اقلیم : گرم
یکی از شهرستانهای استان
فارس ایران، شهرستان
زریندشت میباشد که بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، دارای ۶۹٫۴۳۸ نفر جمعیت بودهاست.
این شهرستان از شمال غربی به شهرستان
فسا ، از شمال و شرق به شهرستان
داراب از جنوب به شهرستان
لارستان و از غرب به شهرستان
جهرم ...مشاهده کامل متن محدود است. مساحت این شهرستان در حدود ۵۳۰۰ کیلومتر مربع است و فاصله این شهرستان بامرکز استان ۲۵۹ کیلومتراست.
از نظر جغرافیای در جنوب شرقی فارس بین شهرستانهای داراب-لار-جهرم-فسا واقع شدهاست. آب و هوای این شهرستان، گرم و خشک است.
زرین دشت در جنوب شرقی استان فارس و در بین قسمت چین خورده زاگرس قرار گرفته و در آ «تاقدیس و ناودیسهای زیادی دیده میشود، حداکثر ارتفاع آن ۱۶۹۰ و حداقل ۱۰۵۰ مت است.
میانگین بارندگی ۲۲۹ میلیمتر و بیشتر بارندگی آن در آذر ماه تا فروردین ماه و به طور کلی در دی و بهمن ماه است. درجه حرارت سالیانه ۴۵/۲۲ درجه سانتی گراد و حداکثر درجه حرارت بیش از ۴۵ درجه سانتی گراد میباشد حداقل دما در دی ماه ۷/۳ است.
این شهرستان که در اوایل سده ۲۱ میلادی از شهرستان داراب جدا شد و شهر حاجی آباد مرکز این شهرستان است. پیشینه این شهر به دورههای ساسانی بر میگردد و آثار باستانی ای از قبیل "تل سفیدک" در این شهر وجود دارد.
وجه تسمیه این شهرستان به طور مشخص معلوم نیست، ولی در زبان پهلوی «zarin» یا «zarina» به معنای طلا یا سیم وزر است. یعنی که دشت این منطقه از طلا درست شده است.
یا به طوری دشت آن حاصلخیز است.
لازم به ذکر است قرار گرفتن زرین دشت در گسلهای زاگرس به عنوان یک منطقهای زلزله خیز محسوب میشود. این شهرستان که در اوایل سده ۲۱ میلادی از شهرستان داراب جدا شد و مردم آن بیشتر به کشاورزی و دامداری و بازرگانی مشغولند.
بیشترین درختی که در این شهرستان یافت میشود به طوری که میشود گفت این شهرستان با این درخت آذین بندی شدهاست درخت خرما میباشد که در زبان محلی به آن مخ و نخل هم میگویند و از پرطرفدارترین درختها در این شهرستان میباشد که این درخت هم به نوبه خود دارای انواع مختلفی میباشد اعم از شاهیونی، گنتال، پرکون، پیارم، لشت، خاصیون و ... .
کنگو میوه خام درخت خرما میباشد که در زبان محلی به این اسم نامیده میشود و نام رسمی آن خارک میباشد و سوغات اصلی زرین دشت خرما میباشد.
محصولات باغی آن خرما، مرکبات و زیتون است.
دراین محل، گوشت قرمز و طیور نیز تولید میشود.
مهمترین منطقه کشاورزی آن اطراف شهر دبیران و تولیدات عمده آن گندم، ذرت و هندوانهاست که از این نظر در شهرستان مقام اول را دارد. مردم این شهرستان بیشتر فارس زبان هستند ولی جمعیتی در حدود دوازده هزار نفر ازمردم شهردبیران عرب زبان و از اعراب خمسه ساکن دراستان فارس هستند همینطور مناطقی مثل دروا و تل ریگی ترک زبان هستند.
دین مردم، اسلام و مذهبشان شیعهٔ دوازده امامی است.
از صنایع دستی این شهرستان میتوان به قالی بافی ، گلیم بافی و حصیربافی اشاره نمود. در زمانهای گذشته صنعت سفالگری نیز در آنجا رواج داشته ولی اینک بی رونق میباشد.
قلعهٔ مزایجان، برکه سفید، غار نمکی، میل نقارخانه، تل سفیدک از جمله جاذبههای گردشگری این شهرستان میباشند.
همچنین برخی از بقاع متبرکه حاجی اباد عبارت اند از امام زاده شاه فرج لله (ع) وشاه حبیبالله (ع) که براساس سنگ نوشته آرامگاههای این دو امامزاده تاریخ فوت آن دو مربوط به سال ۶۲۰ و۶۳۰ هجری قمری است.
منابع:
http://vahidzamani1377.blogfa.com/post/1
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.fzrd.ir/