قلعه تاریخی جوشین یا جوشون در 26 کیلومتری غرب
ورزقان به طرف
جلفا و در 6 کیلومتری روستای جوشین واقع شده و راه آن بسیار سخت و کوهستانی است.
قلعه بر فراز کوهی است که سه طرف آن را شیبهای دیوار مانند احاطه کرده است و تنها راه ارتباطی آن یک گذر کوهستانی تنگ است که فقط یک یا دو نفر میتوانند به زحمت از آن بالا بروند، به این علت، نگاهبانی و دفاع از این قلعه حتی با تعدادی معدود هم ممکن بوده است.
قلعه جوشین دارای استخرهای متعددی است که در دل سنگهای خارا کنده شدهاند. میگویند وقتی آتش در این قلعه مشتعل میشد از قلعه بابک، آغجاقلعه و قیزقلعه سی واقع در
جمهوری آذربایجان دیده میشده است.
نیروهای رزمی با این وسیله به همدیگر علامت جنگ یا صلح میدادند. این قلعه نیز به احتمال زیاد به زمان مادها مربوط میشود. قلعه ی جوشین در حمله اعراب به
ایران یکی از مراکز مقاومت بود.
سفالهایی که در محوطهی قلعه پیدا شده مربوط به هزاره اول قبل از اسلام و قرون اولیه اسلام تا قرن ششم هجری قمری است.
سفالهای به کار رفته در معماری این قلعه به دو رنگ قرمز و نخودی هستند که روی آنها تزئینات ظریف و منحصر به فردی با نقشهای سنتی آن
دوره ...مشاهده کامل متن و اشکال هندسی، موجی، نوارهای افقی و خطوط نقطه چین به چشم میخورد.
این سفالها با خمیر مایه مواد کانی و به صورت چرخ ساز ساخته شده اند تا ظرافت بیشتری داشته باشند.
اصلیترین ویژگی قلعه جوشین که آن را از قلعههای دیگر متمایز میکند، پلکانی است که در دامنه کوه کنده شده و دیواره هایی که در قسمت جنوب قلعه قرار داشتند و به صورت سنگهای خشکه چین ساخته شده بودند اما در طول زمان از بین رفتند.
کشف سفالینههای ۶۵۰۰ ساله
کاوشهایی که در قلعهٔ «جوشین خاروانا» صورت گرفته سفالینههایی از هزاره اول قبل از میلاد به دست آمده است. خاروانا یکی از شهرهای قدیمی ورزقان و منطقه «دیزمار» بوده و اوج شکوفایی آن به عهد سلجوقیان بر میگردد که به لحاظ قدمت طولانی، آثار تاریخی بسیاری را در خود گنجانده است.
در کاوشهایی که بر روی این قلعه صورت گرفته سفالینههای ۶۵۰۰ ساله از هزاره اول قبل از میلاد و قرون اولیه اسلام به دست آمده است.
در لایه نگاریهای صورت گرفته توسط تیم کاوش و باستان شناسی، آثار، اشیا و آویزهایی از دورههای مختلف تاریخی به دست آمده که قدیمیترین آنها سفالهای مربوط به اواخر دوره نوسنگی یعنی حدود ۶۵۰۰ سال پیش است همچنین تیم کاوش، ابتدا لایه نگاریهایی را به صورت حفاری عمودی برای شناسایی لایههای مختلف در این تپه آغاز کرده و با ایجاد ترانشههای پلکانی لایههای مختلف را مشخص کردند.
سفالهایی مربوط به دورههای ساسانی، هخامنشیو عصرآهن، پیکرکهای گلی و سفالی و مفرغ قدیم، درفشهای استخوانی و ابزار سنگی، اجاقهایی مربوط به عصر مفرغ، سرنیزههای آهنی، اشیا و آویزهای مختلف مفرغی آثاری هستند که در این تپه شناسایی شده و به دست آمدهاند.
مسیر دسترسی:
برای دیدن قلعه گال- جوشن باید به استان آذربایجان شرقی،35کیلومتری غرب ورزقان به سوی جلفا و۳کیلومتری روستای گال بروید. روستایی که به بخش خاروانای این شهرستان تعلق دارد و شما را از راهی سخت وکوهستانی به قلعه گال-جوشن میرساند.
روستای جوشین
روستای جوشین در اذربایجان شرقی واقع شده است که حدودا ۱۰۰ کیلومتر با تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی فاصله دارد که مابین ورزقان و خروانق (خاروانا)قرار دارد .
روستای جوشین بسیار سر سبز است و دور و اطرافش رشته کوهای بلندی قرار دارد که با هشت روستای دیگر همسایه است، که نام آنها عبارتنداز : (روستای گال ٬علی یار٬اوانسر٬کلو٬قره قیه ٬ گیومت٬بیشک٬سقای٬ سرکش) و مرکز آنها هم دهستان جوشین است که عمدهترین کار مردمان این روستا کشاورزی ٬دامداری و زنبور داری است قدمت دهستان جوشین قبل از دین اسلام است .
منبع :
http://wikimapia.org/
http://goshinnews.blogfa.com/
http://www.farsnews.com/newstext.php?