آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
مساحت : 0000
جمعیت : 90452
شهرستان هرسین در 45 کیلو متری جنوب شرقی استان کرمانشاه واقع شده که از جنوب به شهرستان دلفان استان لرستان ، از شمال به شهرستان صحنه ، از غرب به شهرستان کرمانشاه و از شرق به نهاوند محدود می‌شود ...مشاهده کامل متن .
شهرستان هرسین از دو بخش مرکزی و بیستون و چهار دهستان تشکیل شده است .
وضعیت جغرافیایی :
هرسین منطقه کوهستانی است که ارتفاعات موجود این شهرستان را محصور کرده و بیشتر در جهت شمال غربی و جنوب شرقی امتداد یافته اند و متعلق به دوران زمین شناسی هستند .
دامنه‌های کم شیب ، دره‌های عریض ، جلگه‌های آبرفتی و سرابها از مهمترین ویژگیهای طبیعی سرزمین هرسین به شمار می‌رود .
پیشینه تاریخی :
هرسین سرزمینی باستانی و کهن است و آثاری نظیر تپه چیا خزینه ( گنج دره ) در روستای قیسوند ، کتیبة بیستون ، گور دخمه‌های اسحاقوند ، آثار به جای مانده از دوره ساسانیان در مرکز شهر هرسین آثار بازمانده از قلعه باستان در روستای سرماج و ... از این دیار چهره ای تاریخی را ترسیم کرده است .
صنعت و کشاورزی( اقتصادی ) :
وجود دو راهة نور آباد به هرسین و برقراری ارتباط عمده استانهائی از کشور در آینده در این مسیر و نیز بزرگراه کربلا در محور بیستون افزون بر تأثیرات مثبت اقتصادی و انتقال فرهنگی ، شهرستان هرسین را در موقعیت برتر و استراتژیکی قرارداده و می‌دهد که بزرگترین دستاورد راهها امتیازات برجسته ای است کـه می‌تواند هرسین را درجایگاه ویژه ای قرار دهد ، اراضی مستعد کشاورزی علی الخصوص زمینهای بخش بیستون ( دشت چمچمال ) و به نتیجه رسیدن پروژه‌های آب و خاک چمچمال در آینده و ارتباط آن در امر کشاورزی آن منطقه و تحولاتی که ایجاد خواهد نمود ، بهره برداری ازمنابع آب رودخانه‌های دینور آب و گاماسیاب و سرابها و برنامه ریزی مطلوب برای استفاده بهینه از آب این سرابها و رودخانه‌ها برای امر کشاورزی ، بازدید جهانگردان و ساماندهی بهتر صنعت توریسم و نیز رونق صنایع دستی بویژه گلیم هرسین که می‌تواند از آثار زیبای هنری مردم دیار هرسین باشد ، از مراکز مهم اقتصادی و نیز از قابلیتها ، استعداد‌ها و ظرفیتها و نقاط قوت شهرستان هرسین به حساب می‌آیند.
،که علاوه بر اینکه از این منابع درحال حاضر بهره برداری می‌شود لذا به نظر میرسدبخشهائی از قابلیتهای نهفته در خود دارند که باید با برنامه ریزی اصولی و علمی به فعلیت رسیدن آنها را شناسائی و مورد توجه قرار داد .
مذهبی و فرهنگی :
فرهنگ مردم هرسین متأثر از دین و آئین اسلام ( شیعه ) است ودر کنار آن آثاری از پیشینه قوم ایرانـی و مـواریث و مفاخــر خود در زندگی خانوادگی و اجتماعی دارند که بر اساس این دو کانون ( دین و سنت قومی تاریخی ) در حال زیستن است .
ساکنان شهرستان هرسین با زبان کردی به لهجه لکی صحبت می‌کنند.
اسلاف و نیاکان مردمان این دیار در ادوار مختلف تاریخی و فراز و نشیبهای دوران گذشته ، به ویژه دوران اخیر برای کسب حریت و آزادگی و نیزامنیت ملی و تمامیت ارضی ،کارنامه ای درخشان را از خود در کتاب تاریخ ملت ایران به ثبت رسانده اند و در ادامه این مبارزات مردم هرسین در کنار ملت ادیب و تمدن ساز ایران در پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) برای استقلال، آزادی ، استقرار یک نظام سیاسی مبتنی بر جمهوریت و اسلامیت ، نقش چشمگیری از خود شان و در دوره مبارزه برای دفع تجاوز رژیم عراق درهشت سال جنگ تحمیلی بر کشور ایران مشارکت قابل ملاحظه و فعالی داشته اند که در این راستاجوانانی رادر دفاع از کشور و جمهوری اسلامی تقدیم نموده اندهرسین یکی از نواحی باستانی استان کرمانشاه است که‌پیشینه‌ی‌تاریخی آن‌باقدمت و تاریخ کرمانشاه عجین شده است.
هسته اولیه شهر هرسین در پیرامون سراب و میدان مرکزی شهر (قلعه هرسین) شکل گرفته است. هرسین به واسطه آثار تاریخی به جای مانده در ارتفاعات بیستون دارای شهرت ملی و جهانی است.
ارتفاعات کم نظیر بیستون، غار انار، غار داود، غار شهربانو، غار عسل و غار مرد و زن که همگی در ارتفاعات بیستون واقع شده اند به همراه امام زاده خلی لله در روستای چم سر، پل خسرو در راه قدیمی بیستون به سرماج، جاده باستانی ساسانی درطرفین بقایای پل خسرو بیستون، سراب نوژی وران در 15 کیلومتری جاده بیستون – سنقر، شهر باستانی چمچال در بیستون، قلعه بستون در ابتدای راه بیستون به سنقر کلیایی، قلعه هرسین، کاخ شاهپور، کاروان سرای شیخ علیخان، ناحیه باستانی بیستون در هرسین و نقوش و کتیبه‌های باستانی در بیستون برخی از دیدنی‌های شهرستان هرسین را تشکیل می‌دهند.
زبان
مردم این شهرستان به دو صورت لکی وکردی آمیخته به زبان لکی سخن می‌گویند مردمان قسمت‌های شمالی یا به عبارتی بخش بیستون به کردی سخن می‌گویند اما این کردی با لهجه مردمان کردنشین اورامانات وکردستان فرق دارد و این لهجه با عبارات کردی کرمانشاهی و لکی آمیخته شده است اما مردم جنوب این شهرستان به مرکزیت هرسین عموما به لهجه لکی که تلفیقی است از زبان کردی و لری که زیر مجموعه گویش و زبان کردی است سخن می‌گویند این لهجه شباهتی نیز به لهجه فهلوی یا همان پهلوی باستان دارد وعباراتی که درمتون کهن فارسی باستان آمده در این گویش معمول و رایج است مانند پِیا= مرد ، آسِن=آهن ، آوا=آباد ، فِرَه= زیاد ، اَوُر= ابر ، زانستن = دانستن ، دَیِشت = دشت ، توُریا= قهرکرده ، وَفْرْ= برف ، بان = بالا ، لَوَر = چرا ، هُوَر= خورشید ، کُر= پسر و ...
مکان‌های دیدنی و تاریخی
هرسین به واسطه آثار تاریخی به جای مانده در ارتفاعات بیستون دارای شهرت ملی و جهانی است. ارتفاعات کم نظیر بیستون، غار انار، غار داود، غار شهربانو، غار عسل و غار مرد و زن که همگی در ارتفاعات بیستون واقع شده اند به همراه امام زاده خلی لله در روستای چم سر، پل خسرو در راه قدیمی بیستون به سرماج، جاده باستانی ساسانی درطرفین بقایای پل خسرو بیستون، سراب نوژی وران در 15 کیلومتری جاده بیستون – سنقر، شهر باستانی چمچال در بیستون، قلعه بستون در ابتدای راه بیستون به سنقر کلیایی، قلعه هرسین، کاخ شاهپور، کاروان سرای شیخ علیخان، ناحیه باستانی بیستون در هرسین و نقوش و کتیبه‌های باستانی در بیستون برخی از دیدنی‌های شهرستان هرسین را تشکیل می‌دهند.

صنایع و معادن
از صنایع و معادن شهرستان هرسین اطلاعات مستندی در دست نیست.
کشاورزی و دام داری
مردم‌هرسین به کشاورزی و دام‌داری اشتغال دارند و محصولات گندم، جو، بنشن، چغندرقند، تره بار، سیب، انگور، هلو از محصولات عمده شهرستان است.
محصولات سیب درختی، هلو، نخود، پنبه، گندم، جو، پیاز، چغندرقند از جمله محصولات‌صادراتی شهر نیز هستند. کشاورزی شهرستان هرسین سنتی و نوع کشت آبی و دیمی است.
آب کشاورزی از چشمه مخصوص چشمه سراب هرسین، کاریز، چاه ژرف و نیمه ژرف تامین می‌شود. جنس خاک شنی، رسی و سیاه خاک و بسیار حاصل خیز است. دام‌داری نیز در شهرستان هرسین مانند سایر بخش‌های این منطقه از موقعیت نسبتا خوبی‌برخوردار است و مواد لبنی از جمله فرآورده‌های صادراتی هرسین محسوب می‌شوند.

منبع :http://pavcity.persianblog.ir/post/352/
http://harsin.blogfa.com/post/1
http://kermanshah.ichto.ir/Default.aspx?tabid=1570
http://www.irancities.ir/showcity.aspx?code=754&code2=30
بنای بیستون

بنای بیستون

واژه بیستون در زبان پهلوی «بَهیستان» و سپس «بَهیستون» شد. این واژه در سده‌های نخست اسلامی «بهستون» و امروزه بیستون خوانده می‌شود. یادآوری می‌گردد شکل واژه‌ای که امروزه «بی ستون» به معنی «بدون ستون» گفته می‌شود، از گویش‌های محاوره‌ای بوده و فاقد اعتبار است. کوه بهستان یا بیستون به معنی ...

اطلاعات | نقشه
نقش برجسته بلاش

نقش برجسته بلا...

نقش برجسته بلاش، نقوش حجاری شده ایست با برجستگی کم که بر روی تخته سنگ چهار ضلعی نامنظمی به ارتفاع 5/2 متر که در دامنه کوه بیستون و در چهار صد متری شمال شرقی نقش برجسته گودرز قرار دارد. نقش میانی،«بلاش» شاه اشکانی را به حالت تمام رخ به طول 180 سانتیمتر نشان می‌دهد. او گردنبندی بر گردن...

اطلاعات
فرهاد تراش

فرهاد تراش

در دامنه کوه بیستون صفحه ای تاریخی و منحصر به فرد به طول دویست و عرض سی متر در دامنه کوه بیستون و در فاصله سیصد متری جنوب نقش برجسته داریوش اول قراردارد، که در بین مردم به فرهاد تراش ، فراتاش ، فرای تاش و تخت فرهاد معروف است. این دیواره عرضی در حدود۲۰۰ متر و ارتفاعی حدود ۳۶ متر دارد که...

اطلاعات
گوردخمه اسحاق وند

گوردخمه اسحاق ...

گور دَخمه‌‌های اِسحاق وند هرسین در استان کرمانشاه از مجموعه سه گور دخمه در کنار هم تشکیل شده است که مربوط به دوره‌‌های پیش از اسلام احتمالاً ماد ، هخامنشیان ، و یا پارتی‌‌ها است.این گوردخمه‌ها در بیست و پنج کیلومتری جنوب غربی‎هرسین،در شمال شرقی روستای « ده نو » قرار دارند .نام این گوردخ...

اطلاعات
گوردخمه برناج

گوردخمه برناج

گوردخمه‌ها مقبره‌های سنگی هستنند در دل کوه جهت خاکسپاری و یا قرار دادن استخوان و خاکستر مردگان پیشینیان، یکی از این گوردخمه ها،گوردخمه برناج در چهارده کیلومتری شمال غرب شهر بیستون در روستای برناج قرار دارد که همواره در طول سال پذیرای گردشگران مختلف از سراسر کشور می‌باشد. این گوردخمه دا...

اطلاعات
غار مرخرل

غار مرخرل

غار مرخرل، در دامنه کوه تاریخی بیستون و در فاصله 500 متری از خانه‌های مسکونی قرار دارد.این غار با طول بیست و هفت متر بردشت بیستون مشرف است. در سال 1965 م این غار توسط فیلیپ اسمیت مورد حفاری قرار گرفت. آثار به دست آمده از این غار به ترتیب قدمت عبارتند از: - تراشنده‌ها و تیغه‌های ضخیم ...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای شاه عباسی بیستون

کاروانسرای شاه...

کاروانسرای شاه عباسی بیستون مربوط به دوره صفوی است و در 30 کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه و در محل روستای «بیستون کهنه» و در محوطه تاریخی، فرهنگی بیستون واقع شده است. این کاروانسرا به سبک چهار ایوانی دارای 83/60 متر طول و 74/50 متر عرض است و به دستور شاه عباس اول صفوی ساخته شده است. با ...

اطلاعات | نقشه
قلعه سرماج

قلعه سرماج

قلعه سرماج یکی از آثار تاریخی استان کرمانشاه است که روزگاری مقر سلسله حسنویه کرد بوده است. بقایای قلعه بزرگ سرماج در روستای سرماج از توابع هرسین قرار دارد و امروزه خانه‌های روستائیان بر روی آن بنا شده است. آن طور که از شواهد باستان شناختی و تاریخی برمی‌آید این قلعه در دوره ساسانی بنا ...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری

نقش برجسته بلاش

«بلاش» یکی از پادشاهان اشکانی در ایران زمین بوده که نشانی از او بر تخته سنگی در دل بیستون جاویدان مانده است.
منطقه کرمانشاه، در دامنه کوه بیستون و در 400 متری شمال شرقی نقش برجسته گودرز، تخته سنگ چهار ضلعی نامنظمی به بلندی 2.5 متر دیده می‌شود که در سه وجه آن نقوش حجاری شده‌ای با برجستگی کم قرار دارد.
نقش ... ادامه مطلب
نقش برجسته بلاش

ساعت سنگی کجاست؟

در پارک شهر هرسین مجموعه آثاری از دوره ساسانیان وجود دارد که یکی از آنها حوضی است که بخشی از آب سراب چشمه هرسین وارد آن می‌شود.
این حوض که با سنگ ساخته شده، دارای مخروط فواره مانندی در وسط است که سطح این مخروط شبیه ساعت به 12 قسمت تقسیم شده است.
به اعتقاد تاریخ‌دانان و باستان‌شناسان کاربرد این ... ادامه مطلب
ساعت سنگی کجاست؟

گوردَخمه‌های اِسحاق‌وند یا سکاوند

گوردَخمه‌های اِسحاق‌وند یا سکاوند، در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی هرسین در استان کرمانشاه سه گوردخمه تراشیده شده در کوه هستند که مربوط به دوره ماد می‌باشند.
مقابر صخره‌ای که ظاهراً مربوط به دوران قرن هفتم و ششم پ. م. می‌باشند تصویر ناقصی از هنر و بخصوص معماری مادها بدست می‌دهند. هرتسفلد کامل‌ترین فهرست ... ادامه مطلب
گوردَخمه‌های اِسحاق‌وند یا سکاوند

امید رجبی پور کشایه

امید رجبی پور کشایه شنبه 5 دی 94 - 18:28

ایران فوق العاده است
طبیعت زیبا، دشت‌های وسیع و سرسبز و هوای پاک از جاذبه‌های دیدنی شرق گیلان در خطه سرسبز گیلان است
برای دیدن تصاویر بیشتر به اینستاگرام زیر سری بزنید
https://instagram.com/omidphotographer

محوطه موسوم به فرهاد تراش در دامنه کوه بیستون که می‌گویند مربوط به همان کوه کندن فرهاد در عشق شیرین است

فرهاد تراش ، فرهاد تاش، فراتاش، فرای تاش اثری که در جهت غربی حجاری و نقش برجسته مشهور داریوش بر سینه کوه بیستون دیواره ای عظیم به ارتفاع تقریبی ۴۵ متر و عرض حدود ۲۰۰ متر حجاری شده که مربوط به دوره ساسانیان است .
فرهاد تراش در شاهنامه:
در کتاب شاهنامه اثر فردوسی از مردی به نام فرهاد سخن به میان ... ادامه مطلب
محوطه موسوم به فرهاد تراش در دامنه کوه بیستون که می‌گویند مربوط به همان کوه کندن فرهاد در عشق شیرین است

گور دخمه اسحاق وند کرمانشاه

این گوردخمه‌ها در بیست و پنج کیلومتری جنوب غربی هرسین ، در شمال شرقی روستای « ده نو » قرار دارند . نام این گوردخمه‌ها از روستایی به نام « اسحاق وند » گرفته شده است . در میان اهالی محل این گوردخمه‌ها به « فرهاد تاش » معروف است .
این مجموعه شامل سه گوردخمه است . گوردخمه سمت راست بالاتر از دو گور دخمه ... ادامه مطلب
گور دخمه اسحاق وند کرمانشاه

کورش خان محمدی

کورش خان محمدی یکشنبه 29 شهریور 94 - 22:19

سپاس کدبان / دیار کرمانشاهان برایم بسیار جذاب است، سنگـــ تراشان زیادی در دوره‌های مختلف در این دیار باشکوه از خودشان آثار زیبایی به جای گذاشته اند.. از ماد تا حال | خالو حسین |

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره هرسین

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید