بررسی‌های به‌عمل‌آمده بافت قدیمی روستای آسیابسر را مهاجرانی تشکیل می‌دهند که در سال 1023 هجری قمری از گرجستان به این نواحی عزیمت کرده و با بومی‌هایی از نژاد تیورها در این نواحی زندگی می‌کردند.
قرار گرفتن روستای آسیابسر در کنار رودخانه و عوامل طبیعی مناسب موجب شد که این منطقه مکان مناسبی برای تاسیس آسیاب‌های آبی شود. به گفته بزرگان این روستا، شمار آسیاب‌های آبی که قدمت آنها 4 قرن بوده به 40‌آسیاب می‌رسید که پس از گذشت زمان به 18‌آسیاب تقلیل یافت.
مردم این روستا در گذشته علاوه بر آسیاب کردن گندم و شالی مصرفی خود، با آسیاب گندم وشالی روستاهای اطراف از این طریق زندگی خود را می‌گذراندند، لذا عزیمت افراد منطقه به این روستا برای آسیاب‌کردن محصولات بوده است.
با توجه به لهجه تبری، گذاشتن «سر» به آخر اسم در واقع نشان اسم مکان بوده که در ادبیات قدیم به‌ویژه در ادبیات مازندرانی رایج و مرسوم بود و به همین لحاظ محل مذکور آسیابسر نامیده شد.
ازجمله مکان‌های تاریخی این روستا که در مرکز آن واقع شده مقبره آل وات بابلکانی با نام‌های میرکمال الدین و میرشمس الدین بابلکانی است که در قرن هشتم و نهم هجری در طوسان (آسیابسر کنونی) به خاک سپرده شده‌اند.
آتشکده کیکاووس بن قباد ساسانی و قلعه طوس نوذر که به قلعه شاه‌نشین معروف است در ضلع جنوب‌غربی روستا از دیگر میراث فرهنگی این روستا به حساب می‌آید.
یکی دیگر از آثار باستانی این روستا قلعه نرگسی است که در داخل جنگل واقع شده است و برای دسترسی به آن باید مسیری صعب‌العبور را طی کرد.
آسیابسر حدود 1750 نفر جمعیت دارد و از امکاناتی همچون آب، برق، گاز و تلفن بهره‌مند است. همچنین از 2 مسجد، یک حسینیه، حمام و خانه بهداشت نیز برخوردار است.
90 درصد از مردمان این روستا باسواد هستند و بیشتر اهالی این روستا به کار کشاورزی مشغولند. آسیابسر حدود 1750 نفر جمعیت دارد و از امکاناتی همچون آب، برق، گاز و تلفن بهره‌مند است.
همچنین از 2 مسجد، یک حسینیه، حمام و خانه بهداشت نیز برخوردار است. 90 درصد از مردمان این روستا باسواد هستند و بیشتر اهالی این روستا به کار کشاورزی مشغولند.

منابع :
http://www.iranvillage.ir/
http://www.asiabsar.com/
http://wikiroosta.ir/
تالاب لپو و زاغمرز

تالاب لپو و زا...

مجموعهٔ مرداب‌هاى لپو، شیرخان لپو و پلنگان به فاصلهٔ یک کیلومترى جنوب دریاى خزر و در شرق نیروگاه نکا و شمال منطقهٔ زا‎غ‌مرز قرار گرفته‌‌اند. این مرداب‌ها ظاهراً زمانى جزء دریاى خزر بوده‌اند که بعدها با عقب‌نشینى دریا به صورت آب باریکه‌اى جدا باقى مانده‌اند و با گذشت زمان با آب دریا و ...

اطلاعات | نقشه
پناه گاه حیات وحش میانکاله

پناه گاه حیات ...

پناهگاه حیات وحش میانکاله شامل شبه جزیره میانکاله، خلیج گرگان و جزیره آشوراده می‌باشد و این پناگاه مشتمل بر خلیج گرگان، جزیره آشوراده و شبه جزیره میانکالیه است که حدود هفت هزار هکتار وسعت دارد و به عنوان یکی از ذخایر زیست محیطی کره زمین از سوی یونسکو به ثبت رسیده است. تالاب بین‌المللی ...

اطلاعات | نقشه
عمارت باغشاه  (  پارک ملت - کاخ چهلستون )

عمارت باغشاه ...

باغ مصفا و دل فریبی که امروزه محل شهرداری بهشهر است، همان باغشاه معروف به اشرف البلاد دوره صفوی است که به گفته سیاحان و جهانگردان،پر از درختان سرو صد ساله و گل‌های آراسته بوده است. پارک ملت در مرکز شهر واقع بوده و مرکز آثار تاریخی دوره‌ی صفوی در شمال کشور محسوب می‌شود. این مکان به سال ...

اطلاعات | نقشه
مجموعه تاریخی عباس آباد

مجموعه تاریخی ...

عباس آباد بهشهر یکی از دیدنی‌ترین مناطق شمال کشور است که تاریخ و طبیعت را با هم تلفیق کرده و اثری به یاد ماندنی پدید آورده است. درباره بهشهر می‌گویند که چون مادر شاه عباس، بهشهری بوده، او با مسافرت به بهشهر، این شهر را پایتخت تابستانی خود کرده و نام آن را به اشرف‌البلاد، یعنی بهترین و ش...

اطلاعات | نقشه
روستای پاسند

روستای پاسند

پاسند، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بهشهر است،اگر برای گردش و تفریح استان مازندران را انتخاب کرده اید این سفر را به طرف شرق استان مازندران ادامه دهید به شهرستان بهشهر می‌رسید که روستای زیبای پاسند و منطقه پاسندرز درست سه کیلومتر در شرق در سمت راست اتوبان و در جوار رودخانه پاسند با...

اطلاعات | نقشه
کاخ صفی آباد

کاخ صفی آباد

کاخ صفی آباد، در جنوب غرب شهرستان بهشهر در سال ۱۰۱۰ هجری قمری به فرمان شاه عباس کبیر ساخته شده است. شاه‌عباس به‌دلیل علاقه‌مندی به فرزندش این بنا را کاخ صفی‌آباد نام نهاد. این عمارت از جمله ابنیه تاریخی و باشکوه دوره صفویه است که در دوران قاجار به‌علت بی توجهی به کلی ویران شد، ولی در...

اطلاعات | نقشه
غار هوتو

غار هوتو

غار هوتو کمربند در محدوده شهری شهرستان بهشهر و در روستای تروجن (شهیدآباد) قرار دارد. این غار در حدود سال‌های 1949 و 1951 میلادی توسط «پرفسور استانلی کوور»، استاد دانشگاه فیلادلفیا کشف و بررسی شده است. در این غار بقایایی از صنایع سنگی شامل ابزارهای خراشنده، پوست کنی، سوراخ کننده و فلزی...

اطلاعات | نقشه
روستای آسیاب سر

روستای آسیاب س...

روستای توریستی آسیاب سر در بخش مرکزی شهرستان بهشهر و در ۱۵ کیلومتری جاده نکا قرار دارد ،که از طـــرف شمال وصل به جـــاده سراسری بهشهر و نکا و منتهی به زمین‌های کشاورزی ، از ســوی جنوب به سلسله جبال البـــرز و از طـــرف شرق به روستای کوهستان و ازسمت غرب به روستای گرجی محله متصل میگردد...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
باج خاله یا تتوک

باج خاله یا تت...

تتوک ، مارجان تتو ، سیم سیم کا یا باج خاله ( در زبان مازندرانی ) و کفش دوزک (در زبان فارسی ) ، مثل پروانه ، در گروه حشرات قرار دارد و بدیهی است که از دسته‌ی پرنده‌های مهره دار تخم گذار نیست ولی خرده باوری درباره‌ی این حشرات میان مردم مازندران البته گروه نونهالان و نوجوانان و بچه‌ها رای...

اطلاعات
لچک

لچک

لچک از پارچهای به شکل سه گوش و سفید تهیه میشود. در قسمت جلو لچک نواردوزی شده است. زنان این لچک را با سبک خاص به سر میبندند. لچک بارزترین پوشاک در میان زنان ساحل خزر بوده و در تمام منطقه عمومیت دارد. یک لچک بطوری که پهنای آن را روی پیشانی و دو انتهای آن پس سر بسته می‌شد. برای پیر‌زن‌...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب