توضیحات

ویرایش

گز : این واژه معانی گوناگونی دارد اما مشهورترین آن نام درختچه ایست که در حدود ۳۰ گونه آن شناخته شده است. درعربی آن را "طرفا" و درهندی "چهاو" گویند. صمغ وشیره‌ی این درخت کاربرد‌های مختلفی دارد از جمله بعنوان مسهل جهت اطفال واستفاده در رنگرزی و دباغی ودرمان امراض چشم وکاربرد‌های دیگر.
معروفترین گونه این درختچه ،گزانگبین است که در مناطق کویری و شوره زارهای اطراف اصفهان وخوانسار وبرخی مناطق چهارمحال و بختیاری از جمله کوههای اطراف بلداجی به فراوانی می‌روید و ازآن ماده شیرین ومطبوعی به نام "انگبین" بدست می‌آید که در گزسازی استفاده می‌شود.
دراصطلاح امروزی ،گز نام یکی از شیرینی‌های معروفی است که ازترکیب چند ماده که مهمترین آنها انگبین است ، ساخته میشود .
اولین کارگاه گزسازی در سال ۱۳۵۲ با نام گز فردوس در بلداجی که درآن زمان روستایی بیش نبود تاسیس گردید. در آن هنگام هیچکس پیش بینی نمی‌کرد که این کارگاه کوچک ومحقر که با نبودن برق وامکانات مورد نیاز ، بیشتر کارهای آن با دست انجام می‌شد، سنگ بنای کارگاه‌های بزرگ وپیشرفته و محور اصلی اقتصاد ونماد شهر بلداجی در آینده ای نه چندان دور خواهد بود .
اگر چه از سال ۱۳۵۲ تا چندین سال بعد به خاطر مشکلات فراوان و نبودن بازار مصرف ، ایجاد کارگاه‌های گزسازی در بلداجی بازدهی و سود چندانی نداشت ولی با اراده ، پشتکار وصداقت صاحبان کارگاههای اولیه روز به روز به شهرت ، مرغوبیت و کیفیت گز بلداجی افزوده گشت و زمینه برای راه اندازی واحدهای بعدی آماده شد ، به گونه ای که هم اکنون بیش از هفتاد واحد گزسازی در این شهر مشغول فعالیت هستند که علاوه بر رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال از محورهای اصلی اقتصاد این شهر به شمار رفته و نام بلداجی به همراه گز آن نامی آشنا و زینت بخش محافل و مجالس در بسیاری از نقاط کشور تبدیل شده است .
مواد تشکیل دهنده گز (ترکیبات) عبارتند از :
گز انگبین ، شکر ، گلوکز ، سفیده‌ی تخم مرغ ، گلاب ، مغز پسته یا بادام و سایر انگبین‌های گیاهی همچون ترنجبین ، گز علفی و خلال بیدمشک .
« بجای گز انگبین می‌توان از عسل طبیعی استفاده کرد زیرا عسل طبیعی در واقع نوعی انگبین مرغوب گیاهی است که زنبور عسل آن را تولید می‌کند. »
مراحل تولید گز :
گز انگبین را در آب داغ (زیر نقطه جوش) حل کرده ، از صافی عبور می‌دهند .
برای اینکه گز انگبین صاف شده ، کاملا زلال گشته و مواد زاید آن گرفته شود ، اندکی سفیده تخم مرغ آغشته به گلاب با آن مخلوط کرده به مدت ١٥ الی ٢٠ دقیقه حرارت می‌دهند .
سپس گزانگبین صاف شده بر روی مقدار مشخصی از شکر پالانده می‌شود تا شکر کاملا حل و با آن مخلوط گردد. بعد از آن مقدار معینی گلوکز به آن افزوده می‌شود - افزایش گلوکز به خاطر کاستن از غلضت شیرینی شکر است – و مواد مخلوط شده را به پاتیل‌های ساخت گز می‌ریزند و با روشن کردن مشعل در زیر آنها این پاتیل‌ها به مدت ٣ ساعت مواد را به هم می‌زنند .
