در شهرستان میرجاوه قبرستانی منحصربفرد قرار دارد که قبرهای آن هرگز نور و گرمای خورشید را احساس نکردهاند.
شهرستان میرجاوه آثار تاریخی و طبیعی بسیاری دارد که قبرستان هفتاد ملا نیز از جمله این جاذبههای منحصربفرد و زیبای تاریخی است.
این قبرستان بیش از ۵۰۰ متر مربع وسعت دارد و به شکل کمانی در بخش شرقی روستای روپس از توابع میرجاوه در سینه کوه واقع شده است. قبرها همیشه در سایه قرار دارند و به همین علت از گزند باد و باران در اماند.
همچنین نور خورشید هیچ وقت بر این قبرها نمیتابد و همیشه در سایه قرار دارند. قبرستان هفتاد ملا در فاصله ۶۳ کیلومتری شهرستان میرجاوه قرار گرفته است.
این بنا در دل صخره ای بزرگ واقع شده است و سبک معماری آن به اوایل دورهی اسلامی بر میگردد که تقلیدی از زیگوراتهای مقبرهی کوروش در بین النهرین است و ابزار سازندهی آن خشت خام میباشد، که نحوهی بنای آن بدین صورت است که ابتدا یک محل صندوقچه مانندی ساخته و سپس جسد را درون آن نهاده و روی آن را با چوب پوشانده اند ،سپس گنبد مثلثی شکل به ارتفاع بیش از یک متر روی آن ایجاد نموده اند ، این قبرستان از باد ، باران و نور خورشید محفوظ است و بقایای اجساد نیز به وفور درآن یافت میشوند که در دههی اخیر جسد کودکی خردسال به صورت کاملا سالم در آنجا پیدا شده است .
مردم این روستا به گویش پارسیوانی که نوعی فارسی شکسته است تکلم میکنند و اکثر ساکنان آن از طایفهی مرادزهی میباشند. این روستا در 13 کیلومتری روستای تمین از توابع میرجاوه در شمال تفتان واقع شده است و دارای محلهای جذاب توریست پذیری میباشد، همچنین نسبت به این قبرستان افسانه پردازیهای زیادی شده است زیرا تاریخ واقعی آن بنا و راز و رمزهای آن بر کسی پوشیده نشده است .
البته دو روایت در مورد آن وجود دارد که اول پس ورود اسلام به این منطقه موبدان زرتشتی به این مکان پناه بردند و در همان جا پس از مرگ دفن شدند که با توجه به معماری قبرها قابل قبول و روایت دوم هم این که بعلت اینکه این منطقه در مسیر رودخانه بوده مردم از دنیا رفته گان خود را در ارتفاعات جهت در امان ماندن سیلابها در این مکان بلند دفن میکردند که موفعیت جغرافیایی منطقه بیانگر این موضوع هم هست.
این اثر در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۸۲۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
توجه داشته باشید نقشه حدودی تنظیم شده است اگر دوستان و همراهان تیشینه از محل درست این گورستان آگاهی دارند لطفا مارا همراهی کنند.
منبع :
معرفی فرهنگ عامهی تفتان ، گردآونده:احمد مرادزهی
http://www.irancaves.com/
http://www.yjc.ir/
http://chn.ir/NSite/FullStory
http://balochan.persianblog.ir/