روستای شلدان در جنوبیترین نقطه استان
فارس واقع شده است که مساحت آن به حدود دوازده کیلومتر میرسد. این روستا از شمال و شرق به دهستان اسیر، از غرب به دشت کناردان و مشک آویز و از جنوب به روستای چاه بالو و قلعه سرگاه ختم میشود.
از لحاظ زمین شناسی و توپوگرافی شلدان بر روی یک دشت ساختمانی واقع شده که شمال و جنوب آن را دو رشته کوه موازی احاطه کردهاست. ارتفاع این کوهها نسبتا بریده و فرسایش یافته، زیاد نیست و از مارنهای آهکی گچی، نمکی و ماسه ای با شیب پنجاه تا هفتاد در صد تشکیل شدهاست.
آب و هوای منطقه بیابانی و گرم و خشک میباشد که قسمتهای زیادی از خاک
ایران از جمله جنوب
فارس را شامل میشود. متوسط درجه حرارت به دست آمده با در نظر گرفتن موقعیت ارتفاعی و مختصات جغرافیایی حداکثر پنجاه درجه و حداقل تا صفر درجه سانتی گراد متغیر بودهاست.
متوسط رطوبت در این منطقه چهل و دو درصد است که از اواخر خرداد به مدت چهل و پنج تا شصت روز تا سطح نود درصد در نوسان میباشد. میزان بارندگی طبق آمار ده ساله دویست و نود و هشت میلی متر برآورد شده که از سالی به سال دیگر متغیر است و شدت این تغییر نیز زیاد میباشد.
سرعت وزش باد در منطقه بین پنج الی هفت کیلومتر در ساعت
...مشاهده کامل متن به مدت هفتاد و پنج روز از سمت جنوب به سمت شمال شرقی میباشد که از جمله آن میتوان به بادهای موسمی اشاره کرد.
از لحاظ پوشش گیاهی به صورت خود روی مرتعی میتوان بادام کوهی، بنه، انجیر، گون، ساری سولماز، شکر تیغال، قیچ، قره گز، بارهنگ، تنگرس، انار شیطان، گزوناترک که در زیر آنها علفهایی مانند شبدر، بهمن و بعضی گیاهان مشخص منطقه مدیترانه ایی میرویند را نام برد.
از گیاهان دارویی منطقه میتوان به یولاف، گل شقایق و … اشاره نمود که از آن در درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود. از نظر زندگی جانوری منطقه دارای تنوع خاص میباشد و انواع پستانداران مانند شغال، کفتار، خرگوش کل ( بزکوهی)، روباه، گرگ و…، پرندگانی چون تیهو، کبک، بلبل، کلاغ، کبوتر، گنجشک، جغد، باز شکاری، دم جنبانک، شاهین، عقاب و… در آن زندگی میکنند.
مردم شلدان همگی مسلمان و دارای مذهب شیعه میباشند. نژاد آنان آریایی و زبانشان فارسی است که به دلیل نزدیکی با کشورهای خلیج فارس و سابقه تاریخی هجوم انگلیسیها به بنادر، بعضی واژههای انگلیسی نیز بدان وارد شدهاست.
به دلیل علاقه زیاد مردم منطقه به اسلام و ائمه معصومین برگزاری مراسم سوگواری ائمه به ویژه امام حسین با تشریفات خاص صورت میپذیرد که ابعاد گسترده این سوگواری به گونهای ملموس در تعزیه داری سید الشهداء نمود پیدا کردهاست.
تنب بت که در شرق شلدان قرار دارد آثار به جا ماندهی یکی از کاخهای هخامنشیان میباشد و قدمت آن به بیش از دو هزار و پانصد سال میرسد. این اثر از لحاظ معماری و نقش و نگاره هایی که در دل آن کنده شده است شباهت زیادی به معماری تخت جمشید دارد.
از دیگر جاذبههای شلدان میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
بال سیه: قلهی بلند ومخروط شکل بر بالای کوه شرقی روستای شلدان.
اژدها یا اژدر: تنگه ای عمیق و شرقی- غربی بر قله ای که آب سر کوه را به دشت علامرودشت هدایت میکند و بال سیه در بالاترین نقطهی آن قرار دارد.
مه دان: قلات مه دان قلهی بلند ومخروطی کوه در شمال روستای شلدان.
سنگاب : قلات سنگ آب قله ای صخره ای و بلند در شمال قلات مه دان.
شهان: قدم گاه و آب ریز. سه تنگه که به ترتیب از شرق ، شمال و شمال غربی شلدان، دهانهی آنها رو به دشت باز است.
لشکر سرسبز کشتزار: پس از تخریب روستا بر اثر سیل ویرانهها را تسطیح کرده و کشتزار ایجاد کرداند. این کشتزار خانهی سراینده را از سه جهت کاملا محاصره کرده است .
تپه ای خاکی: تپه باستانی و بلند در شرق روستا که آن را قلعهی شلدان میگویند.
قبادوز: تپه ای مخروطی بادرخت سدری دربالا که قبادوزش میگویند و در نظر مردم پیر قبادوز، مقبره فعلی شلدان پای همین تپه واقع شده است.
تمب بت: تپه بت .
دریچه ها: که اهالی آن را به کسر اول تلفظ میکنند. دو دخمه حفاری شده در کمر کش کوه که اجساد مردگان را قبل از اسلام در آن مینهاده اند.
تخته: کوهی مرتفع واقع در شمال شلدان به نام تختهی شلدان.
چال فراخ: دره ای بر تختهی شلدان از بالا تا پایین شبه زخمی سهمگین که بر کتف وسینه کسی وارد آمد باشد.
کلکت: سزمین مسطحی در جنوب روستا، محل باز جوانان ونوجوانان ده که بعد از ظهرها همه انها جمع میشدند و انواع بازیها و مسابقات را در آنجا انجام میشد.
منابع :
http://wikiroosta.ir/
http://www.dasht-laleh.blogfa.com/
http://fa.wikipedia.org/
http://bushkannews.ir/
http://www.sholdan.ir/