آب و هوا

آب و هوای کنونی

بارش سبک باران
12°
بارش سبک باران
رطوبت: 80%
بیشینه: 21°
کمینه: 7°

شنبه(1 اردیبهشت)
بارش سبک باران
بارش سبک باران
بیشینه: 18°
کمینه: 8°
یکشنبه(2 اردیبهشت)
ابرهای پراکنده
ابرهای پراکنده
بیشینه: 21°
کمینه: 9°
دوشنبه(3 اردیبهشت)
بارش باران
بارش باران
بیشینه: 20°
کمینه: 8°
ﺳﻪشنبه(4 اردیبهشت)
بارش سبک باران
بارش سبک باران
بیشینه: 15°
کمینه: 7°

توضیحات

ویرایش
اقلیم : گرم
نام قدیم : ابرقو، ابرقویه، برقوه ابرکویه، درکویه
یکی از شهرستانهای قدیمی استان یزد که در مرکز ایران و در محدوده استان یزد واقع است، شهرستان اَبَرکوه می‌باشد. ابرکوه در جنوب غربی شهرستان تفت و استان یزد واقع شده است.
این شهرستان از شمال به شهرستان اشکذر ...مشاهده کامل متن استان یزد و شهرستان شهرضا استان اصفهان،از شرق به شهرستان خاتمِ یزد و از غرب و جنوب به شهرستان آبادهِ استان فارس محدود است.

بخش مرکزی شهرستان ابرکوه از دهستان تیرجرد، دهستان فراغه و شهر ابرکوه تشکیل گشته است و بخش بهمن شامل اسفندار و مهرآباد و شهر مهردشت است.

وسعت ابرکوه 5641 کیلومترمربع میباشد و با 1550 متر ارتفاع از سطح دریای آزاد واقع شده است. از نظر توپوگرافی، دشت ابرکوه جزئی از فلات خشک مرکزی ایران است که رشته کوههای زاگرس چون حصاری انتهای این دشت را در جهت غرب و جنوب در بر می‌گیرد و کَفه ( کویر) ابرکوه با کمتر از 1450 متر پست‌ترین محل این حوزه است و مرتفع‌ترین نقطه شهرستان تپه‌ای به ارتفاع ۲۳۷۸ متر است که در شمال غربی شهرستان قرار گرفته‌است.
شهر ابرکوه مرکز این شهرستان است. ابرکوه در غرب استان یزد در ۳۰ کیلومتری مرز آن با استان فارس و شهر سورمق شهرستان آباده قرار دارد.
از آنجا که این شهر ابتدا در پای کوه ساخته شده، آنرا «برِکوه» میگفتند (کنار کوه) که در گویش مردم به «ابرکوه» تبدیل شد و پس از ورود اسلام این نام نیز مانند بعضی نامهای دیگر در گویش عربی، کاف به قاف تبدیل و «ابرقو» خوانده شده است.
نهایتاً در سال 1350 این شهر به صورت رسمی «ابرکوه» نامیده شد. نام آن در منابع قدیم و جدید به صورتهای «ابرقو»، «ابرکویه»، «ابرقویه»، «برقوه» و «درکوه» آمده است.
«ابر» در فرهنگ دکتر معین چنین تعریف شده :
1. 1- بر- به
2. 2- زبر – بالاروی -سر
3. 3- با
4. 4- بر سر – در
ابرکوه در ناحیه‌ای کویری واقع شده و به دلیل شرایط بد آب و هوایی و نامناسب بودن خاک، شهرها و آبادیهای کمی اطراف آن وجود دارد.
در ۲۰ کیلومتری شرق این شهرستان کویر نسبتاً وسیع ابرکوه واقع شده‌است. ابرکوه دارای اقلیم گرم و خشک بیابانی می‌باشد. آب و هوای شهر در مقیاس عمومی ، ویژگیهای اقلیمی مناطق کویری درون فلاتی ایران را داراست و از مشخصات آن، کمیِ بارندگی ، دامنه نوسان حرارتی کم و بیش زیاد و خشکی می‌باشد.
بیشترین درجه حرارت متوسط مربوط به ماههای خرداد، تیر، مرداد و شهریور بوده و به صورت نسبی این 4 ماه از سال از نظر دما متمایز از سایر ماههای سال هستند. همچنین ماههای آذر ،دی ، بهمن ، بطور نسبی خنک‌ترین ماههای سال هستند.بیشترین درجه حرارت، 1/39 درجه مربوط به مردادماه و حداقل آن مربوط به بهمن و اسفندماه با 4/0 درجه سانتیگراد ثبت گردیده است.
بیشترین میزان بارندگی ماهیانه مربوط به ماههای بهمن و فروردین و بین 5/15 – 12 میلی متر می‌باشد.

بر اساس آخرین سرشماری در سال 1390 جمعیت خانوارهای ساکن شهر ابرکوه،19164 نفر و بر اساس آمار کلی ،جمعیت شهرستان در حدود 46662 نفر می‌باشد. دین مردم این شهرستان اسلام و مذهب ایشان شیعه است.در زمینه کشاورزی، عمده‌ترین سطح زیر کشت ابرکوه مربوط به گندم، و پسته دومین محصول عمده ابرکوه است.از محصولات باغی ابرکوه می‌توان زردآلو ، انار و انگور را نام برد.
شهرستان ابرکوه بعد از شهرستان یزد رتبه دوم در تولید محصولات کشاورزی و دامی را دارد.

نمدمالی که روزگاری از هنرهای بسیار مهم به ویژه در برخی مناطق کشور به شمار می‌رفت، این روزها در شرایط خوبی به سر نمی‌برد و تنها یک استاد نمدمال در کل استان یزد باقی مانده و در صورتی که بی توجهی‌ها به این هنر ادامه یابد، شاهد زوال این هنر زیبا خواهیم بود که حدیث نمدمالی و فعالان این هنر و صنعت در شهرستان ابرکوه و استان یزد نیز رنگ و بویی این چنین دارد.
تنها استادکار این صنعت در استان یزد در شهرستان ابرکوه به کار مشغول است که تاکنون کار و هنرش رسانه ای نشده و شاید هم گمنامان دیگری نیز در گوشه گوشه استان وجود داشته باشند که کسی کار آنها را ندیده است.

یکی از خوردنی‌های مورد علاقۀ اهالی آباده و ابرکوه در روزها برفی « برف دوشاب » یا « برف شیره » است .به طوری که اگر برف نبارد برای آوردن برف به ارتفاعات اقلید می‌روند تا ضمن برف بازی از این هدیۀ طبیعت هم برخوردار شوند ! مادر بزرگ‌های قدیمی می‌گفتنداگر کسی برف دوشاب بخورد تا سال دیکر مریض نمی‌شود و سرما نمی‌خورد ! بعضی‌ها هم می‌گفتند برف اول و دوم را نباید خورد برف سوم مناسب‌تر است.
شاید می‌خواستند از برف خوردن بچه‌ها جلو گیری کنند تا در اثر رفتن به میان برف و تماس با برف سینه پهلو نکنند.

از جمله نقاط دیدنی ابرکوه می‌توان، سرو کهن ابرکوه، یخچال ابرکوه، گنبد عالی، مسجد نظامیه، عمارت میان قلعه، آب انبار ابرکوه و خانه‌های قدیمی صولت را نام برد.

منابع:
http://abarkooh.gov.ir
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://portal2.moi.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=acba9e9d-33d8-4823-88df-8b02d009eb2e
سرو ابرکوه

سرو ابرکوه

«سرو چهار هزار و پانصد ساله»، «مسن‌ترین موجود زنده ایران»، «دومین درخت کهنسال و ارگانیسم زنده جهان»، «دومین اثر طبیعی ایران ثبت شده در فهرست میراث ملی» تنها چند عنوان مهم از سرو کهنسال ابرکوه که می‌تواند به عنوان یک اثر طبیعی، ایران، یزد و شهرستان ابرکوه و فرهنگ ایران زمین را به جهان مع...

اطلاعات | نقشه
یخچال‌های خشتی ابرکوه

یخچال‌های خشتی...

اگر به شهرستان ابرکوه سفر کنید در گشت و گذار خود در شهر به طور قطع یکی از یخچال‌های خشتی ابرکوه را خواهید دید، بناهایی که با وجود گذر تاریخ، همچنان ایستاده مانده اند. ابرکوه دارای آثار باستانی و تاریخی بسیاری است که هر کدام دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. یکی دیگر از آثارتاریخی و دیدنی...

اطلاعات | نقشه
قلعه رباط

قلعه رباط

شهرستان ابرکوه دارای قلعه‌های بسیاری است که تعداد آنها به عدد 50 می‌رسد که مهمترین آنها قلعه بزرگ روستای شهرسب در ورودی شهر ابرکوه از سمت یزد است. قلعه رباط مربوط به دوره صفوی است، این قلعه در حاشیه غربی شهرستان ابرکوه در نزدیکی میدان ولی عصر (ع) ،واقع شده است. قلعه رباط که روزگاری ...

اطلاعات | نقشه
خانه آقازاده ابرکوه

خانه آقازاده ا...

ابرکوه دارای خانه‌های قدیمی و جالب بسیاری است که در بافت قدیم قرار دارند و یکی از مهمترین آنها خانه آقازاده است که بادگیرهای منحصر به فرد و دو طبقه آن بی نظیر است. این خانه از نظر معماری و به کارگیری عناصر معماری سنتی ایران بسیار در خور توجه است و به صورت حیاط مرکزی است و عمارت آن در س...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع ابرکوه

مسجد جامع ابرک...

مسجد جامع ابرکوه در شهرستان ابرکوه در میدان اصلی شهر و در مرکز شهر قرار دارد و مربوط به دوره تیموری میباشد. این مسجد جامع دو قبله دارد که قبله بزرگ یا اولیه مسجد، به شیوه بناهای مغولی ساخته شده است و با جهت قطب مغناطیسی شمال 47 درجه اختلاف دارد. قبله دوم برای اصلاح جهت قبله اول ساخ...

اطلاعات | نقشه
خانه صولت ( موزه مردم شناسی ابرکوه )

خانه صولت ( مو...

خانه صولت از بناهای تاریخی و فرهنگی شهرستان ابرکوه است که در بافت قدیم شهر در خیابان باهنر محله دروازه میدان واقع شده است. موزه مردم شناسی ابرکوه در خانه صولت که اداره میراث فرهنگی نیز در این مکان قرار دارد, واقع شده و به راحتی از سمت میدان مرکزی شهر ابرکوه (میدان امام حسین) به سمت محل...

اطلاعات | نقشه
گنبد عالی

گنبد عالی

گنبد عالی ابرکوه روی تپه ای در مسیر جاده ابرکوه به بخش بهمن واقع شده است، این بنا از بناهای سنگی دوره دیلمیان و مربوط به سال ۴۴۸ هجری قمری و نمونه ای از هنر معماری ایرانی است و از مستحکم‌ترین بناهای قرن پنجم هجری به شمار می‌رود و از نظر طرح شبیه بناهای قرون سوم و چهارم هجری است. گنبد ...

اطلاعات | نقشه
کویر ابرکوه

کویر ابرکوه

کویر ابرکوه ( ابرقو ) در 20 کیلومتری شهرستان ابر کوه واقع شده است و از معروف‌ترین مناطق کویرى کشور محسوب مى‌شود. کویر ابر کوه ازجنوب غربی به کوه‌های پوزه سیاه و حوض سفید، از جنوب به کفه بدر شیراز، از شرق به کوه چاه زرد و از شمال به جاده ابر کوه- تفت محدود می‌شود. این منطقه به شکل دای...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
ﮔﻠﯿﻢ ﺑﺎﻓﯽ یزد

ﮔﻠﯿﻢ ﺑﺎﻓﯽ یزد

ﮔﻠﯿﻢ ﺑﺎﻓﯽ از ﻗﺮن ھﺎ ﭘﯿﺶ در اﺳﺘﺎن ﯾﺰد ﺑﻪ ﺧﺼﻮص ﺷﮫﺮﺳﺘﺎن ھﺎی ﻣﯿﺒﺪ، ﺧﺎﺗﻢ و اﺑﺮﮐﻮه راﯾﺞ ﺑﻮده اﺳﺖ و ﮔﻔﺘﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد ﮐﻪ ﺑﯿﺶ از ﯾﮏ ھﺰار ﺳﺎل در اﯾﻦ ﺧﻄﻪ ﺳﺎﺑﻘﻪ دارد. ﮔﻠﯿﻢ ﺑﯿﺶ از ﻗﺎﻟﯽ در ﮐﺸﻮرﻣﺎن ﺳﺎﺑﻘﻪ و ﻗﺪﻣﺖ دارد و در واﻗﻊ ﻗﺎﻟﯽ در اﺛﺮ ﺗﮑﺎﻣﻞ ﮔﻠﯿﻢ ﺑﺎﻓﯽ طﯽ ﻗﺮون و اﻋﺼﺎر ﻣﺘﻤﺎدی ﭘﺪﯾﺪ آﻣﺪه اﺳﺖ. ﮔﻠﯿﻢ ھﺎی ھﺮ ﻣ...

اطلاعات

برف دوشاب

از خوردنی‌های مورد علاقۀ اهالی آباده و ابرکوه در روزها برفی « برف دوشاب » یا « برف شیره » است .به طوری که اگر برف نبارد برای آوردن برف به ارتفاعات اقلید می‌روند تا ضمن برف بازی از این هدیۀ طبیعت هم برخوردار شوند ! مادر بزرگ‌های قدیمی می‌گفتنداگر کسی برف دوشاب بخورد تا سال دیگر مریض نمی‌شود و سرما نمی‌خورد ... ادامه مطلب
برف دوشاب

بافت تاریخی ابرکوه ملی شد

بافت تاریخی ابرکوه در استان یزد و باقیمانده از دوره اسلامی در فهرست میراث ملی به ثبت رسید.
به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، بافت تاریخی ابرکوه با قدمت دوره اسلامی با تایید کارشناسان میراث فرهنگی به شماره 31526 در فهرست میراث ملی قرار گرفت.
درباره بوجود آمدن ... ادامه مطلب
بافت تاریخی ابرکوه  ملی شد

مجموعه تاریخی آقازاده ابرکوه

ابرکوه ، گوهر کویر
در مرکز سرزمین ایران،کهن شهری وجود دارد که از هزاران سال درخشندگی و دیرینگی تمدن ایرانیان نشانه هایی در بر دارد و آوای زیبای مظاهر تاریخش گوش هر علاقه مندی را نوازش می‌دهد.
این شهر در طول زمان‌های گذشته که محل تلاقی سه ایالت، فارس، اصفهان و یزد بوده و سوابقش حکایت از آن دارد که، از فرهنگ و هنر هر سه دیار بهره‌ها برده، و مفاخر، مشاهیر و بزرگان نیز تاج افتخاری بر سر فرهنگ تمدن ایالات و ولایات همجوار بوده اند.
ما برای شناساندن این کویر پر گوهر با ایجاد اماکن اقامتی سنتی و زیبا و ارائه تجهیزات مطلوب برای رفاه و آسایش هر چه بیشتر ایرانگردان و جهانگردان ، سعی داریم شرایطی را فراهم کنیم تا همه با خاطره ای خوب ، از این گوهر کویر یاد کنند.
به ابرکوه خوش آمدید...
مجموعه تاریخی آقازاده ابرکوه
هر فرد علاقه مند و آشنا به هنر معماری، مردم شناسی و شیوه زندگی ایرانیان اصیل، با دیدار مجموعه تاریخی آقازاده ابرکوه، شگفت زده، تحسین و تمجید صاحبان خوش سلیقه و معماران هنرمند و حاذق آن منازل را برانگیخته خواهد کرد، معماری پرشکوه و موزون ، به خدمت گرفتن عناصر و مصالح طبیعی برای ایجاد بستری مناسب برای یک عمر زندگی توام با آرامش، طراحی و اجرای منحصر به فرد خانه هایی را موجب شده است که با بهسازی جدید به مجموعه تاریخی آقازاده ابرکوه موسوم شده است.
... ادامه مطلب
مجموعه تاریخی آقازاده ابرکوه

سرو چهار هزار و پانصد ساله ابرکوه

سرو (نگین سبز) چهار هزار و پانصد ساله ابرکوه، با گذشت ۱,۶۴۲,۵۰۰ روز از عمر خود، سرسبز و شاداب در پهنای کویر یزد در شهرستان ابرکوه مقاوم و استوار است و جهانیان را شگفت زده کرده است.
دانشمندان و کارشناسان داخلی و خارجی، از این درخت به عنوان کهنسال‌ترین درخت جهان یاد می‌کنند و می‌گویند: دیدن این درخت ... ادامه مطلب
سرو چهار هزار و پانصد ساله ابرکوه

یخچال خشتی ابرکوه

این یخچال خشتی که هنوز از دوران قاجار برجای خود استوار است در مدخل ورودی شهر ابرکوه در استان یزد قرار گرفته که دور گنبد آن 64 متر و ارتفاع آن 22 متر و ضخامت دیوارهای آن حدود 3 متر و عمق انباریخ آن 4 متر می‌باشد .
این بنا فرمی مخروطی شکل دارد؛ حدود 12 متر ارتفاع آن می‌باشد و قدمت آن به عهد قاجاریه ... ادامه مطلب
یخچال خشتی ابرکوه

اطلاعات بیشتر...