مهدی شهر یا سنگسر سابق مرکز شهرستان مهدیشهر، خاستگاه ایل سنگسری است که خانوارهای عشایری از اواخر شهریور تا اواسط خرداد ماه در آن سکونت دارند . سنگسریها شاخصترین کوچندگان دامنههای
البرز هستند، آنها طولانیترین مسیر کوچ جهان را طی میکنند به طوری که فاصلهی دورترین نقطهی ییلاقی و قشلاقی آنان به بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر میرسد.
برنارد هوکارد محقق مشهور اروپایی نیز معتقد است عشایر ایل سنگسری طولانیترین مسیر کوچ رو جهان را دارا هستند . باغ موزه عشایری ایل سنگسر در تاریخ 26/12/1387افتتاح گردید.
این موزه یکی از موزههای مردمشناسی شهرستان
مهدیشهر در استان
سمنان است.
این موزه که نخستین موزه خصوصی استان
سمنان است، دارای مجموعهای ارزشمند از آثار تاریخی عشایر ایل سنگسر است و تاریخ عشایر ایل سنگسر در این موزه نگهداری میشود.
موزه از دو بخش سالن و فضای باز تشکیل شده است.
سالن موزه دارای چهار بخش با موضوعات مجزا بوده و هر بخش دارای چیدمان ویژهای است، بخش نخست به ابزار و ادوات پشمچینی و مراحل تولید انواع نخ و پارچههای پشمی و ابریشمی توس بانوان ایل سنگسر اختصاص دارد.
بخش دوم شامل انواع دستافزارهای زندگی روزمره و دوگانه ایل نیمه کوچه رو سنگسر بوده
...مشاهده کامل متن و انواع ظروف، ابزار، جنگ افزار و... را شامل میشود.
بخش سوم به نمایش صنایعدستی و هنر سوزندوزی، پوشاک و نمایهای از زندگی شهرنشینی مردم ایل سنگسر در دهههای گذشته پرداخته است.
علاوه بر موارد فوق در محوطه ساختمان به نمایش برخی از سازههای عشایری پرداخته شده است، از جمله این سازهها میتوان به تنور، سازه اختصاصی تولید کره، انواع اجاقهای اختصاصی تولید انواع لبنیات، سیاهچادر سنگسری به عنوان بزرگترین نوع سیاه چادر در بین ایلات کشور با اشکوبهای متعدد و سازههای داخل آن، ابزار و ادوات مشاغل مرتبط با زندگی عشایری ( از جمله ادوات کشاورزی و غیره) اشاره کرد.
تاکنون بیش از 1050 قلم از اشیاء فرهنگی و تاریخی و دستافزارهای مورد استفاده در زندگی روزمره ایل سنگسر از طرف مردم فرهنگ دوست به موزه اهدا شده و یا از آنها خریداری گردیده است.
منبع:
http://www.mirassemnan.ir/
http://sangsarmuseum.ir/
http://nabzezendegi.ir/