1 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : معشور، ماچول، مهروبان، ریشهر
شهرستان بندر ماهشهر در جنوب غربی ایران و جنوب استان خوزستان قراردارد
این شهرستان 83 کیلومتر مرز آبی با خلیج فارس دارد.
در اطراف نواحی ماهشهر، آثار مخروبه و تپه‌های زیاد از عمارات کهن بنام تل کافران و نیز آب انبارها و قنات‌ها و چاههای آب سنگ چین شده به چشم می‌خورد ...مشاهده کامل متن که یادگاری از تاریخ قدیم این شهرستان می‌باشد
در سال 1339 شمسی بخش بندر معشور که بخشی از توابع خرمشهر محسوب می‌شده به شهرستان ارتقاء و در سال 1344 شمسی با تصویب هیات وزیران نام این شهرستان از معشور به ماهشهر تغییر یافت.
طی این تقسیمات کشوری شهرهای هندیجان، جزیره خارک، سربندر، بندر امام فعلی و یازده دهستان به این شهر ملحق شده و بعدها شهر امیدیه نیز به آن اضافه گردید.
در طی 50 سال گذشته برخی از این شهرها از ماهشهر جدا شده و به شهرستانی مستقل تبدیل شده اند.
در حال حاضر شهرستان بندر ماهشهر از دو بخش مرکزی و بندر امام خمینی(ره) تشکیل شده و دارای سه شهر با نامهای بندر ماهشهر، بندر امام خمینی(ره) و چمران و یک دهستان با نام جراحی و 65 روستا می‌باشد.

شهرستان بندر ماهشهر از شمال به اهواز و رامشیر ، از غرب به شادگان، از شرق به امیدیه و هندیجان و از جنوب به خلیج فارس محصور می‌باشد.
هندیجان و جراحی از رودخانه‌های دائمی آن هستند که هردو به خلیج فارس می‌ریزند. آب وهوای آن گرم و مرطوب است . به علت رطوبت نسبتاً زیاد در فصل تابستان ، تحت تأثیر دمای زیاد و تبخیر آب دریا، در آنجا شرجی آزاردهنده ای به وجود می‌آید.
بارندگی در این شهرستان کم و ناچیز است .
به سبب داشتن خاک شور و قلیایی ، پوشش گیاهی آن ضعیف است و به طور پراکنده درختان کُنار و گز در آنجا دیده می‌شود.
نام قدیمی که در متون قدیمی برای ین شهر دیده می‌شود ماچول است. این نام بعدها به صورت ماشول و معشور درآمده و سپس با تصویب فرهنگستان زبان و ادب فارسی در سال ۱۳۴۴ ین نام به ماهشهر تغییر پیدا کرد.
مردم بومی به آن مه‌شور(یا معشور) می‌گویند.
معشور واژه‌ی عربی است که از دو بخش "مع" و "شور" تشکیل شده است. معشور اسم مفعول بوده و چون ین بندر در گذشته داری تجارت، صادرات و واردات بوده و مالیات گمرکی را همانند بصره ده به یک می‌پرداخته ، نامش بدین صورت نهاده شده است.

شهرستان بندر ماهشهر یکی از بنادر قدیم کرانه خلیج فارس می‌باشد. این شهرستان در زمان ساسانیان و در سال 231میلادی در زمان اردشیر اول با نام ریواردشیر که بعدها ریشهر نامیده شد بنا گردید.
در سفرنامه‌ها و تواریخ متعددی از ماهشهر با نام‌هایی همچون مه رویان، ماچول و معشور سخن به میان آمده است.
در سفرنامه ناصر خسرو قبادیانی(۳۹۴–۴۸۱قمری) اینگونه گفته شده، " از آنجا (عبادیان یا آبادان) پس از طی ده فرسنگ به شهر مه رویان( ماهشهر ) رسیدیم. شهری بزرگ است بر لب دریا نهاده بر جانب شرقی و بازاری بزرگ دارد و جامعی نیکو اما آب ایشان از آب باران، چاه و کاریز نبود که آب شیرین دهد.
ایشان را حوض‌ها آبگیرها باشد که هرگز تنگی اب نبود و درآنجا سه کاروانسری بزرگ ساخته‌اند هر یک از ان چون حصاری است محکم و عالی، در مسجد ادینه آنجا بر منبر نام یعقوب لیث دیدم نوشته.
پرسیدم از یکی که حال چگونه بوده است گفت که یعقوب لیث تا این شهر گرفته بود و لیکن دیگر هیچ امیر خراسان را قوت نبوده‌است. در این تاریخ که من آنجا رسیدم این شهر به دست پسران اباکالنجار بود که ملک پاریس بود.
و خواربار یعنی ماکول این شهر از شهرها و ولایت‌ها بردند که آن جا جز ماهی چیزی نباشد و این شهر باجگاهی است و کشتی بندان، چون از آنجا به جانب جنوب بر کنار دریا بروند ناحیت توه و کازرون باشد و من در این شهر مه رویان بماندم به سبب آنکه بگفتند راه‌ها نا ایمن است از آن که پسران اباکالنجار را با هم جنگ و خصومت بود و هر یک سری می‌کشتند و ملک مشوش گشته بود.
"
تاریخ‌نویسانی چون حمزه اصفهانی نام پیشین این شهر ریواردشیر (ریشهر) نوشته‌اند. همچنین نوشته‌اند که گروهی از دبیران ساسانی پس از فتح تیسفون به‌دست عرب‌ها، به ریشهر (ماهشهر) پناه بردند.