در این مرحله حرارت زیر دستگاههای هم زن باید به میزانی باشد که مواد داخل آنها به مرحله پخت نرسد .
پس ازآن به میزان ۱۰/۱ مواد مخلوط شده سفیده تخم مرغ به آن اضافه کرده و مشعل‌ها را خاموش می‌کنند تا از حرارت مواد اولیه کاسته شود چون در غیر این صورت هنگام اضافه شدن سفیده تخم مرغ ، آن را سوزانده و حالت پوکی و پفی مورد نظر به دست نمی‌آید .
پس از مدت کوتاهی دوباره مشعل‌ها روشن شده و دستگاههای همزن با دور کمتر از مرحله اول به مدت ۲ ساعت دیگر محتویات پاتیل‌ها را به هم می‌زنند تا آب سفیده تخم مرغ بخار شده و گز ساخته شود.
در مرحله پایانی کار پاتیل‌ها ، مقدار لازم مغز پسته یا بادام (بر اساس نوع گز) به آن افزوده شده وحدود 5 دقیقه با گردش دستگاههای همزن ، مغز پسته یا بادام بطور یکسان با مواد ساخته شده گز مخلوط می‌گردد.
سپس گز ساخته شده از پاتیل‌ها خارج و بر مبنای اندازه ماشین‌های برش یا قیچی در ظرف‌های مخصوص قالب گیری می‌شود .پس از خنک شدن ، با ماشین‌های قیچی در ابعاد گوناگون بریده و ماشین‌های جلدگیر« سلفون پیچ » با روکش مخصوص آنها را جلد می‌گیرند .
در پایان کارگران در قسمت بسته بندی ، گزها را در جعبه‌های ۲٥۰ ، ۵٠٠ یا ۱۰۰۰ گرمی بسته بندی می‌نمایند و محصول برای فروش یا صدور به بازارهای داخلی یا خارج از کشور آماده می‌گردد .
ظرفیت پاتیل‌های گز سازی از٤٠ تا ٨۰ کیلو می‌باشد . به عنوان نمونه مقدار مواد اولیه تشکیل دهنده یک پاتیل ۵٠ کیلوئی برای تولید گز ۲٨% به شرح زیر است : گز انگبین ٨ کیلوگرم ( میتوان از سایر انگبین‌ها یا از عسل طبیعی نیز استفاده کرد ) -شکر ۱٦ کیلوگرم – گلوکز ٢٤ کیلوگرم – سفیده تخم مرغ ۵ کیلوگرم – گلاب از ۵/٠ تا ۱ لیتر .
انواع گز :
به طور کلی گز به دو گونه‌ی پسته ای و بادامی تولید می‌شود که هر کدام بر اساس مقدار مغز پسته یا بادام بکار رفته درآن به انواعی تقسیم می‌شود که عبارتند از ۱٠ درصد – ۱۸ درصد – ۲۸ درصد و گز سفارشی .
گز سفارشی :
این نوع گز بر مبنای سفارش خریداران تولید می‌شود و میزان مغز پسته یا بادام آن تا ۴٠ درصد می‌رسد . این نکته قابل یادآوری است که کیفیت و خوش طعمی گز بیشتر به انگبین و سایر ترکیبات آن بستگی دارد تا مغز به کار رفته در آن.
از گذشته معمول بوده است که کاربرد بیش از ۳/۱ مغز را در تولید گز جایز نمی‌دانستند .
گزآردی :
در این نوع گز به جای بسته بندی لقمه‌های گز در جلد مخصوص (سلفون) ، از آرد بدون سبوس استفاده می‌شود ، بدینگونه که ابتدا مقداری آرد در ته جعبه ریخته می‌شود و یک ردیف از لقمه‌های گز که معمولا گل گرد (دایره ای) است چیده شده و روی آن را با آرد پوشش می‌دهند.
سپس یک ردیف دیگر به همان ترتیب اضافه شده و مجددا با لایه ای از آرد پوشانده شده و بسته بندی می‌گردد. قرار دادن لقمه‌های گز در آرد ، دو خاصیت عمده دارد : اول از چسبیدن آنها جلوگیری می‌کند و دوم اینکه پس از گذشت چند روز گز آردی طعم مطبوع و دلپذیری به خود می‌گیرد.
منبع :http://www.boldaji.com/fa/imamzadeh.php

تالاب چغاخور

تالاب چغاخور

تالاب بین المللی و زیبای چغاخور با مساحتی حدود 2300 هکتار در دامنه ارتفاعات برآفتاب در شمال و کلار در جنوب در نزدیکی شهر بلداجی واقع گردیده و یکی از زیباترین و بزرگترین تالابهای استان چهار محال و بختیاری است. این تالاب در مسیر جاده شهرکرد- خوزستان قرار گرفته و از شهرکرد 65 کیلومتر فاص...

اطلاعات | نقشه
تالاب گندمان

تالاب گندمان

تالاب گندمان در چهار محال بختیاری یکی از ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری در ایران است که در دفتر بین المللی تحقیقات پرندگان آبزی لندن به ثبت رسیده است. این تالاب که به عنوان زیستگاهی با ارزش در میان ۱۰۵ زیستگاه مهم پرندگان در ایران شناسایی شده، در شمار زیباترین تالاب‌های کشور و مهمترین کانون...

اطلاعات | نقشه
موزه تاریخ طبیعی بروجن

موزه تاریخ طبی...

موزه تاریخ طبیعی بروجن با در برداشتن ده‎ها نمونه تاکسی درم شده از انواع جانداران، سنگ واره‌ها، برگ‌ها و دانه‌های گیاهان و ارائه شواهد زیست‎محیطی مرتبط بامنطقه «زاگرس میانی»، بوم‎زیست‎های «ایرانی- تورانی» و برخی دیگر از مناطق جهان، این امکان را فراهم کرده تا علاقمندان که به دلیل تنوع و پ...

اطلاعات | نقشه
امامزاده حمزه بن علی

امامزاده حمزه ...

درفاصله ۴ کیلومتری بلداجی و برفراز کوهی بارگاه متبرک امام زاده حمزه بن علی با فضایی ملکوتی قرار گرفته است که یکی از پررونق‌ترین جاذبه‌های مذهبی/تاریخی استان چهارمحال و بختیاری است و یکی از قطب‌های مهم سیاحتی و زیارتی استان چهارمحال و بختیاری میباشد که به دلیل قداست و همچنین موقعیت طبیعی...

اطلاعات | نقشه
تالاب دهنو

تالاب دهنو

تالاب دهنو در روستای دهنو ناحیهٔ بهشت‌آباد در فاصله 20 کیلومتری شهر بروجن قراردارد. سطح جلویى این تالاب (مرغزار) تقریباً خشک شده است. این تالاب (سرآب) به علت نزدیکى به شهرهاى بروجن، گندمان، شهر کرد و بلداجى و امکانات دسترسى مى‌‌تواند از اهمیت تفرجگاهى بسیار زیادى برخوردار باشد. اتال...

اطلاعات | نقشه
منطقه تفریحی سیاحتی سیاسرد

منطقه تفریحی س...

تفریح گاه سیاسرد به عنوان نگین سرسبز بروجن و به عنوان مهم‌ترین قطب طبیعی و گردشگریی چهارمحال وبختیاری، گردشگاهی خرم با هوایی خنک، مفرح و مطبوع و درختانی زیبا و کهنسال است که در فاصله ۶ کیلومتری شهر بروجن قرار دارد. هوای خنک و مطبوع و سایه‎سار درختان کهنسال موجود در اطراف این چشمه مکانی...

اطلاعات | نقشه
گز بلداجی

گز بلداجی

گز : این واژه معانی گوناگونی دارد اما مشهورترین آن نام درختچه ایست که در حدود ۳۰ گونه آن شناخته شده است. درعربی آن را "طرفا" و درهندی "چهاو" گویند. صمغ وشیره‌ی این درخت کاربرد‌های مختلفی دارد از جمله بعنوان مسهل جهت اطفال واستفاده در رنگرزی و دباغی ودرمان امراض چشم وکاربرد‌های دیگر. م...

اطلاعات

آشنایی با شهر بلداجی معروف‌ترین تولید کننده گز

شهر بُلْداجی یکی از شهرهای شهرستان بروجن، استان چهارمحال و بختیاری است. بُلداجی با جمعیت ۱۱۷۲۸ نفر در فاصله ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان بروجن و ۶۵ کیلومتری شهرکرد (مرکز استان) قرار گرفته‌است که از شرق به روستای آقبلاغ و از غرب به امامزاده حمزه بن علی و از شمال و جنوب به رشته کوههای این منطقه محدود می‌گردد.
شهر بلداجی به عنوان یکی ازمعروف‌ترین تولید کننده گان گز در استان چهار محال وبختیاری ودر ایران مطرح است از دیگر تولیدات این شهر می‌توان به گز و پولکی و نبات سوهان. باسلوق. پشمک. نقل را نام برد. از جاهای دیدنی این شهر امامزاده حمزه علی علیه السلام (از نوادگان امام سجادعلیه السلام) و تالاب چغاخور می‌باشد. حمام صفوی که مربوط به دوران صفوی می‌باشد و مسجدابوذر غفاری و مسجدامام خمینی که مربوط به دوره صفوی می‌باشد. قبرستان ارامنه در جنوب شهر بلداجی مربوط به ۳۰۰ سال پیش می‌باشد.
مردم بلداجی به زبان ترکی و فارسی و لری تکلم می‌کنند، ترکان بلداجی اصالتاً از بازماندگان طایفه بولوردی صفی‌خان قشقایی هستند که در دهه‌های گذشته ازصفی‌آباد به بختیاری کوچ نموده‌اند فامیل‌های رفیعی و صفیان و مردانی و رحمانی از ترکان قشقایی و فامیل‌های طهماسبی، حاتمی و نادری از ایل بختیاری هستند. در نزدیکی این شهر شهرکی نیز به نام شهرک گلخانه‌ای بلداجی بنیاد شده. ... ادامه مطلب
آشنایی با شهر بلداجی معروف‌ترین تولید کننده گز

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب