1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
سوادکوه در دوران مختلف تاریخ، محدوده ثابتی نداشته و همواره حدود و مرز آن در اثرعوامل طبیعی، اقتصادی و سیاسی تغییر یافته‌است.کشفیات باستان‌شناسی بهمراه اسناد و مکتوبات تاریخی حاکی از آن است که سوادکوه از نواحی کهن طبرستان وایران بوده و انسجام بافت اجتماعی و فرهنگی آن در دوران اساطیری ایران ریشه دارد.
این ناحیه همواره در تعیین ...مشاهده کامل متن مسیر تاریخ طبرستان حضور مؤثر داشته و مورد توجه حکام دولت مرکزی بوده‌است. مورخینی مانند ابن اسفندیار تا قبل از قرن دهم هجری قمری آنرا جزئی از تپورستان در ایالت فرشوادگر ذکر کرده‌اند که از شرق تا جرجان، از غرب تا دیارآذربایجان، از جنوب تا نواحی ری،قومس و دامغان وسعت داشت.
شهرستان سوادکوه شمالی از سمت شمال به شهرستان قائمشهر، از سمت جنوب به شهرستان سوادکوه، از سمت غرب به شهرستان بابل و از سمت شرق به شهرستان ساری محدود است.
در روایات شاهنامه فردوسی و اوستا، کتاب دینی پیروان آئین زرتشت آمده‌است که سوادکوه در گذشته محل زندگی انسانهای متمدنی بوده که آئین دیوسنائی داشته واژهائی نظیر دیوا، دی، دوآزرک و دا که اکنون نیز در زبان بومیان این نواحی رایج می‌باشد، از آن روزگاران به یادگار مانده‌است.
نشانه هائی نیز از آئین میترائیسم ومهر پرستی در قرون اولیه میلادی و اواسط حکومت پادشاهان ساسانی، در این ناحیه وجود داشت. در زمان یزگرد سوم آخرین پادشاه ساسانی ایران، حکومت سرزمین سوادکوه به ولاش واگذار و لقب فرشواد جر شاه به او اعطا گردید.
ساکنین این ناحیه بدلیل وضعیت طبیعی منطقه در بدو ورود سپاهیان عربها به ایران، سالیان متمادی با آنها و عوامل خلفای اموی مبارزه کرده و حتی تاقرن چهارم هجری بزبان پهلوی سخن می‌گفته و باخط پهلوی کتابت می‌کرده‌اند.
کتیبه ای نیز به خط پهلوی ساسانی در بنای باستانی برج لاجیم بر جای مانده مربوط به قرن پنجم هجری قمری است. سرانجام اهالی منطقه با اختیار و تسلط کامل دین جدید را پذیرفته و به اسلام علوی روی آوردند.
عده‌ای از مورخین بهمین دلیل سوادکوه را کوه سیاه معنی کرده و بر این عقیده‌اند که اعراب در طی سالها مبارزه با مردم این ناحیه شکست خورده و بدلیل هراس ناشی از هیبت کوههای مرتفع وصعب العبور که از انبوه درختان بلند و کهنسال پوشیده بوده نام سوادکوه یا کوه سیاه را بر این سزمین نهادند.
این شهرستان دارای آب و هوای معتدل و مرطوب در بخش کوهپایه و سرد و خشک در مناطق کوهستانی است.
روستاهایی که در ناحیه کوهستانی این شهرستان قرار دارند فصلی بوده و بیشتر در ایام تابستان جمعیت به خود می‌پذیرند. زبان مردم این شهرستان به گویش تبری است که در روستاهای کوهستانی ردپای زبان پهلوی را می‌توان سراغ گرفت.
اقتصاد مردم سوادکوه بر پایه دامداری و کشاورزی و صنایع دستی استوار است. دامداری بیشتر به صورت سنتی بوده و دامداران بیشتر ییلاق و قشلاق می‌کنند. از محصولات دامی می‌توان به آروشه، پنیر، کره و ... اشاره کرد.
کشاورزی در کوهپایه بیشتر شامل برنج است اما در نواحی کوهستانی بیشتر گندم و جو کشت می‌شود. در این قسمت کشاورزی به صورت سنتی است. محصولات باغی بیشتر گردو، گیلاس، سیب و ... را شامل می‌شود میوه‌های جنگلی بیشتر شامل ازگیل، زالزالک، خرمالوی جنگلی و گلابی وحشی است.
نام این منطقه از واژههند و ایرانی سو، زئو، دئو، گرفته شده که معادل واژه فارسی روشنائی است. واژه‌های شبیه آنها نیز کماکان در گویش و نام اماکن مختلف وجود دارد.
واژه سات نیز در اغلب نقاط مازندران بجای واژه صاف و روشن بکار می‌رود. در سوادکوه نیز در نام روستای سات روآر، مرتع سوته، رودخانه ذبیر و در زیرآبو سئو رویا آب روشن، فرمانهای مختلف این واژه باستانی دیده می‌شود.
درحال حاضر نیز اهالی منطقه کوههای صاف و عاری از درخت را ساکو می‌خوانند که مخفف کلمه سات کوه یا کوه صاف می‌باشد.
عده‌ای نیز بر این عقیده‌اند که نام سوادکوه از کوه سوات گرفته شده که در جنوب شرقیروستای چرات در دهستان ولوچی واقع شده و در ارتفاعات آن آثاری از تمدن قدیم مشاهده می‌شود که احتمالا بدلیل استقرار حاکمان قدیم سوادکوه بر جای مانده‌است.
با توجه به اینکه واژه سات با دگرگونی واژه سئو یا دئو پدید آمده و به معنی صاف روشن در جملات بکار می‌رود بهتر آن است که نام سوادکوه را بر گرفته از واژه سات کوه یا کوه صاف و بدون درخت بدانیم.
در حال حاضر نیز واژه‌های سات روآر به معنی آب زلال و روشن، سئو درکا به معنی زلال و صاف، ذیب لا به معنی روشن و درگویش بومیان منطقه بکار می‌رود.
عده‌ای ازمحققین نیز معقدند که نام سوادکوه با تغییر واژه کهن فرشوادگر به فرشواد کوه سپس تبدیل آن به سوادکوه پدید امده‌است
به علت آب و هوای مناسب و نزدیکی کوه و جنگل زنبورداری و نوغان داری در این شهرستان رواج دارد.
از صنایع دستی مردم این شهرستان می‌توان به جاجیم و گلیم و وسایل چوبی اشاره کرد. جاجیم آلاشت شهرت جهانی دارد.
از گیاهان دارویی که در نواحی کوهستانی می‌رویند می‌توان به باریجه (خورشید کوهستان) اشاره کرد علاوه بر آن ، گل آویشن و گل گاو زبان به وفور در نواحی کوهستانی یافت می‌شود قارچ کوهی جایگاه و طرفداران خاص خود دارد.
از نظر حیات وحش زندگی جانوری در نواحی کوهستانی بیشتر شامل کل، بز و قوچ و مارهای سمی و خطرناک می‌باشد شوکا ، گوزن، خرس، پلنگ، گراز و گرگ بیشتر در نواحی جنگلی به سر می‌برند.
پرندگانی نظیر کبک ، کبک دری، قرقاول (عروس جنگل) در کوهها و جنگل‌های این بخش از خاک میهن جولان می‌دهند.
هنگامی که از فیروزکوه دل می‌کنی به گردنه‌ی پرصلابت و استوار گدوک می‌رسی درختچه‌های زرشک و اسف با رایحه‌های باریجه و گل آویشن به تو خوش آمد می‌گویند .
آب سرد شاه چشمه با دوغ‌های محلی گدوک جای خود دارد. اینجاست که اگر رو به یک جانب داشته باشی از سیر جانب دیگر محروم می‌مانی ، گردنه‌ی گدوک با جاده قدیم و آبشار دل انگیز شوراب تو را به خود محسور می‌کند .
در بالادست آبشار شوراب روستای شوراب را می‌بینی با پل دیدنی راه آهن . ساکنان شوراب گرجی هایی می‌باشند که از دوره‌ی صفویه از گرجستان به این منطقه کوچانده شده اند مردمانی با موهای بور و چشم‌های آبی و لهجه‌ی خاص و کششی خود به شهرستان سوادکوه آمدید.
منبع :http://savadkoheshomali.blogfa.com/
http://savadkohonline.blogfa.com/post-15.aspx
آبشار و جنگل پلنگ دره

آبشار و جنگل پ...

آبشار پلنگ دره واقع در شیرگاه مازندران یکی از زیباترین و جذاب‌ترین مسیر‌های طبیعت گردی استان مازندران است. از شهر زیبای شیرگاه و از پاسگاه نگهبانی منابع طبیعی حدود 13 کیلومتر جاده خاکی که با ماشین حدود یک ساعتی طول می‌کشد را باید طی کرد تا به این مکان زیبا و بکر رسید لازم به ذکر است که ...

اطلاعات | نقشه
سد البرز ( لفور )

سد البرز ( لفو...

سد لفور یا همان سد البرز با ارتفاع ۷۲ متر در دهستان لفور بر روی تلاقی سه رودخانه کارسنگ رود و آذررود و اسکلیم روهار در منطقه ای به نام دئوتک (محل تلاقی دو آب) احداث شده است. این سد از نوع سنگریزه‌ای با هسته رُسی و مخزنی به حجم 150 میلیون مترمکعب است. با بهره‌برداری از این سد آب 54 هزا...

اطلاعات | نقشه
منطقه شکار ممنوع لفور

منطقه شکار ممن...

لفور یکی از دهستان‌های ششگانه شهرستان سواد کوه در استان مازندران در شمال ایران است.این دهستان از سمت جنوب به ارتفاعات رشته‌کوه البرز، از سمت غرب به منطقه قرآن‌تالار(شهرستان بابل) و از سمت شرق به جنگل‌های منتهی به بخش زیراب و جوارم و از سمت شمال به جنگل‌های منتهی به بخش شیرگاه محدود است....

اطلاعات | نقشه
آبشار گزو

آبشار گزو

این آبشار با ارتفاع مجموع 48 متر در منطقه‌ی جنگلی و سر سبز و زیبای لفور مازندران در کنار امامزاده‌ای معروف به سه بزرگوار گزو در فاصله‌ی 15 کیلومتری «زیراب» سوادکوه قرار دارد. آبشار متشکل از دو آبشار است که ارتفاع اولین آبشار در حدود 5 متر و آبشار دوم در حدود 43 متر است. برای دستیابی و...

اطلاعات | نقشه
نارنج بن شیرگاه

نارنج بن شیرگا...

نارنج بن یکی از محله‌های شهر شیرگاه است که در کنار جاده اصلی تهران مازندران قرار دارد و رودخانه کسلیان از کنار نارنج بن می‌گذراد. این منطقه با خاطر جنگل و رودخانه ای که از آن می‌گذرد بسیار زیبا و بکر است . شیرگاه محل تلاقی دو رود است. یکی رود تالار که از منطقه آلاشت و گردنه‌های دوگل س...

اطلاعات | نقشه
پل شاهپور شیرگاه

پل شاهپور شیرگ...

پل شاپور یا پل شاهپور بر روی رودخانه اوتجون در اراضی چای باغ و ۵۰ متری جانب شرقی جاده شیرگاه به قائم شهر واقع شده است و گفته می‌شوددر دوره حکومت صفویه احداث گردید. پل شاهپور در کناره راه شیرگاه به علی آباد ـ از توابع قائم شهر ـ بنا گردیده است. پل شاپور دارای یک دهانه بزرگ میانی با طاق...

اطلاعات | نقشه
سد سنبل رود

سد سنبل رود

سد سنبل‌رود سدی از نوع خاکی با هسته رسی واقع در شهرستان سوادکوه، بین شیرگاه و بخش بابل‌کنار بابل می‌باشد. طول تاج این سد ۸۸۹ متر، عرض تاج آن ۱۰ متر و ارتفاعش از کف پی ۱۲۲٫۵ متر می‌باشد. سد سنبل رود در دهه ۷۰ به منظور مصارف کشاورزی توسط وزارت نیرو ساخته شد و سالانه تعداد ۴۰ هزار قطعه بچ...

اطلاعات | نقشه
بابلرود

بابلرود

بابلرود یا رود بابل یا باوُل رود، یکی از رود‌های پر آب شمال ایران است که در استان مازندران قرار دارد. این رود از کوه‌های البرزِ در شهرستان سوادکوه سرچشمه گرفته و پس از گذر از شهرستان‌های بابل و بابلسر به دریا مازندران می‌ریزد. بابلرود حدود ۷۸ کیلومتر طول دارد و پس از گذشتن جنگل‌های سوا...

اطلاعات | نقشه
پلنگه لاش

پلنگه لاش

بعد دو پایش را از پشت سر ، بالا می‌آورد ، و نوکِ پاهایش را با دو دست از پشت می‌گیرد. کسی دیگر که باید پلنگه لاش را بلند کند ، در کنار او ، و رو به سقفِ اتاق و بصورت صلیب قرار می‌گیرد ؛ به طوری که دو دستش را از لای دو دستِ او که از پشت پاها گرفته شده است ، به دور کمرش قرار می‌دهد ، و او ...

اطلاعات | نقشه

نارنج بن

نارنج بن یکی از محله‌های شهر شیرگاه است که در کنار جاده اصلی تهران مازندران قرار دارد و رودخانه کسلیان از کنار نارنج بن می‌گذراد. این منطقه با خاطر جنگل و رودخانه ای که از آن می‌گذرد بسیار زیبا و بکر است . شیرگاه محل تلاقی دو رود است. یکی رود تالار که از منطقه آلاشت و گردنه‌های دوگل سرچشمه می‌گیرد و دیگری رود کسلیان است. کسلیان در بیشتر مواقع سال آبی روشن و زلال دارد (تنها در زمان بارندگی‌های شدید آب آن کمی گل آلود می‌شود) ولی تالار در بیشتر مواقع سال گل آلود است. به دلیل وجود این دو رود و هم چنین وجود دره‌هایی نسبتاً کم عمق، شیرگاه دارای پل‌های متعددی است که به همین دلیل آنراشهر پل‌ها لقب داده‌اند.
شیرگاه و اطراف آن مناطق مورد توجه گردشگران دارد. ازجمله دیدنی‌های شیرگاه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
آبشار شیرگاه، در نزدیکی تونل بین جادهٔ زیراب- شیرگاه ، چشم اندازها نگلی لفور در فصل بهار، زمین‌های کشاورزی برج وباغ‌های مرکبات، ویلاهای زیبا در نوآباد کلیج خیل، رودخانه کسلاین در نارنج بُن، جنگل سمت جهاد کشاورزی، پارک‌های جنگلی، مناظر بسیار زیبای جنگلی، جنگل اندرگلی، سد سنبل رود، پل‌های تاریخی، آب و هوایی ملایم وخنک در بهار و تابستان، شنا در رودخانه کسلیان. ... ادامه مطلب
نارنج بن

جاذبه‌های گردشگری شهرستان سوادکوه شمالی :
جاذبه‌های گردشگری شهرستان سوادکوه شمالی میتوان روستای امام کلا لفور با وجود بارگاه امامزاده سید علی کیا سلطان و وجود بافت قدیمی روستائی روستای گالشکلا لفور بعلت حفظ بافت قدیمی هم اکنون مورد توجه دانشجویان و گردشگران است ، منطقه جنگلی نسوم کلیج خیل مشرف برروستاهای ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

اطلاعات بیشتر...