ماچول منطقه‌ی سرسبز بوده چنانکه ابن بطوطه جهانگرد اندلسی در سفرنامه خود نوشته‌است: « از بندر ماچول تا هندوان در زیر سایه درختان راه می‌رفتیم و در روز روشن از انبوهی درختان کم‌تر نور آفتاب را می‌دیدیم.
» هندوان در اینجا نام دیگر هندیجان است.
ابن بطوطه، این بندر را «ماچول» نامیده که به نظر سلطانی بهبهانی، همان معشور است که از عشر (گمرک) گرفته شده‌است. به نوشته ابن بطوطه، ماچول شهر کوچکی بوده با زمینهای شوره زار و بدون درخت و سبزه، و داری یکی از بزرگترین بازارها بوده و از رامز (رامهرمز) به آنجا حبوبات می‌برده‌اند، و از ماچول تا رامز از طریق بیابان سه روز راه بوده‌است.
بندر معشور ( ماهشهر ) در دوره صفویه و بعداز آن اهمیت چندانی نداشته و اسمی از آن در کتب تاریخی و جغرافییی نیامده‌است. کُرزُن که در اواخر دوره قاجاریه به جنوب ایران سفر کرده بود، بندر معشور را بندری حقیر دانسته که نام و نشان سابق خود را از دست داده معرفی می‌کند.
در اویل قرن چهاردهم شمسی، اواخر قرن نوزدهم میلادی، ماهشهر بندر کوچکی بود که از آنجا کشتیهای محلی کالاهای وارداتی و صادراتی را برای قبایل عرب همسایه حمل می‌کردند.
کازرونی فاصله آن را تا دریا یک فرسنگ و نیم می‌داند.

درختانی مثل نارنج، توت، شاه توت، انگور، انجیر، کنار و نخل و بید، آکالیپتوس، نخل زینتی، گز، مورد و شیشه شور در ماهشهر دیده می‌شوند
مردم ماهشهر به علت موقعیت شهر داری قومیت‌های مختلفی مانند عرب، لر، کرد و ترک هستند که در کنار بومی‌ها زندگی می‌کنند.
اکثر مردم ماهشهر از گویش ماهشهری(که گویشی ما بین فارسی و لری و بوشهری است) برای گفتگو با هم استفاده می‌کنند که جزء زبان هی(گویش) فارس باستانی محسوب می‌شود.
کشت محصولات کشاورزی در این شهر بشدت متکی به آبیاری است. از محصولات عمده آن گندم، جو، حبوبات، خرما، انگور، انار و انجیر است.
از دیرباز صیادی یکی از حرفه‌های مردمان این شهر بوده است. یکی از فعالیتهای اقتصادی مهم دیگر در شهرستان بندر ماهشهر استخراج نفت می‌باشد.
صنایع گاز و پتروشیمی این شهرستان دارای موقعیت برجسته ای می‌باشند. پتروشیمی فارابی، پتروشیمی بندر امام خمینی و شرکت سهامی شیمیایی رازی از جلمه صنایع مهم این گروه هستند.
از مواد تولیدی صنایع پتروشیمی می‌توان انیدریدفتالیک، دی اکتیل فتالات، گوگرد، آمونیاک، اسید سولفوریک و دی آمونیوم فسفات را نام برد.
منبع:
http://mahshahr.ostan-khz.ir/Default.aspx?tabid=471
http://www.encyclopaediaislamica.com/madkhal2.php?sid=1864
http://www.portal-khz.ir/Default.aspx?tabid=130
http://www.mahshahr-aut.ac.ir/w6/mahshahr_introduction.html
http://iran-travel.blogfa.com/post-206.aspx

رکورد گرمترین روز جهان پنجشنبه در بندر ماهشهر ایران شکسته شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از اسپوتنیک ؛ ساکنان بندر ماهشهر روز پنجشنبه بسیار گرمی را پشت سر گذاشتند به طوری که با وجود رطوبت شدید ، دمای هوا 154 درجه فارنهایت احساس می‌شد.
گروه هواشناسی روزنامه واشنگتن پست دمای واقعی هوا ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

بیتا صالحی

بیتا صالحی جمعه 9 مرداد 94 - 15:55

خدایا کی زمستون میاد من از گرما فراریم

اطلاعات بیشتر...