1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش

اقلیم : سرد
خمین، جنوبی‌ترین شهرستان استان مرکزی محسوب می‌شود از شمال به شهرستان اراک و سربند، از شرق به محلات، از جنوب به گلپایگان (استان اصفهان) و از غرب به الیگودرز (استان لرستان) محدود می‌گردد .
وسعت این شهرستان 2267 کیلومتر مربع است. مرکز آن در شهر خمین در ارتفاع 1800 متر از سطح دریا واقع گردیده است. شهرستان خمین دارای 1 شهر 2 بخش و 7 دهستان به مرکزیت شهر خمین می‌باشد و فاصله آن تا مرکز استان (اراک) 60 کیلومتر می‌باشد .
جمعیت آن در سال 1375، 118424 نفر بوده که از این تعداد 39 درصد ساکن در تنها نقطه شهرستان (خمین) بوده‌اند.
-این شهرستان تقریباً در مرکز کشور واقع گردیده لذا از لحاظ خصوصیات اقلیمی مختلف تأثیر پذیرفته و دارای شرایط آب و هوایی متغیری است. به طوری که آب و هوای معتدل کوهستانی در نواحی غربی و شمال غربی آن نمودار است.
به طور کلی دارای زمستانهای سرد تا بسیار سرد و تابستانها معتدل تا گرم در مناطق مختلف می‌باشد . در شمال غربی آن ادامة رشته کوههای زاگرس کشیده شده است تا از ارتفاعات آن می‌توان به کوههای بودجه، خود سنگ و کوه هفت سواران اشاره کرد.
بیشترین وسعت شهرستان از جمله شهر خمین در دشت وسیعی تا به طرف شرق کشیده و بین 1500 تا 2000 متر از ارتفاع دارد، واقع است. سوغات این شهرستان، محصول لبنی، باغی و عسل است و غالباً فعالیتهای اقتصادی ساکنین آن دامپروری و کشاورزی است.
پیشینه شهرستان خمین
محدوده شهرستان خمین امروزی ، در گذشته جزئی از ناحیه پهناور بلاد جبال (عراق عجم ) بوده که در طول تاریخ نامهای گوناگونی به خود گرفته است .
«یونانیان آن را مدیا می‌گفتند » چه آنجا سرزمین ماد بوده است . در متون جغرافیای اسلامی به نامهای کوهستان ، جبال ، جبل ، قهستان ، قوهستان و بالاخره عراق عجم نامیده شده است .
بعد‌ها قسمت وسیعی از عراق عجم را تیمره نام نهادند و سپس تیمره به تیمره علیا و تیمره سفلی تقسیم شد که تیمره علیا ، محدوده کنونی شهرستان خمین بوده است .
از منابع محدود چنین بر می‌آید که شهرت تیمره و خمین پیش از اسلام و قرون اولیه اسلامی بیش از دوره‌های بعد بوده است و آخرین منابعی که در آن از تیمره نام برده شده مربوط به قرن پنجم و هفتم هجری است و پس از آن تا چهارصد سال منابعی که روشنگر وضعیت ناحیه باشد در دست نیست .
لیکن در کتاب نزهت القلوب مربوط به قرن هشتم هجری از ویژگی‌های ناحیه فوق سخن به میان آمده که نشان می‌دهد به احتمال زیاد نام تیمره در زمان تألیف به « کمره » تبدیل یافته و گلپایگانی‌ها آن را کمردی خوانده اند .
نام « خمین » در منابع به صورت خمهین ، حمهین ، خهبین ، خماهین آمده است و برای اولین بار در کتاب تاریخ پیامبران و شاهان که هزار سال پیش نگاشته شده به نام خیمن اشاره شده است .
جغرافیای سیاسی
پس از مستقل شدن خمین از محلات و قبل از آن گلپایگان خمین و روستاهای آن بخش کمره را تشکیل می‌دادند در حال حاضر شهرستان خمین یکی از شهرستان‌های استان مرکزی می‌باشد که تا قبل از دیماه 1358 از شهرستان‌های استان مرکزی سسابق ( استان تهران ) محسوب می‌شد شهرستان خمین به وسعت 73/2208 کیلومتر مربع 5/7 درصد کل استان از شمال شرقی به محلات از شمال غربی به اراک و از شرق به بخش مرکزی از شهرستان محلات و از جنوب بهبخش مرکزی از شهرستان گلپایگان و از مغرب به بخش چاپلق ( غربی ) از شهرستان الیگودرز محدود است، نزدیک‌ترین شهر به آن گلپایگان در فاصله 41 کیلومتری آن و فاصله آن تا تهران 323 کیلومتر می‌باشد .
محیط طبیعی
شهرستان خمین در دشتی نسبتا" همواره قرار گرفته که از اطراف کوههای مختلفی آن را در بر گرفته اند. معروفترین ارتفاعات این شهرستان عبارتند از : کوه الوند به ارتفاع 2111 متر، کوه انگشت لیس، کوه بوجه سلطان و کوه دز.
پوشش گیاهی
پوشش گیاهی ای که در سطح در شهرستان خمین دیده می‌شود به طور تقریبی یکسان و یک شکل می‌باشد. بیشتر پوشش منطقه عمدتا" بوته و از لحاظ مراتع فقیر می‌باشد گونه‌های گیاهی بومی محل شامل: گون، کتیرا، پونه، کنگر، خارشتر، ملو، لاله سرخ و زرد می‌باشند.
جغرافیای اقلیمی
در قسمت جنوب استان مرکزی و تقریبا" در مرکز ایران قرار دارد ارتفاع آن از سطح دریا 1815 متر می‌باشد میزان بارندگی آن نزدیک به 340 میلیمتر است و زمستانی طولانی و سرد ¸تابستانی معتدل دارد از مهمترین کوهها و ارتفاعات این شهرستان کوههای بوجه انگشت لیس خودسنگ، دز، شنی ، و کوه هفت سواران را می‌توان نام برد.
منبع :http://ashmesian.com/
http://dadgostari-mr.ir/Default.aspx?tabid=1624
http://www.artmarkazi.ir/
http://khomein.gegli.com/

مجموعه تاریخی بیت امام (ره)

مجموعه تاریخی ...

منزل پدری امام راحل در خمین، از بناهای عظیم دوره قاجاریه در بافت تاریخی خمین در محله ای به نام «سه پل» در شمال رودخانه خمین قرار دارد. این عمارت منحصر بفرد مجموعه ای چهار هسته‌ای ست. خانه ای که به سرا قلعه معروف بوده و قلعه تدافعی بوده که هنگام حمله اشرار و غارتگران، محلی امن برای اها...

اطلاعات | نقشه
قلعه سالار محتشم (موزه مردم شناسی خمین)

قلعه سالار محت...

قلعه سالار محتشم در داخل بافت قدیمی شهر خمین در شمال غربی شهر واقع شده است. این قلعه یک بنای قدیمی با در و پنجره و سقف چوبی است که در حال حاضر به موزه مردم شناسی تبدیل شده است. سالار محتشم با نام اصلی میرزا علی خان کمره ای فرزند علی قلی خان سرهنگ بوده است. او از صاحب منصبان دوره قاجار...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده الوند

منطقه حفاظت شد...

نام این منطقه برگرفته از کوهی در غرب شهرستان خمین و جنوب استان مرکزی به نام الوند است. الوند منطقه‌ای کاملاٌ کوهستانی با کمربندهای ارتفاعی متفاوت که دارای کوه‌ها وتپه ماهورهای بلند ودره‌های متعددی است. بلند‌ترین نقطه این منطقه قله کوه الوند با ارتفاع ۳۰۹۶ متر می‌باشد و پست‌ترین نقطه آ...

اطلاعات | نقشه
روستای دهنو صمصام

روستای دهنو صم...

روستای زیبای دهنو صمصام در حد فاصل شهرستان خمین و الیگودرز دهنو قرار دارد. صمصام نام روستایی در استان مرکزی و از توابع شهرستان خمین می‌باشد. این روستا در منطقه‌ای کوهپایه‌ای قرار دارد و در ضلع جنوب غربی آن نمای زیبائی همانند یک دیوار از کوههای زاگرس را می‌توان مشاهده کرد. دهنو در ...

اطلاعات | نقشه
روستای خان آباد

روستای خان آبا...

روستای نمونه گردشگری خان آباد یا محمدیه روستایست کوهستانی ،که در بخش جنوبی استان مرکزی قرار گرفته است . «خان» علاوه بر معانی متداول مانند ، لقب پادشاهان ترکستان وختا ، کندو و لانه رنبور ،خانه و سرا و کاروانسرا و همچنین به معنای زمین دار و فئودال ممکن است. خان به معنای زر خالص و چشمه ...

اطلاعات | نقشه
آش جودوغ

آش جودوغ

آش جودوغ از جمله غذاهای سنتی ایرانی است که در استان مرکزی تهیه می‌شود. مواد اولیه آش شامل جو پوست کنده، نخود، لوبیا، سبزی آش، کشک، نعناداغ، ادویه، گل زرد است. در شب چهارشنبه‌سوری، آش مخصوص این شب پخته می‌شود. در مناطقی از خمین، پختن آش به‌نام» جودوغ «در ظهر عید مرسوم است. مواد لاز...

اطلاعات

نظر شما درباره خمین

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید