توضیحات

ویرایش
کاخ سنگ سیاه مربوط به دوره هخامنشی است، این کاخ تقریبا ًدر شمال خاوری بندر بوشهر و 110 کیلومتری جنوب باختری کازرون، بر سر راه آسفالت شیراز به بوشهر، در شهرستان دشتستان به مرکزیت برازجان قرار دارد.
بقایای کاخ سنگ سیاه از مجموع کاخ‌های سه گانه امپراطوری هخامنشیان است
در شهرستان برازجان آثار و بقایای 3 کاخ هخامنشی به نام‌های کاخ چرخاب، کاخ سنگ سیاه (که در بین اهالی به کاخ نظرآقا شهرت دارد) و کاخ بردک سیاه وجود دارد.
این کاخ که در حاشیه رودخانه است بزرگی و عظمت کاخ شوش را داشت اما به دلایل نامعلومی نیمه تمام ماند. پس از آن معماران هخامنشی تصمیم می‌گیرند در فاصله 30 کیلومتری آن کاخ کوچکتر و زیبای بردک سیاه را بسازند.
کاخ بردک سیاه کاخ زمستانی داریوش اول هخامنشی بوده است
علاوه بر آن کاخ چرخاب نیز که از کاخهای زمستانی کوروش هخامنشی بوده و تنها و یا حداقل اصلی‌ترین سند معماری است که ثابت می‌کند خلیج فارس ...مشاهده کامل متن از دوران باستان متعلق به ایرانیان است
با راه اندازی ناوگان دریایی در زمان فرمانروایی پادشاهان قدرتمند هخامنشی، جلگه برازجان اهمیت زیادی پیدا کرد و به همین دلیل، کاخ‌های سه گانه ای به نام‌های سنگ سیاه، چرخاب و بردک سیاه در این منطقه ساخته شدند.
علت انتخاب این جلگه نزدیکی آن به خلیج فارس و امکان تسلط بیشتر بر راه‌های تجاری منطقه و تحت نظر داشتن آب راهه‌های جنوبی از نظر روابط نظامی بود که احداث این سه کاخ می‌توانست تمام این اهداف را برآورده کند.
کاخ سنگ سیاه یک تالار گسترده میانی و چهار ایوان در چهار سوی خود دارد.
تالار میانی با چهار درگاه ــ که گذرگاه هر یک از سنگ‌های آهکی سیاه رنگ است و چون آبگینه آن‌ها را تراشیده اند ــ پیوند دارد و به همین خاطر در نگاه نخست «کاخ سنگ سیاه» به درستی برابر با کاخ بارعام کوروش بزرگ است و در ویژگی‌های یک سان این دو بنای هخامنشی کم‌ترین دوگانگی یا ناهماهنگی دیده نمی‌شود.
ظاهر کاخ سنگ سیاه از لحاظ سبک هنر معماری و ترکیب رنگ‌های سیاه و سفی نشان دهنده این است که این کاخ بعد از کاخ برازجان ساخته شده‌است.
کاخ سنگ سیاه دارای تالاری مرکب از ۱۰ ستون است، در دو ردیف پنج تایی که به سبک و پلان و نقشه‌های هخامنشی ساخته شده و مخصوصا قابل انطباق با پاسارگاد و برازجان است ولی رعایت رنگ پایه ستون‌ها با این دو محل تفاوت دارد و برخلاف ستون کاخ‌های دیگر که سفید یا ترکیبی از سفید و سیاه هستند.
ستونهای کاخ سنگ سیاه با سنگ آهکی سیاه صیقل خورده ساخته شده اند. استفاده از بست‌های دم چلچله ای بر روی یکی از پایه ستون‌های این کاخ هم نشان می‌دهد که ساخت آن بعد از پاسارگاد و برازجان انجام شده است.
اشیای مختلفی تا کنون از این کاخ کشف شده است که می‌توان به نقش برجسته داریوش اول، دسته خنجرزنان هخامنشی، یک کتیبه خط میخی و چندین قطعه ظروف طلا اشاره کرد.
کاخ سنگ سیاه که اهالی منطقه به آن کاخ نظر آقا می‌گویند، بعد از کاخ کوروش بنا شد و در مقایسه با دیگر کاخ‌های هخامنشی، مثل کاخ برازجان و پاسارگاد، ظرافت‌ها کمتری دارد.
بیشترین بخش کاخ سنگ سیاه، وقتی تخریب شد که سربازان اسکندر به این کاخ یورش بردند و تالار اصلی آن را خراب کردند.
اما مدتی بعد، باران‌های سیل آسای موسمی در دشتستان، بالا آمدن آب رودخانه دالکی و طغیان آن، ضربه نهایی را به این کاخ زد و این کاخ را به کل از بین برد.
آنقدر که جز تکه سنگ‌های تیره ستون ها، چیز دیگری برای نسل ما باقی نماند.
محوطه‌های باستانی محل واقع شدن این سه کاخ هم از لحاظ تاریخی دارای ارزشهای بالایی است و هم بناهای موجود در آنها آثاری ویژه در هنر معماری ایرانیان محسوب می‌شوند.
این کاخ در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۰۴۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است

منبع:
http://hamshahrionline.ir/details/166382
http://www.bushehrnews.com
http://www.tebyan.net/newindex.aspx
http://boushehr.irib.ir/sp
http://bastanshenasan.javanblog.ir
http://khabarfarsi.com/ext/2393071
http://www.torontopersians.com
http://fa.wikipedia.org
کاروانسرای دالکی دشتستان

کاروانسرای دال...

در گذشته جاده قدیمی شیراز- بوشهر از اهمیت ویژه و حیاتی برخوردار بوده است. این جاده از دشت ارژن، کتل پیرزن، کتل ملو، کتل دختر دالکی و برازجان می‌گذشته است، در طول این جاده مهم چند کاروانسرا وجود داشته که عموما مربوط به دوره قاجارند و کاروانسرای منحصر به فرد دالکی یکی از مهمترین آنهاست. ...

اطلاعات | نقشه
کاخ بردک سیاه ( شهر هخامنشی تموکن )

کاخ بردک سیاه ...

«کاخ بردک‌سیاه» کاخی مربوط به عصر هخامنشی است، و در ۱۲ کیلومتری شهر برازجان واقع شده‌است، این کاخ در حاشیه رودخانه دالکی قرار دارد، و بعد از کاخ کوروش بنا شده و فاقد ظرافت‌ها و ترکیب خاص رنگ‌های سیاه و سفید کاخ‌های برازجان و پاسارگاد است. ظاهر کاخ سنگ سیاه از لحاظ سبک هنر معماری و ترک...

اطلاعات | نقشه
بقعه شیخ منصور خزایی دشتستان

بقعه شیخ منصور...

بقعه شیخ منصور خزایی در روستای زیارت شهرستان دشتستان واقع شده است . این اثر مربوط به دوره تیموریان است . تبار امامزاده علا الدین منصور معروف به شیخ منصور خزایی با هشت واسطه به امام علی االنقی (ع) می‌رسد . شیخ منصور خزایی به دنبال دشمنی خلفای عباسی با اولاد حضرت علی (ع) به همراه 100 نف...

اطلاعات | نقشه
رودخانه دالکی

رودخانه دالکی

این رودخانه از ارتفاعات بین دریاچه فامور و دشت ارژن در غرب شیراز سرچشمه می‌گیرد و پس از عبور از شهرستان کازرون و دریافت آب رودخانه‌های سرخون و شیرین رود به جانب جنوب غربی جریان می‌یابد و وارد دشتستان می‌شود. جغرافی نویسان قدیم از این رود به نام "رود اخشین" یاد کرده اند. رود دالکی پس ا...

اطلاعات | نقشه
غار چهل‌خانه ( غار چله خانه )

غار چهل‌خانه (...

غار چهل خانه واقع در شهر سعدآباد از توابع بخش سعدآباد شهرستان دشتستان یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. در شمال سعدآباد دشتستان بوشهر رشته کوهی است که مشرف به رودخانه شاپور است . در ارتفاعات این کوه تعدادی اطاق شبیه به غارهای صخره ای و حجاری شده دیده ...

اطلاعات | نقشه
کاخ سنگ سیاه

کاخ سنگ سیاه

کاخ سنگ سیاه مربوط به دوره هخامنشی است، این کاخ تقریبا ًدر شمال خاوری بندر بوشهر و 110 کیلومتری جنوب باختری کازرون، بر سر راه آسفالت شیراز به بوشهر، در شهرستان دشتستان به مرکزیت برازجان قرار دارد. بقایای کاخ سنگ سیاه از مجموع کاخ‌های سه گانه امپراطوری هخامنشیان است در شهرستان برازجان ...

اطلاعات | نقشه
کوشک اردشیر

کوشک اردشیر

کوشک اردشیر در در منطقه بکر و خوش آب و هوای دشت پشت پر یا بزپر واقع در شهرستان دشتستان واقع شده است و یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. این بنا معروف به کوشک اردشیر ساسانی است که در سالهای سلطنت اردشیر از 226 تا 240 میلادی بوده است. کوشک با ارزش ساس...

اطلاعات | نقشه
آبشار فاریاب

آبشار فاریاب

آبشار فاریاب در روستای رود فاریاب دشتستان و در 50 کیلومتری شهر برازجان از توابع استان بوشهر واقع شده است. آبشار رودفاریاب (چرمکی) که در شمال روستا واقع شده، طراوت و زیبایی جالب توجهی به محیط پیرامون بخشیده است. در نزدیکی آبشار باغ‌های لیمو و نخلستان، جلوه زیبایی از طبیعت را پدید آورده...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری

کاخ زمستانی کوروش کبیر

این کاخ، کاخ زمستانی کوروش کبیر بوده و یکی از کاخ‌های سه گانه کوروشه (چرخاب، سنگ سیاه،بردک سیاه) است.
کاخ در ۲۰ کیلومتری خلیج فارس قرار دارد و می‌شود گفت یکی از اصلی‌ترین دلایل اثبات تعلق خلیج فارس به ایران است چون در محوطش یه لوح به خط پارسی باستان کشف شده که مربوط به مالکیت ایران روی خلیج فارس است.
کاخ چرخاب در سال ‪ ۵۲۹‬پیش از میلاد مسیح در دوره کوروش بزرگ بنیانگذار سلسله هخامنشی و با استفاده از سنگ سیاه و سفید ساخته شده است. براساس شواهد و اسناد به دست آمده معماری داخلی این 3 کاخ وام گرفته از کاخ بزرگ آپادانا در شوش پایتخت اصلی هخامنشیان بوده است. این بنا که از لحاظ ارزش‌های باستان شناسی همسطح با تخت جمشید (پارسه)و پاسارگاد است که به فاصله 20 کیلومتری از دریای خلیج فارس بدون محافظت و هیچگونه نگهداری رها شده است. از نظر حجاری و هنر معماری آن چنان که از پایه ستون‌ها و اشیای کشف شده برمی آید، جدیدتر و ظریف‌تر از پاسارگاد است و می‌توان گفت این بنا در هنگام تکامل هنر اصیل حجاری و معماری عصر کوروش ساخته شده است.
کاخ چرخاب برازجان کاخ ناقصی است که به فرمان کوروش بزرگ با هدف گسترش قدرت او در حاشیه خلیج فارس ساخته شد اما هرگز مسکونی نشد. کاوش‌های باستان‌شناسی و آثار به دست آمده در این کاخ، تداعی کننده پاسارگاد است.محوطه چرخاب با تاریخی 2500 ساله متعلق به دوران هخامنشی است. ... ادامه مطلب
کاخ زمستانی کوروش کبیر

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب