لفور یکی از دهستانهای ششگانه شهرستان سواد کوه در استان
مازندران در شمال
ایران است.این دهستان از سمت جنوب به ارتفاعات رشتهکوه
البرز، از سمت غرب به منطقه قرآنتالار(شهرستان
بابل) و از سمت شرق به جنگلهای منتهی به بخش زیراب و جوارم و از سمت شمال به جنگلهای منتهی به بخش شیرگاه محدود است.
دهستان لفور از۲۹ آبادی و روستا تشکیل شدهاست که مهمترین روستاهای آن عبارتاند از [نفتچال](شامل روستای نفت چال و آبادیهای پلیکا، سیاهکلا، قاضیکلا، پاپک، تاشیه، سوته، تپه سر, خربمرد)، بورخانی، دهکلان، لفورک، گشنیان، شاهکلا، مرزیدره، پاشاکلا، میرارکلا، اسبوکلا، چاشتخوران وامام کلا، چاکسرا، حجیکلا، درزیکلا، رئیسکلا، رنگو، سنگسی، شارقلت، عالمکلا، غوزک
رودبار، کالیکلا، کفاک، گالشکلا، لودشت و مرزیدره میباشد.براساس آخرین سرشماری عمومی کشور در سال ۱۳۸۵ جمعیت این منطقه ۴۸۲۶ نفر و مساحت آن با احتساب مناطق جنگلی ان حدود هشت هزار هکتار میباشد.
لفور از مجموعه درهها و ارتفاعات تشکیل شدهاست که بلندترین نقطه آن بنام روستای بورخانی، ۱۶۵۱ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. حوزه ارتفاعات و درههای لفور شامل ارتفاعات منطقه امام کلا ودره مرزیدره،
...مشاهده کامل متن دره میرارکلا، دره آذز(خربمرد) ارتفاعات اسبوکلا و دره موزین را تشکیل میدهند که ارتفاع آنها از غرب به شرق و متمایل به سمت رشته کوه البرز افزایش مییابد که این درهها و ارتفاعات به به درهها و ارتفاعات وسو منطقه لفور را در غرب شهرستان سوادکوه پدید آوردهاند که دارای جنگلهای انبوه و بسیار زیبائی میباشد.
درههای مذکور رودخانههای کوچک آذررود، گتو، و بولک را ایجاد میکنند که پس از هم پیوستن به یکدیگر در پایین دست روستای مرزیدره رودخانه بابل (در زبان محلی لفور حرف ب دوم با کسره خوانده میشود- از قبل از تغییر اسم شهر بابل از بارفروش در سال ۱۳۱۰) را تشکیل میدهند.بابلرود طول تقریبی ۷۸ کیلومتر دارد که به این ترتیب از لفور سر چشمه میگیرد.
و پس از طی این مسیر در بابلسر به دریای خزر میریزد. به این ترتیب لفور سرچشمه بابل رود است. کمترین عرض این رودخانه ۱۰ متر و بیشترین عرض آن ۸۰ متر است.
دبی سالانه این رودخانه در استگاه بابل ۳/۵۶۱ میلیون متر مکعب است که کمترین میزان آبدهی آن در ماههای تیر و مرداد است.
سد البرز با ارتفاع ۷۲ متر در دهستان لفور بر روی رودخانه بابل احداث شدهاست. این سد خاکی در منطقهای واقع شدهاست که به لحاظ تاریخی دارای اهمیت زیادی است.
آثار باستانی و تاریخی
طبق کشفیات جدید آثار و شواهدی از معماری دوران عصر آهن در کاوشهای باستان شناختی محوطه سد البرز واقع در لفور کشف شد. در پی کاوشهای اخیر در محوطه سد البرز که روی تپه تاریخی چاشتخوران صورت گرفت، آثار معماری از دوران عصرآهن بدست آمدهاست.
آثار مکشوفه از این تپه تاریخی را میتوان شامل پیهای سنگی خانهها، تنور و خمره ذخیرهسازی مواد غذایی و همچنین قالبهای سنگی و سفالی ذوب فلز عنوان کرد.
بنا به گفته باستان شناسان مطالعات اولیه روی این آثار نشان میدهد که مردم این منطقه موفق به دستیابی به روش پیشرفتهای از پخت سفال در فرمهای گوناگون و ذوب فلزات شده بودند.
در این منطقه همچنین دو گورستان مربوط به اوایل اسلام کشف شدهاست که در آن اجساد به همراه تابوتهای چوبی با بستهای فلزی و گورهایی شناخته شده با آجر دفن شدهاند.
در طی سالهای ۱۳۸۳ و پس از آن گمانه زنی روی تپه چاشتخوران و منطقه اطراف آن برای کشف بقایای بیشتری از معماری و گورستان عصر آهن ادامه خواهد داشت. براساس گزارش سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مازندران، سد البرز در منطقه لفور شهرستان سواد کوه در حال ساخت است که با آبگیری این سد در سال ۱۳۸۵ بخشهای وسیعی از دهستان لفور حدود ۱۲ روستا و تعدادی از محوطههای باستانی به زیر آب خواهد رفت.
گورستان تاریخی لفورک به همراه روستای لفورک و ۱۱روستای دیگر و چندین محوطه تاریخی دوره اسلامی در منطقه سوادکوه متاسفانه با آغاز آبگیری سد البرز به زیر آب خواهد رفت.
درحال حاضر نخستین فصل از بررسیهای باستانشناسی در پشت سد البرز به پایان رسیده و باستان شناسان در انتظار آغاز دومین فصل این کاوشها در این منطقه هستند.
گورستان لفورک در مجاورت روستای لفورک قرار گرفتهاست.
جاذبههای گردشگری و مذهبی
دریاچه سد البرز
جنگل خربمرد
امامزاده سه تن بزرگوار - گزو
امام زاداده سید محمد ال کیا- نفتچال
امامزاده سیدعلی کیا-امامکلا
سد البرز
سد البرز با ارتفاع ۷۲ متر در دهستان لفور بر روی رودخانه بابل (بابلرود) احداث شدهاست.
این سد خاکی در منطقهای واقع شدهاست که به لحاظ تاریخی دارای اهمیت زیادی است. از جمله ماهیان معروف سد لفور میتوان به زردپر، سرخ باله و سفید رودخانهای اشاره نمود.
ناحیه جنگلی لفور
این جنگلها در مرکز دهستان لفور و شار قلت و در مسیر محدوده اطراف سد دارای زمینه بسیار مساعد برای اجرای طرحهای گردشگری هستند. اکنون نیز علی رغم عدم برخورداری از امکانات مناسب اقامتی و پذیرائی، با وجود روستاهای زیبای بورخانی، گشنیان، نفت چال، چاکسر، اسبوکلا، گالش کلا، میرار کلا، غورک رودبار، امامکلا، کالی کلا، مرزیدره و عالم کلا به همراه چشمه سارها، رودها، انهار و مناظر بی نظیر طبیع دیگر، از بدیعترین چشم اندازها برخوردار است و در تعطیلات سالانه گردشگران بی شماری را به خود جلب مینماید.
منطقه جنگلی خربمرد با مناظرطبیعی و بکر فوق العاده آن چشم هر بیننده خیره میکند.
منبع :
http://fa.wikipedia.org/