آدرس : اتوبان قزوین- رشت ، بعد از رودبار – در رستم آباد در جاده سمت راست
درفک نام قلهای در استان
گیلان و در رشتهکوه
البرز است. نام قلهٔ درفک به روایتی از دال فَک (دٌلفَک) آمدهاست که در
گویش دیلمی، دال، نام پرندهای است از خانوادهٔ عقاب و فَک به معنی آشیان و آشیانه است.
بنابراین دالفک، یعنی آشیانه عقاب. اما بر اساس روایت دیگری، نام درفک از قوم دربیک آمده که تیرهای از ساکنان حوالی دریای خزر بودهاند.
پرترددترین قله این رشته کوه هم
قله درفک است که با ارتفاع 2714 متر در محدوده شهرستان
رودبار، بخش رحمتآباد و بلوکات، دهستان دشتویل و در 27کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان
رودبار قرار گرفته است.
برخلاف عقیدهی بسیاری، بلندترین قلهی کوه درفک، قلهی شمالی (که در آن ریزش رخ داده) نمیباشد. بلکه قلهی بلند آن، یکی از قلل جنوبی اطراف چاله درفک است و شاید بتوان گفت که بکرترین طبیعت و آب و هوا را در میان قلههای دیگر دارد.
تک قله کم ارتفاع و غیر جنگلی درفک که در بسیاری آن را آتشفشانی خاموش میدانند در متنهی الیه ناحیه کوهستانی
البرز غربی در نزدیکی مرزهای
...مشاهده کامل متن کوهستانی کوهای گشلان قرار داشته و از شمال توسط یک دیواره عظیم آهکی 500 متری به منطقه جنگلی سیاهکل و دیلمان از جنوب به منجیل و از شرق به دیلمان و از غرب به دره رودخانه سفید رود محدود میگردد .
دامنههای شمالی این کوهستان عمدتاً جنگلی و در جنوب کاملاً کوهستانی و عاری از جنگل میباشد . درفک از سمت شمال امتداد ندارد و به دشت گیلان و دریای خزر مشرف است.
جبهههای متفاوت درفک ویژگیهای خاص خود را دارند که از جهات جغرافیایی و پوشش گیاهی از مناطق نیمه خشک و مراتع سرسبز تا جنگلهای انبوه متغیر میباشند.
برنامهی صعود به قله با اینکه ارتفاع کمی دارد ولی از لحاظ طولانی بودن زمان دسترسی به آن وجود شیب زیاد در مسیر صعود و ارتفاع مفید قابل صعود ، یک برنامهی ارزشمند کوهنوردی محسوب میشود.
به نظر عده ای، درفک در پاییز، رویاییترین آب و هوای خود را تجربه میکند. آب و هوای خنکی که در آن نه خبری از هوای مرطوب و شرجی و دم کرده گیلان است و نه طبیعت یک دست سرسبز این منطقه.
شما در پاییز درفک رنگین کمانی از رنگها را میبینید که ذهنیتتان را درباره سرسبزی گیلان عوض خواهد کرد.
به تمام اینها مه غلیظ و ابرهایی که در ارتفاعات تا زیر پای شما میرسند را اضافه کنید تا متوجه شوید که چرا سفر به درفک در پاییز میتواند بهترین تجربه طبیعت گردی شما باشد.
مسیر صعود به درفک
برای صعود از این مسیر باید به سیاهکل رفته و از جاده دیلمان که از انتهای خاکی آن به روستای معروف شاه شهیدان میرسیم شروع کرد. ابتدای کوهپیمایی از شاه شهیدان به صورت مراتع و علفزار شروع میگردد و بعد از حدود یک ساعت به ابتدای مسیر جنگلی خواهیم رسید که عبور از جنگلها نیز حدود یک ساعت طول خواهد کشید.
بعد از آن به ییلاق« وزنه بن» میرسیم که در آن چشمه ای گوارا انتظار کوهنوردان را میکشد و ادامه مسیر را میتوان تا کاسه درفک پیمود. مسیر اول سینه کش سمت راست است که به تدریج صعود کرده و به خط الراس کاسه ختم میشود و مسیر دوم نیز مسیر سمت چپ که از حاشیه دره ای پرشیب به ارتفاعات قله میپیوندند.
از « چشمه وزنه بن» تا قله سه ساعت طول خواهد کشید.
طولانیترین مسیر آن مسیر از «سطلخ جان» (جبهه غربی) میباشد که این مسیر از مسیرهای طولانی صعود به درفک میباشد و در سمت غرب واقع است. بدون شک مسیر سطلخ جان از زیباترین مسیرهای درفک و یا بهتر بگوییم از زیباترین مسیرهای کوهستانی ایران میباشد که از انتهای روستا از کنار استخر بزرگ آب از پاکوب مشخصی صعود آغاز میشود که در حین گذشتن از جنگل از پیچ و خمهای دره نیز میگذریم تا به منطقه «گرده تال» برسیم از آنجا نیز صعود خود را ادامه میدهیم تا به «سیاه دره» رسیده و بعد از مدت ساعتی گذشتن به منطقه «جیرونی پایین» رسیده که دارای سنگهای سفید و چند گودال در سمت چپ است و کمی پایینتر از آن چشمه آبی قرار دارد که در انتظار کوهنوردان است.
بعد از آن به منطقه «جیرونی بالا» و بعد از مدت زمانی به منطقه معروف پهن دشت خواهیم رسید و حدود 2.5 ساعت پس از آن نیز در منطقه کاسه درفک قرار خواهیم گرفت.
غار درفک
از نقاط دیدنی این کوه باید به یخچال درفک (کاسه آتشفشان در قله آن) اشاره کرد. در این قسمت دامداران کلبههای زیادی ساخته اند که در فصول بهار و تابستان مورد استفاده آنها قرار میگیرد.
در گوشه ای دیگر از کاسه درفک نمادی زیبا و عمیق واقع شده است که به جهت ذخیره شدن برف زمستانی در درون آن (به سبب شکل خاص دهانه) و تبدیل آنها به یخ زیبایی خاص را در غار تشکیل میدهد.
شیب غار زیاد بوده و پیمایش درون غار را با مشکل روبرو میسازد. ییلاق نشینان منطقه در تابستان برای مصارف خود از این یخها استفاده میکنند. دهانه این غار وسیع و تنگ است و وارد شدن به آن بدون تجهیزات یخ نوردی عملا امکان پذیر نیست.
لازم به ذکر است، زلزله مهیب 31 خرداد ماه سال 1369 که قسمت هایی از بخش تیغه ای این قله را در هم فرو ریخت و از آن زمان تا کنون هر سال بر شدت فرسایش این قله افزوده شده است بطوری که این فرسایس و سقوط سنگها از ارتفاعات به دامنهها و مراتع پایین دست ، مشکلاتی برای دامداران این مناطق بوجود آورده است .
این ارتفاعات سنگلاخی که دارای پوشش مرتعی خاص و منحصر به فردی است بیش از هر بخشی از دیگری از این قله در معرض تهدید و تصرف جمعیت انسانی قرار گرفته است .
در بخش ارتفاعات قله درفک نیز به دلیل چرای دائمی دام امکان رویش مجدد پوششهای گیاهی ضعیف شده و زیردرختان آن هیچ درخت تازه رسته ای دیده نمیشود. همچنین سگهای درفک پس از سگهای سبلان ، وحشیترین سگهای ایران محسوب میشوند.
بنابراین به شدت مراقب باشید.
چنانچه در پاییز به این منطقه سفر نمودید، به احتمال زیاد دچار باران میشویم. پانچو همراه داشته باشید .
منابع:
http://tourismgilan.persianblog.ir/post/47
wikipedia.org/wiki/درفک
http://www.ghanoononline.ir/
http://gardeshdust.blogfa.com/post-86.aspx
http://khabareno.com/fa/news/3523
http://anzali-college.blogfa.com/post-119.aspx
http://www.gchto.ir/main/media/f/gholeh%20dorfak.pdf
http://v6rg.com/?p=135