توضیحات

ویرایش
اغلب اروپائیان و سیاحان این دریاچه را به نام دریاچه ایران می‌شناسند که این شناخت حاصل معرفی یک زن انگلیسی بنام ایزابلالوسی بیشوپ است که در سال ۱۸۹۰ میلادی توانست مدت ۳ماه در این منطقه تحقیق کرده و هزار کیلومتر راهپیمایی کند ولی باتوجه به اسناد معتبر تاریخی اولین کسی که موفق به کشف دریاچه گهر شد یک زمین شناس اتریشی به نام (آ-رودلر) بود که در سال ۱۸۸۸ میلادی موفق شد نام خود را به عنوان کاشف دریاچه گهر در تاریخ ماندگار کند.
وی در هنگام کشف این دریاچه از سمت الیگودرز حرکت کرده بود. اولین و قدیمی‌ترین تصویر مستند تهیه شده از این دریاچه نیز در سال ۱۸۹۱ میلادی گرفته شده‌است که به یک سیاح فرانسوی بنام ژان ژاک دومرگانتعلق دارد
دریاچه گَهَر یک دریاچه کوهستانی در ایران است که در میان رشته‌کوه اشترانکوه در استان لرستان با ارتفاع ۲۳۵۰ متر از سطح دریا واقع شده است.
این دریاچه در منطقه حفاظت شده اشترانکوه بین بخش زز و ماهروی الیگودرز و دورود قرار دارد. این دریاچه که به «نگین اشترانکوه» ...مشاهده کامل متن معروف است به سبب نداشتن راه ماشین رو تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دور مانده‌است.
سالانه در حدود ۷۰٬۰۰۰ گردشگر اقدام به بازدید از این منطقه می‌نمایند
این دریاچه یکی از زیباترین و شاید زیبا‌ترین دریاچه کوهستانی ایران است . حداکثر عمق آب 28 متر و طول دریاچه 2500 متر و عرض آن 450 متر است .
که عریض‌ترین بخش آن نزدیک به 800 متر است.کف در یاچه دارای بستر سنگی میباشد.رنگ آب دریاچه شفاف و عاری از هرگونه کدورت و بسیار زیبااست چون که به علت بازتابش نور و شکست آن دریاچه فیروزه ای جلوه میکند.
در سال 1340 سرپرست وقت اداره محیطبانی و شکاربانی لرستان مرحوم سرهنگ جشنیان تعدادی ماهی سیاه بومی را از رودخانه‌های اطراف صید و در دریاچه گهر بزرگ رها کردند و متعاقبا ایشان در سال 1352 حدود بیست هزار قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز به وسیله هواپیما در دریاچه ریخته شد که ازدیاد نسل کردند و ظاهرا اینگونه تا دریاچه کوچک و چم چید نیز رفته اند.
دریاچه گهر کوچک در حدود 2کیلومتر تا گله گهر فاصله دارد که در ارتفاع 2۳۶0 متری از سطح دریا قرار گرفته است . گهر کوچک همانند برادر بزرگ خود بر اثر لغزش زمین به وجود آمده است و وسعت تقریبی آن حدود7 هکتار و طول آن حدود۱۷00 متر و عرض آن 5۰0 متر است.حداکثر عمق آن۲۸ متر است.
دریاچه گهر بر اثر رانش زمین و ریزش سنگها از یخچال جنوبی اشترانکوه سبب شده که این ریزش‌ها سد طبیعی بر سر راه گذر آبهای جاری ایجاد کرده است و موجب پیدایش دریاچه گهر شده است.زمین شناسان معتقدند که دریاچه گهر 80 تا 200 متر بالاتر از سطح فعلی بوده است که حرکات و لغزشهای بعدی سبب تشکیل فرم امروزی شده است.
لفظ گهر به زبان محلی یعنی محلی که آب در آن جمع میشود به صورت آبگیریا تالاب.
ابتدا گهر کوچک را با طولی در حدود ۵۰۰ متر و عرضی در حدود ۱۵۰ متر می‌بینید سپس به گهر بزرگ در مرز شهرستان دورود می‌رسید ولی اگر از دورود حرکت کنید پس از کمی پیاده روی به سمت کیگوران به دریاچه گهر بزرگ می‌رسید.
ساحل این دریاچه به جز قسمت مدخل دریاچه (ضلع غربی) و قسمت مقابل‌اش (ضلع شرقی) که ساحلی ماسه‌ای دارد و برای شنا مناسب است در سایر نقاط دارای ساحلی صخره‌ای است که برای شنا مناسب نیست.
در قسمت پایین دریاچه، جنگلی انبوه وجود دارد که در شرف نابودی است. در قسمت بالای آن نیز جنگلی انبوه وجود دارد که این جنگل هم در معرض خطر نابودی است. از قسمت بالا، جوی آبی به دریاچه می‌ریزد که ادامه آن به دریاچه‌ای دیگر منتهی می‌شود.
با حدود ۴۰ دقیقه پیاده روی می‌شود به این دریاچه (گهر دوم یا گهر پایین) رسید. عمق آن کم است و ماهیان کف دریاچه را با کمی دقت می‌شود به خوبی دید. جریان ورودی آب دریاچه ۱۰ فوت مکعب بر ثانیه و جریان خروجی آن حدود ۲۰ فوت مکعب بر ثانیه می‌باشد.
علت افزایش حجم آب خروجی دریاچه وجود چشمه‌های در قسمت تحتانی آن است.آب اصلی تامین کننده در یاچه از طریق رودخانه ورودی آن یعنی رودخانه تاپله‌است که دارای آبی بسیار خنک ورنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگ ریزه یا قلوه سنگ است که بدون افت و با کمی شتاب وارد دریاچه کوچک می‌شود و پس از طی مسافتی کوتاه وارد دریاچه گهر می‌شود.
ماه‌های تیر و مرداد بهترین زمان سفر به این دریاچه‌است. یکی از دره‌های بسیار زیبا اطراف دریاچه گهر به دره نی‌گاه معروف است که پوشیده از شقایق‌های رنگی و لاله واژگون است.
منطقه حفاظت شده اشترانکوه در محدودهٔ شهرستان‌های الیگودرز و دورود واقع شده‌است.
درختان بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون، بلوط مازو، گردو، انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، ارژن، کنار کهور، انار، گز، و موی وحشی می‌باشد.
گل‌های لاله واژگون، شقایق، زنبق و لاله وحشی تاج خروسی و اختر می‌باشند
دریاچهٔ گهر زیستگاه مناسبی برای آبزیان و دیگر حیوانات وحشی است. منطقه حفاظت شده اشترانکوه با حیات وحش متنوع شامل حیواناتی است از قبیل بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و آبزیان مانند مارماهی، لاک پشت، قورباغه و ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز در این دریاچه زیست می‌کنند.
دسترسی
بعد از رسیدن به شهرستان دورود از طریق ماشین‌های باری وانت و یا شخصی به سمت چشمه خرم یا چشمه گهر حرکت میکنیم که مسیری پرپیچ و خم و زیبا و انبوه از درختان بلوط می‌باشد حدود 1 ساعت تا رسیدن به چشمه خرم بطول می‌انجامد در بین مسیر نیز از محیط بانی باید حتما برگه تردد دریافت نمود بعد از رسیدن به چشمه خرم که دارای چشمه پر آب و سرد میباشد و دارای مرکز محیط بانی و مکانهایی برای استراحت گروهها می‌باشد بعد از آماده شدن از مسیری کاملا مشخص و پاکوب به سمت دریاچه حرکت میکنیم ابتدای مسیر با کمی سراشیبی شروع شده و کم کم مسیر هموار‌تر میشود بعد از گذشت 1الی 1:30 ساعت به محلی می‌رسیم به نام پنبه کار که در بهار با رویش شقایق‌های وحشی و لاله‌های واژگون مانند فرشی خود نمایی میکند در ایام تابستان چادر سیاه محلی برپا میکنند جهت فروش مواد غذایی از این نقطه به بعد باید از مسیر سرازیری به سمت پایین حرکت کنیم حدود 45 دقیقه طول میکشد تا به پایین پنبه کار برسیم که انتهای این مسیر چشمه ای با نام چشمه پنبه کار وجود دارد که بعد از استراحت کوتاه به مسیر خود ادامه میدهیم از اینجا به بعد مسیر ما همراه با رودخانه ای است که از دریاچه گهر به سمت مخالف ما حرکت میکند و ادامه مسیر رودخانه به سمت دره معروف و بکر نی گاه که یکی از زیباترین و جالب‌ترین دره‌های لرستان و کشور می‌باشد ادامه مسیر ما تخت و هموار می‌باشد در بین را به چشمه آب سفید می‌رسم که آبی گوارا و سرد که طاقت فرو بردن دست در آن وجود ندارد دارد ٬ادامه مسیر می‌دهیم تا به ابتدای مسیری به طول 150 متر سراشیبی برسیم که به نام خدا قوت مشهور می‌باشد چون انتهای راه می‌باشد و گردشگران خسته از راه هستند برایشان کمی سخت می‌باشد و حتما استراحتی کوتا نیاز می‌باشد بعد از رد کردن خدا قوت حدود 15 دقیقه راهپیمایی کرده تا به نگین زیبای اشترانکوه برسیم با دیدن دریاچه خستگی راه از بدن بیرون می‌رود واقعا زیباست که با نمای اشترانکوه زیباتر جلوه میکند.
منبع :http://fa.wikipedia.org/wik
http://oshtorankoh.blogfa.com/cat-4.aspx
http://www.mehrnews.com/detail/News/1688274
رودخانه سزار

رودخانه سزار

رودخانه سزار که شاخه اصلی رود دز است ، آب‌های خود را از مناطق کوهستانی الیگودرز ، ازنا ، دورود ، اشترینان و بروجرد دریافت می‌کند و در مسیر راه آهن سراسری به سوی جنوب ایران سرازیر می‌شود . این رودخانه در پایین دست، رودخانه دز نامیده شده و سد بزرگ دز روی این رودخانه ساخته شده است. از شا...

اطلاعات | نقشه
اشترانکوه

اشترانکوه

اُشْتُران‌ْ‌کوه، رشته‌کوهی در شرق استان لرستان و یکی از بلندترین رشته‌کوه‌های زاگرس است. اشتران کوه از غرب به شهرستان دورود، از شمال به شهرستان ازنا و از شرق و جنوب به شهرستان الیگودرز محدود می‌شود. بلندترین قله این رشته‌کوه به نام سن‌بران ۴۱۵۰ متر بلندا دارد و مرتفع‌ترین نقطه استان ل...

اطلاعات | نقشه
دریاچه گهر ( گل گهر )

دریاچه گهر ( گ...

اغلب اروپائیان و سیاحان این دریاچه را به نام دریاچه ایران می‌شناسند که این شناخت حاصل معرفی یک زن انگلیسی بنام ایزابلالوسی بیشوپ است که در سال ۱۸۹۰ میلادی توانست مدت ۳ماه در این منطقه تحقیق کرده و هزار کیلومتر راهپیمایی کند ولی باتوجه به اسناد معتبر تاریخی اولین کسی که موفق به کشف دریاچ...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده اشترانکوه

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده اشترانکوه در سال ۱۳۴۹ منطقه حفاظت شده اعلام شد. این منطقه با وسعت ۹۸۴۰۷ هکتار در جنوب و جنوب شرقی شهرستان دورود و در بخش غربی شهرستان ازنا و الیگودرز در استان لرستان واقع شده است. دریاچه گهر که یکی از زیباترین دریاچه‌های کوهستانی خاورمیانه است در ارتفاع ۲۴۰۰ متر در این ...

اطلاعات | نقشه
آبشار ازنادر

آبشار ازنادر

آبشار ازنادر یا دره اسپر آبشاری فصلی است که در ۷ کیلومتری جنوب خاوری دورود در درهٔ اسپر قرار دارد. اطراف منطقه آبشار دره اسپر را کوهستانی عظیم و زیبا احاطه کرده است که دامنه‌های آن محل جوشش چشمه‌های فصلی و دائمی متعددی است. آب آبشار، پس از فوران از ارتفاعات کوهستان، در بستر رودخانه ا...

اطلاعات | نقشه
دره نی گاه

دره نی گاه

شهرستان دورود در استان سرسبز لرستان نام آشنای همه کوهنوردان و علاقه مندان به طبیعت میباشد.عزیزانی که قصد صعود به قلل اشترانکوه و یا دیدار از دریاچه کوهستانی و زیبای گهر را دارند در ابتدا وارد این شهر میشوند. این شهرستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن در کنار منطقه اشترانکوه ،وآ...

اطلاعات | نقشه
آبشار وقت و ساعت

آبشار وقت و سا...

آبشار وقت و ساعت یکی از شگفتیها و کمیابترین جاذبه‌های دنیاست که گردشگران با سفر به استان لرستان میتوانند از زیباییهای خارق العاده آن استفاده کنند. آبشاری که به صورت متوالی 50 دقیقه میخروشد و 2 ساعت توقف دارد. دورود یکی از شهرهای استان لرستان در دامنه رشته کوه زاگرس و در نزدیکی اشترا...

اطلاعات | نقشه

گشت و گذار بهاری در دریاچه گَهَر

دریاچه گَهَر یک دریاچه کوهستانی در ایران است که در میان رشته‌کوه اشترانکوه در استان لرستان با ارتفاع ۲۳۵۰ متر از سطح دریا واقع شده است.
دریاچه گهر در میان رشته کوه اشترانکوه و در ارتفاع 2 هزار و 350 متری از سطح دریا قرار دارد. این دریاچه که به نگین اشترانکوه معروف است یکی از زیباترین دریاچه‌های طبیعی ایران به شمار می‌رود. این دریاچه از لحاظ زیست بوم و محیط طبیعی اهمیت زیادی دارد و به علت نداشتن راه ماشین رو تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دور مانده است. دسترسی به این دریاچه از طریق شهر دورود امکان‌پذیر است. کوهنوردانی که به قله‌های اشترانکوه صعود می‌کنند معمولا برای رسیدن به گهر از مسیر آبادی تیان حرکت می‌کنند. برای رفتن از مسیر تیان می‌توان از راه آهن تهران، خرمشهر استفاده کرد و در ایستگاه دربند از قطار پیاده شد.
گهر یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران است که با حدود 1.5 کیلومتر طول و 400 تا 800 متر عرض و چهار تا 28 متر عمق در 33 کیلومتری جنوب شرقی دورود با ارتفاع 2 هزار و 350 متر از سطح دریا در میان منطقه حفاظت شده اشترانکوه واقع شده است. طبیعت این منطقه به خصوص در بهار و تابستان بسیار زیبا است. گهر به احتمال زیاد در اثر وقوع یک زمین لرزه بزرگ به وجود آمده است. این دریاچه روی گسل اصلی امروزی زاگرس قرار دارد. بنابراین این دریاچه احتمالا در اثر جنبش گسل دورود و رویداد یک زمین لغزش، سنگ ریزش تشکیل شده است. دریاچه گهر زیستگاه مناسبی برای آبزیان و دیگر حیوانات وحشی است که ساحل آن به جز قسمت مدخل دریاچه که ساحلی ماسه‌ای دارد و به تدریج عمیق می‌شود، در کلیه نقاط دارای ساحلی ماسه‌ای است جنگلی انبوه وجود دارد که این جنگل هم در معرض خطر است. از قسمت بالا، جوی آبی به دریاچه می‌ریزد که ادامه آن به دریاچه‌ای دیگر منتهی می‌شود.
... ادامه مطلب
گشت و گذار بهاری در دریاچه گَهَر

دریاچه گهر ، یکی از زیباترین دریاچه‌های کوهستانی خاورمیانه

اغلب اروپائیان و سیاحان دریاچه گهر را که ۱۵۰ سال پیش در نتیجه یک زمین لرزه بزرگ تشکیل شده به نام دریاچه ایران می‌شناسند و به «نگین اشترانکوه» معروف است.
این دریاچه یکی از زیباترین دریاچه‌های کوهستانی خاورمیانه و از مهمترین دریاچه‌های آب شیرین ایران است که به سبب نداشتن راه ماشین رو تا حد زیادی از ... ادامه مطلب
دریاچه گهر  ، یکی از زیباترین دریاچه‌های کوهستانی خاورمیانه

سفر به دریاچه 30 میلیون ساله

زیبایی خیره کننده و چشم اندازهای بدیع دریاچه سبب شده هر ساله با وجود سختی راه، انبوهی از مردم نقاط مختلف کشور، با پای پیاده و یا سواره به این دریاچه بیایند.
در 25 کیلومتری جنوب غربی شهر درود خرم آباد و در ارتفاع 2250 متری از سطح دریا دریاچه ای وجود دارد که نامش گهر است. گهر در واقع شامل دو دریاچه ... ادامه مطلب
سفر به دریاچه 30 میلیون ساله

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب