اقلیم : گرم
شهرستان
سیریک با مردمانی سراسر بردباری و پایدار، در مسیر راه آسفالته
میناب –
جاسک در این شهرستان از شمال به بخش
مرکزی شهرستان
میناب از شرق به ارتفاعات شهرستان
بشاگرد و سندرک و از غرب به آبهای تنگه هرمز و دریای عمان و از جنوب به شهرستان
جاسک ...مشاهده کامل متن محدود میشود و دارای دو بخش ،چهار دهستان و حدود 83 روستا زیر میباشد:
بخش مرکزی به مرکزیت شهر سیریک دارای دو دهستان به نامهای دهستان سیریک(به مرکز شهر سیریک ) و بیابان (به مرکزیت گونمردی )و مشتمل بر 61 روستا میباشد.
بخش بمانی به مرکزیت روستای کوهستک شامل دو دهستان به نامهای شهید مردان (به مرکز روستای شهید مردان )ودهستان بمانی (به مرکز روستای بمانی )مشتمل بر 24 روستا میباشد.
هوای شهرستان سیریک گرم و مرطوب بوده و کمترین درجه هوا در زمستان به 5 درجه میرسد و در تابستان به علت وزش بادهای صد و بیست روزه سیستان یا بادهای موسمی که از سمت اقیانوس هند میوزند اکثر روزها هوا نسبتا معتدل میشود ولی بعضی از مواقع به بالاترین درجه حرارت یعنی بیش از 45 درجه میرسد.
آب آشامیدنی این منطقه از چاههای راونگ تأمین میشود. رودخانه گز در 10 کیلومتری جنوب آن جریان دارد. این رودخانه از کوههای بشاگرد سرچشمه میگیرد و در انتها به دریای عمان میریزد.
رطوبت هوا به میزان 90% نیز میرسد.
شهرستان سیریک دارای موقعیت بندر گاهی و جلگه ای است. سواحل غربی آن به وسیله بلندیهای فرسایش یافته وکم ارتفاع محصور شده است.این بلندیها بصورت دیواره ممتد ادامه یافته و در نزدیکی سیریک حدود 400 متر است.
این رشته ارتفاعات در قسمت شمال بوسیله تنگ جیفری قطع میشود.
پوشش گیاهی این منطقه شامل درختان کهور، گز، کنار، گیاهان و بوتههای بومی برای چرای دام و همچنین گیاه کلپوره و آویشن با مصرف دارویی میباشد. مناطق ساحلی و پیرامون خورهای سیریک پوشیده از درخت حرا میباشد.
حرا درختی است آب شور زی که به هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو میرود و به کمک خاصیت تصفیه ای پوست آن بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع میکند.
جنگلهای حرا با وسعتی حدود 500 هکتار موجب گردیده که گونههای مختلف جانوران و گیاهان ادامه حیات داده و وجود شرایط مذکور از نظر حیات وحش نقش بسزایی در جلب تعداد کثیری از پرندگان مهاجر که در زمستان در این منطقه به سر میبرند، دارد.جانوران و پرندگانی مانند روباه، شغال، گراز، خرگوش، کبک در سیریک یافت میشود.
جمعیت سیریک در سال 1384 هـ . ش برابر با 47462 نفر که 4658 نفر شهری و 42804 نفر روستایی هستند. میزان متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت شهری 44/5 درصد و نرخ رشد سالانه جمعیت روستایی برابر با 38/3 درصد است.
همچنین تعداد 7119 خانوار در سیریک زندگی میکنند. تراکم جمعیت 5/13 نفر در هر کیلومتر مربع است. طبق برآوردهای انجام شده پیش بینی میشود تا سال 1405 هـ .
ش جمعیت شهرستان به 104200 نفر خواهد رسید.
دین تمام مردم این منطقه اسلام میباشد. اکثریت اهل تسنن که شافعی و حنفی مذهبند و اقلیت تشیع میباشند که بیشتر در قسمت شمالی این منطقه و نزدیک به شهرستان میناب ساکنند و مهاجر میباشند.
مردم سیریک به دو زبان بلوچی و فارسی جنوبی گویش سیریکی صحبت میکنند. با توجه به تعامل با اقوام مختلف، اختلاطی از واژههای عربی، اردو، هندی، انگلیسی و فارسی اصیل نمایان است.
وجه تسمیه سیریک به درستی معلوم نیست.شاید به دلیل هوای معتدلتر نسبت به مناطق اطراف به این نام خوانده شده باشد.(سیر در شهرهایی مثل سیرجان،بردسیر و... که همگی خنک هستند نیز آمده است)
سیریک در توالی تاریخی بخشی از قلمرو ملوک هرموز بوده که پس از فروپاشی آن جزو میناب شد و در سال 1386 از میناب جدا و به شهرستان مستقلی تبدیل شد.
خوانین محلی طی ازمنه طولانی اداره این منطقه را در دست داشته اند.
صادرات این منطقه شامل خرماء علف خشک، سون (برای درست کردن حصار یا سایبان)، حصیر محلی و شیره خرما (دوشاو) میباشد و همچنین کالاهای وارداتی شامل برنج، روغن ، چای، شکر، کولر گازی، موتور قایق، فانوس بادی، فلاسک چای خوری، تمبر هندی، ادویه، چرخ خیاطی و.... میباشد.
تقریباً حدود 100 فروند لنج در این منطقه وجود دارد و حدود 70 درصد مردم سیریک به کار تجارت مشغولند. در ایام سرنگونی حکومت پهلوی مدت 6 ماه گمرک تعطیل و مجدداً پس از استقرار حکومت جمهوری اسلامی به فعالیت خود مشغول شد.
اهالی این ناحیه به کار صنایع دستی از جمله گلابتون دوزی، شک بافی ، زری بافی، خوس دوزی بر روی روسری که در گویش محلی«جلویل خوسی» گفته میشود، سوند بافی، چادر شب بافی، توربافی، گرگورسازی ، سبدبافی و نقاب دوزی مشغول هستند که ساخت این صنایع دستی بیشتر توسط زنان خانه دار صورت میگیرد.
شغل عمده مردم این منطقه صیادی، تجارت ، بازرگانی، کشاورزی و دامداری و کار در کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس میباشد.
درشهرستان سیریک عیدفطروعیدقربان درمیان مردم حایز اهمیت خاصی است. کسانیکه قبل از عیدفطر ازدواج کرده اند میبایست روزعید گوسفند ذبح و قربانی و میان همسایهها واقوام توزیع کنند.
منبع :http://sirikcity.ir/
http://tarikhejonoob.blogfa.com/
باتشکر از آقای غلامرضا زعیمی
http://shadabsirik.blogfa.com/