در شمال شرقی شهر
دلیجان، حد فاصل نراق و
دلیجان در دامنه کوه مقابل غار شگفت انگیزی وجود دارد که به غار چال نخجیر معروف است. این غار که در سال 1368 کشف گردیده، آنچنان از نظر دارا بودن اشکال و پدیدههای رسوبی و دولومیتی غنی میباشد که شاید بتوان آن را جزو بهترین و زیباترین غارهای جهان منظور کرد.
منشورها و اسفنجهای بلورین کلسیت، باغهای مرجانی، دالانها، دهلیزها، تراسها و حوضچههای متعدد، جلوههای انحصاری به این غار داده است که آن را سرآمد سایر غارهای آهکی جهان قرار داده است.
براستی اگر هیچ گونه جاذبه گردشگری در استان
مرکزی وجود نداشت، به تنهایی غار چال نخجیر این قابلیت را دارا بود که سالیانه حداقل یک میلیون جهانگرد خارجی را به کشور جذب نماید.
هنگامیکه در مقابل در ورودی غار قرار میگیریم، جریان هوای خنکی از درون غار به بیرون منتقل میشود که در گرمای تابستانی منطقه همانند کولری خنک عمل مینماید.
بعد از ورود به غار 47 پله شما را به عمق غار و اولین تالار هدایت میکند. مسیر حرکت به درون غار و دالانهای مختلف کف سازی شده و به پلکان و حفاظ مجهز بوده و تمامی غار از سیستم روشنایی برق مطلوبی برخوردار است.
تودههای عظیم استالاکمیت و استالاکتیت سراسر غار را پوشانده است.
بافتهای کلسیتی،
...مشاهده کامل متن قندیلهای مخروطی، بلورهای شیشه ای، تودههای کلسیتی گل کلمی که در نتیجه رسوبات کربن کلسیم ایجاد شده آنچنان اشکال گوناگون و انحصاری را ساخته است که هر بیننده ای را شگفت زده مینماید.
جریان فرسایش قطرات آب و محلول شیمیایی کربنات کلسیم بستری پر از شاخههای مرجانی، درختان کاج و سرو مانندی از جنس بلور، تودههای اسفنجی، آبشارهای کریستالی و لایههای ورقی را ایجاد نموده که گویی در بستر یکی از اقیانوسهای مهم دنیا در حال قدم زدن میباشید.
از نکات قابل توجه، شکل گیری دائمی اشکال است که تقریباً تمامی سقف، دیواره و کف غار از طریق قطرات آب و محلولهای کلسیم در جریان عملیات ساخت تودههای آهکی، کریستالی و مرجانی قرار دارد.
غار از یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی تشکیل شده، شاخه اصلی حدود 1100 متر برای بازدید آماده سازی شده است. در دو نقطه از این مسیر هوا جریان داشته و باد ضعیفی میوزد.
منبع: میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی
http://markazi.irib.ir/index.php/about-us/about-ostan-markazi/markaziview/1488