توضیحات

ویرایش
یکی از مهمترین آثار شگفت‌انگیز معماری کشور در مناطق مرتفع و سخت گذر ایران در دوره باستان که تاکنون ناشناخته مانده قیز قلعه ساوه می‌باشد.
عظمت بنا و فلسفه وجودی ساخت آن دراین منطقه به حدی جالب است که می‌توان از آن به عنوان یکی از منابع مهم جذب گردشگر بین‌المللی به استان مرکزی و همچنین معرفی دستاوردهای معماری ملی و باستانی ایران قدیم اشاره کرد.
قصر، عبادتگاه و دژ دفاعی قلعه دختر ساوه بر روی صخره بلندی مشرف به دشت ساوه بنا شده که از سه طرف شرق، غرب و جنوب بوسیله صخره‌های متعدد دیگری احاطه شده‌است.
از نمای شمالی قلعه سه قله صخره‌ای بلند مشاهده می‌شود که قصر و قلعه در نوک قله‌ای که در وسط قرار گرفته ساخته شده و این قلعه از جاده ساوه به همدان و از تمامی دشت و شهر ساوه قابل رویت است.
در دو طرف صخره قز قلعه دو رودخانه کوچک جاری است، رودخانه ضلع شرقی دایمی، اما رودخانه‌ای که در ضلع غربی قرار دارد به صورت فصلی است.
نزدیکترین ...مشاهده کامل متن آبادی به قلعه، روستای قیز قلعه است که از منابع آبی این دو رودخانه تغذیه می‌شود، بعداز قزقلعه، روستای سرخده‌است که در کنار رودخانه قره‌چای قرار دارد و قلعه از روی پل سرخده به راحتی قابل دید است.
قلعه از دو بخش اصلی دژدفاعی و قصر تشکیل شده که در مجموع حدود 3000متر مربع مساحت دارد.
برای رسیدن به قلعه می‌توان باوسیله نقلیه سواری تا پای دامنه صخره رفت، و سپس مسافتی حدود 300متر را باید پیاده طی کرد تا به دروازه اصلی ورود به قلعه رسید.
دروازه ورودی در ضلع‌شرقی صخره قرار دارد که بعداز عبوراز رودخانه کوچک، بقایای دیواره دروازه که از سنگ و ساروج ساخته شده است دیده می‌شود. با عبور از این دروازه باید حدود ی100متر دامنه شیب دار ضلع جنوب شرقی صخره را برای رسیدن به نوک قلعه که ساختمان اصلی قصر(نیایشگاه) قرار دارد را طی نمود، شیب دامنه جنوب شرقی حدود 60 درصد است.
تمامی دیوراه صخره به صورت پرتگاه می‌باشد و هر نقطعه‌ای که احساس می‌شده می‌توان از آن عبور نمود باسنگ وساروج تا بالای صخره بسته شده است، به طوری که هیچ راه نفوذی از سه ضلع شمالی، شرقی و غربی به درون قلعه وجود ندارد.
ورود به قلعه از طریق چند راه پله سرپوشیده صورت می‌گرفته که با مهارت ویژه‌ای استتار شده‌اند و استتار راه پله‌ها با ساختن دیورای از لاشه سنگ و ساروج درست در امتداد دیواره‌های صخره صورت گرفته است.
پنج راه‌پله پشتی بنا و دو راه‌پله درغرب بنا که درکنار پرتگاه در ارتفاع چندمتری از سطح رودخانه ساخته شده به اتاقهای تعبیه شده در دل صخره منتهی می‌شوند.
از پله‌های پشت بنا برای ورود و خروج محافظان و نگهبانان استفاده می‌شده و از پله‌های غربی برای وررد و خروج مقامات به داخل قلعه و حمل آذوقه استفاده می‌شده است.
در مقابل راه پله‌های غربی و بر روی صخره مقابل راه باریکی وجود دارد که محل رفت و آمد ساکنان قلعه بوده و اتاقهای قلعه تو درتو و به‌یکدیگر ارتباط داشته‌اند.
باتوجه به ارتفاع دیواره و طاقهای فرو ریخته احتمال می‌رود که بنای قصر دارای طبقه دوم و سوم هم بوده و در سمت دروازه ورودی، بنای دیگری وجود دارد که احتمالا برای عبادتگاه مورد استفاده بوده و این مکان دارای محرابی به سوی دشت ساوه (دریاچه قدیمی ساوه) و در جهت خلاف قبله می‌باشد.
در اطراف کاخ اصلی حفره‌های متعددی برای ذخیره آب ساخته شده و لوله‌های سفالی شکسته‌ای در این مجموعه یافت شده که نشانگر استفاده از شبکه آبرسانی و فاضلاب می‌باشد.
بنای قز قلعه کاملا بر دشت ساوه مسلط بوده و دارای چهار برج دیده‌بانی در ضلع شمالی، غربی و شرقی است که از میانه صخره تا بالای آن با سنگ و ساروج کار شده‌است.
اما از نظر قدمت و کاربرد بنا، بر اساس اسناد و مدارک تاریخی و تحقیقات به‌عمل آمده درخصوص قلعه‌های دختر ساخته شده در ایران می‌توان به سوابق معابد آناهیتا و مهر پرستی ایرانیان اشاره نمود.
بر اساس این تحقیقات، قلعه دختر ساوه نیایشگاهی برای عبادت و احترام به آب و ناهید در پیش از اسلام و قبل از خشکیدن دریاچه ساوه در دوره ساسانیان بوده، محراب ساخته شده بر روی دریاچه قدیمی ساوه در قلعه این احتمال را بیشتر تقویت می‌کند.
بنای تاریخی قز قلعه در تاریخ 1382/2/9 به شماره 8600 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌است.
راههای دسترسی: جاده ساوه به همدان، روستای سرخده، عبور از میان روستا و عبور از پل ساخته شده بر روی رودخانه قره چای، حرکت به سوی روستای قز قلعه و عبور از میان روستا وطی مسیر حدود یک هزار و 500متر که تماما با وسیله نقلیه سواری قابل انجام است، فاصله قیز قلعه تا ساوه حدود 23کیلومتراست.

منبع:
کتاب استان مرکزی فراتر از تاریخ (گردشگری استان )
http://markazi.irib.ir/index.php/about-us/about-ostan-markazi/markaziview/1983---
مسجد جامع ساوه

مسجد جامع ساوه

مسجد جامع ساوه از اولین مسجد‌هایی است که در ایران ساخته شده و طی سال‌ها دوره‌های مختلف توسط هنرمندان ایرانی تزئین و مرمت شده‌است. هزار و دویست - سیصد سال پیش چند تا اوستا بنای ساوجی دور هم جمع شدند، طرح یک مسجد کوچک و جمع‌وجور را کشیدند، آستین‌هایشان را بالا زدند و با کنار هم گذاشتن خش...

اطلاعات | نقشه
قلعه دختر ( قیزقلعه ) ساوه

قلعه دختر ( قی...

یکی از مهمترین آثار شگفت‌انگیز معماری کشور در مناطق مرتفع و سخت گذر ایران در دوره باستان که تاکنون ناشناخته مانده قیز قلعه ساوه می‌باشد. عظمت بنا و فلسفه وجودی ساخت آن دراین منطقه به حدی جالب است که می‌توان از آن به عنوان یکی از منابع مهم جذب گردشگر بین‌المللی به استان مرکزی و همچنین م...

اطلاعات | نقشه
رودخانه قره چای

رودخانه قره چا...

قره‌چای رودی است که از ارتفاعات شهرستان شازند سرچشمه گرفته و در مسیر خود به استان همدان وارد شده و در نهایت به دریاچه نمک قم می‌ریزد. طول این رود ۵۴۰ کیلومتر است و هفت ایستگاه آبسنجی درطول مسیر آن وجود دارد. نام ایرانی این رود پیش از نام ترکی آن، کلان‌رود بوده است. سد الغدیر ساوه بر ر...

اطلاعات | نقشه
جشن برداشت انار

جشن برداشت انا...

در کتیبه‌های تخت جمشید می‌توان کنده کاری‌های انار را مشاهده نمود و این خود نشانه شناخت ایرانیان از انار و کشت و کار آن در ایران باستان بوده، به طوری که در تمامی استان‌های کشور در حاشیه کویر مرکزی از قدیم الایام کشت و کار انار به عنوان یک محصول اقتصادی رونق ویژه ای داشته و امروزه به عنوا...

اطلاعات
روستای بالقلو

روستای بالقلو

روستای بالقلو در 50 کیلومتری جاده ساوه به همدان واقع شده است. این روستا دارای آب و هوای معتدل می‌باشد. زیباییهای منحصر به فرد روستا، جلوه‌های بی نظیر طبیعت و باغات سرسبز و پر میوه، همچنین جاذبه مذهبی روستا پتانسیل جذب گردشگر را در این منطقه بالا برده است. یکی از جاذبه‌های تاریخی ا...

اطلاعات | نقشه
گنبد چهار سوق

گنبد چهار سوق

شهر تاریخی ساوه، که بنا بر روایات و اخبار موجود در قرون نخستین اسلامی شکل گرفته است از نمونه‌های بارز شهرهای واقع در مسیر کاروانی می‌باشد به خصوص که در محل تلاقی دو شاهراه عمده شرقی- غربی و شمالی - جنوبی قرار گرفته و به همین دلبل همواره در طول تاریخ شاهد تغییر و تحولاتی بزرگ بوده است م...

اطلاعات | نقشه
آش آلو

آش آلو

آش آلو یکی از انواع غذاهای محلی ساوه است. دستور شماره یک مواد لازم: پیاز داغ: ۲ قاشق سوپ خوری نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم رب گوجه‌فرنگی: ۲ قاشق سوپ‌خوری نخود: ۱۰۰ گرم لوبیا چیتی: ۱۵۰ گرم آلو بخارا: ۳۰۰ گرم رشته آش: ۲۰۰ گرم روش تهیه: پیاز داغ را با مقداری روغن ...

اطلاعات
انار ساوه

انار ساوه

انار یکی از مشهورترین سوغاتیهای شهرستان ساوه میباشد. که هر ساله زمان براداشت این محصول در شهر ساوه جشنواره ای به همین نام یعنی جشنواره انار برگزار میگردد از خواص مهم انار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: انار منبع مهم آنتی اکسیدان‌ها ، پتاسیم و ویتامین C است. در واقع آب انار یکی از غن...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب